dumell.net/tidningsartiklar

Windows NT är här

Publicerad i Jakobstads Tidning 02.10.1996

Microsofts flaggskepp, Windows NT 4.0 lanserades nyligen två dagar tidigare än planerat och uppbackad av en kort presskonferens. Inga halvårsförseningar, inga fyrverkerier, inga midnattsöppna försäljningspunkter. Windows NT är ett betydligt mer avancerat operativsystem än Windows 95 och Microsofts framtid vilar helt tydligt på just NT. Trots detta verkar Microsoft direkt mån om att inte väcka någon uppståndelse med NT.

Windows NT 4.0 ser nästan exakt ut som Windows 95 men under "motorhuven" är skillnaden enorm. De tre stora skillnaderna är att NT är ett fleranvändar operativsystem, det är avsett för stora datorer (flera processorer) och fungerar inte enbart på Intels processorer utan också på PowerPC, Alpha och MIPS. Win95 är ju igen avsett för en ensam användare med en vanlig PC.

Server eller Workstation?

Windows NT 4.0 är egentligen inte ett utan två operativsystem: NT Server och NT Workstation. Eller så vill i alla fall Microsoft att vi skall tro. Workstation är avsedd för enskilda användare medan Server är avsedd för större centraldatorer och webb-servrar, dvs datorer som sänder ut webb-sidor. Även de ledande datortidningarna har i sina recensioner av NT 4.0 okritiskt citerat Microsofts påstående om att "server och workstation versionerna är två helt olika operativsystem för två helt olika uppgifter". I själva verket är det ett operativsystem med två prislappar: den ena 2000 mark, den andra 8000 mark. De två programmen är tekniskt sett helt identiska, sånär som på två registervärden som anger om Windows NT skall köras i Server eller Workstation läge. Via Internet sprids gratisprogram med vars hjälp användaren kan ändra sin 2000 marks Workstation version till en 8000 marks Server version, detta bryter dock mot licensavtalet för Workstaton versionen.

Den största skillnaden mellan de två versionerna, näst efter priset förståss, är just licensavtalet som inte tillåter mer än 10 webb kontakter till en Workstation version. De som vill använda Win NT på en webb-server som sänder ut webbsidor, vilket varit en av NTs populäraste användningsområden, är alltså tvungna att skaffa den betydligt dyrare Server versionen. Med Server versionen följer "gratis" Microsofts eget webb-server program för att konkurrenten Netscape inte skall lyckas sälja sitt serverprogram. Microsoft Network var ett misslyckat försök från Microsofts sida att börja kassera in på Internets popularitet. Nu verkar det som om Microsoft har funnit en ny metod. På Internet talas det till och med om att Microsoft infört en skatt på Internetanvändning.

WinNT eller Win95?

För den som behöver ett operativsystem som kan hantera flera samtidiga användare eller köras på en större dator än en vanlig PC är 95an inte ens ett alternativ utan NT det självklara valet. NT är också valet för de som behöver ett pålitligt operativsystem för kritiska ändamål. Det går rykten om att NT 4.0 inte är lika stabilt som föregångaren NT 3.51 men inte ens en drastisk försämring i stabiliteten kan dra ned NT till 95ans nivå.

För de som använder en vanlig PC och speciellt de som använder bärbara datorer är 95 ett bättre val eftersom NT inte understöder Plug'n'Play och saknar 95ans funktioner för att spara ström i en bärbar dator och hjälpprogrammen för att överföra material mellan den bärbara datorn och bordsdatorn. NTs minneskrav är också sådana att vanliga datoranvändare lyfter på ögonbrynen: 32 MB är endast en bra början och inte ens 64 MB verkar vara tillräckligt.

WinNT eller OS/2?

Det lilla fotfästa OS/2 haft har varit inom större företag, alltså just den marknad NT i första hand är tänkt för. Windows 3.1 och 95s opålitlighet har varit en källa till OS/2s framgångar men NT är betydligt stabilare än de övriga Windows versionerna och klarar av att mäta sig med OS/2. Det faktum att den kommande OS/2 versionens främsta nyhet är ett lättanvänt röststyrt användargränssnitt antyder att OS/2 skulle överge sitt fotfäste som ett operativsystem för kritiska uppgifter inom företag till förmån för privatanvändare. Det är möjligt att OS/2 ger bort sin traditionella marknad åt Win NT utan att kunna stjäla marknadsandelar bland privatanvändare av Win 95.

WinNT eller Unix?

Windows NTs ursprungliga uppgift var att konkurrera med Unix. Enligt oberoende marknadsundersökare kommer -97 att vara det första året det säljs fler NT än Unix licenser. Unix är en familj fleranvändaroperativsystem avsedda för stora datorer och som kan köras på flera olika processorer, precis som NT. I praktiken har dock NT inte blivit speciellt populärt bland de riktigt stora datorerna utan främst bland flerprocessor-PCn. Alla verkar dock överens om att NT ständigt kapar marknadsandelar av Unix. Helt kommer Unix dock inte att tappa fotfästet, bland annat tack vare gratis Unixversioner som finländska Linux avsedda för vanliga PCn. Faktum är att världens webbservrar håller på att indelas i de som använder NT och de som använder Linux.

Carl-Magnus Dumell