dumell.net/tidningsartiklar

Ser du stora Holliday Inn hotellet i förgrunden? Via Internet kan du boka ett rum i det lilla vita huset, som också är ett hotell, strax till vänster om Holliday Inn. På Internet kan du hitta små prisvärda hotell som din resebyrå aldrig ens hört talas om, i det här fallet i Hollywood. I bakgrunden syns skyskraporna i Downtown Los Angeles.

Ordna resan per Internet - så här kan det gå

Publicerad i Åbo Underrättelser 26.07.1997

Visst är Internet nästan så fantastiskt som man skulle tro när man läser om det i tidningar, men ibland behöver man ändå ge sig ut i stora vida världen så där riktigt på riktigt. Men det är just då du tänkt ge dig ut och resa som du har nytta av Internet. Du kan hitta oändligt med information om de flesta resedestinationer och du kan planera och boka din resa så billigt och behändigt att resebyråerna har all orsak att oroa sig för sin framtid.

Trots att jag ibland försöker utge mig för att vara någon form av Internetförståsigpåare gick även jag till en resebyrå för att ordna mina tre veckor på den nordamerikanska västkusten. Jag behövde flygbiljetter för sträckorna Helsingfors - Seattle, Vancouver - Los Angeles, och Los Angeles - Helsingfors. Dessutom behövde jag en bussbiljett för sträckan Seattle - Vancouver. Vad beträffar hotell behövde jag ett någorlunda förmånligt hotell i Seattle, Vancouver och Los Angeles.

Trots att det var en stor och etablerad resebyrå jag vände mig till hade vi efter en halv timme inte kommit längre än till en enorm utvecklad världskarta med olika flygbolags rutter utritade. Gång på gång prövade den unga kvinnan på andra sidan disken genom omständliga procedurer reservera en plats bara för att konstatera att flyget var fullt eller kostade för mycket.

Eftersom det var uppenbart att det skulle ta tid ombads jag återvända följande dag. Följande dag ombads jag återvända efter en vecka.

Efter en vecka var reservationerna gjorda men bussrean kunde de inte hjälpa mig med utan bad mig kolla upp den saken på ort och ställe. Priserna på de bokade hotellen var dessutom betydligt högre än jag hade väntat mig resebyrån påstod att det var de billigaste hotellen på de platser jag nämnt. Faktum var ändå att de bokat in mig mitt i Downtown Los Angeles tvärt emot min begäran. Min resa höll på att få en mycket dålig början och först nu kom jag mig för att vända mig till Internet.

Halva priset på Internet

Först ordnade jag upp bussresan som resebyrån inte kunde hjälpa mig med. Jag skrev in www.greyhound.com i min webbläsare, klickade på knappen "rutter", valde Seattle som startpunkt och Vancouver som destination och fick fram en tidtabell som visade att det går sju bussar per dag och att biljetten, som inte behöver bokas i förväg, kostar 27 dollar. Så var den saken uppklarad.

Jag ville kolla upp hotellet som resebyrån bokat in mig på i Los Angeles. Jag skrev in hotellets namn i sökroboten Alta Vista (altavista.digital.com) och hittade snabbt hotellets hemsida. Enligt resebyrån kostade rummet 700 mk per dygn men enligt hotellets hemsida kostade det dyraste rum endast 500 mk.

När jag insåg att jag på 30 sekunder skulle kunna halvera mina hotellkostnader genom att fylla i reserveringsblanketten på hemsidan kontaktade jag resebyrån och bad dem avboka två av hotellen. Eftersom det var en kombinerad tjänste- och semesterresa betalade jag endast två av hotellen själv. Företaget som betalade flygbiljetterna och ett av hotellen hade uttryckligen bett mig göra reservationerna via denna resebyrå så jag ville inte blanda mig i de övriga reservationerna.

När jag nu hade helt fria händer att boka mina hotell började jag se mig omkring på allvar. Genom att skriva in "Vancouver" och "hotel" i sökroboten Alta Vista hittade jag snart en turistorganisations listor med kontaktuppgifter till alla hotell i Vancouver. Enligt listan hade endast två av hotellen egna hemsidor och jag ville dra nytta av Internet så jag koncentrerade jag mig på just de hotellen. Ett av hotellen var ett lyxhotell som skulle ha ätit upp hela min resebudget på ett par dagar medan det andra var det exakt motsatta. Detta billiga hotell hade i alla fall en trevlig och informativ hemsida och på bilderna såg allt helt acceptabelt ut. Priset, 150 mk per dygn, var i alla fall så lågt att jag ville ha objektiva synpunkter på hotellet. Jag gick till www.dejanews.com, klickade på "power search" och skrev in hotellets namn i hopp om någon skulle ha komenterat hotellet i någon diskussionsgrupp. En person skrev om en konferens i Vancouver han deltagit i och nämnde i förbifarten att han bott på ifrågavarande hotell och att det var billigt och rent men inte så mycket annat heller. En annan person deltog i en diskussion om s.k. Chinatowns i olika nordamerikanska städer och nämnde att han bott i detta hotell som finns strax intill Vancouvers Chinatown och att hotellet i sig varit ok men att området varit förfallet.

Eftersom jag inte tänkt åka till andra sidan jorden för att se Disneyland utan för att se det äkta Nordamerika på gott och ont fyllde jag i reservationsblanketten.

I Los Angeles var situationen svårare eftersom så många hotell hade hemsidor. Slutligen lät jag plats och pris avgöra och fyllde i reservationsblanketten för ett billigt litet hotell i centrala Hollywood trots att jag inte lyckades hitta några kommentarer på dejanews.

Det visade sig att kommentarerna jag hittade om hotellet i Vancouver stämde, hotellet i sig var hyggligt och personalen fantastisk men området hotellet fanns i var det mest utslagna jag någonsin sett. Jag fick verkligen se nordamerikas skuggsida men slumområdena i nordamerikas miljonstäder känns faktiskt säkrare än centrala Helsingfors eller Åbo, åtminstone om man inte klär sig iögonfallande väl.

Hotellet i Hollywood igen var fenomenalt. Det var litet med endast 20 rum och något morgonmål ingick inte, men jag brukar sällan ändå orka mig upp i tid för det på semestrar så det spelade ingen roll för mig. För 250 mark per dygn fick jag i alla fall ett stiligt nyrenoverat rum, eller snarare lägenhet, på 50 kvadratmeter med kök, kylskåp, mikrovågsugn och ett festligt badrum i äkta Hollywoodstil med en rad av glödlampor kring badrumsspegeln. Hotellet fanns endast 100 meter från berömda Hollywood boulevard med de där stjärnorna i trottoaren, just vid den plats där alla turistbussar dumpar sin last intill berömda Manns Kinesiska teater (som namnet till trots bara är en biograf). Hotellägaren, en holländsk kvinna, ordnade grillfest för vänner och hotellgäster under veckoslutet. Där satt vi sedan, en bunt européer, och gjorde narr av Nordamerikanernas allmänbildning. Sannerligen det bästa hotell jag någonsin bott på.

Och hotellet i Seattle som jag lät resebyrån boka? Rummet såg ut som det i Hollywood, men kostade tre gånger så mycket och hotellet fanns fem kilometer utanför centrum.

Boka billiga flygresor på fem minuter

Av ren kuriositet prövade jag att vända mig till en virtuell resebyrå för att se hur den skulle ha hanterat mina flygrutter som vållade sådana problem vid den vanliga resebyrån.

Jag fyllde i de tre rutterna genom att skriva in avgångs- och destinationsstädernas namn och valde datum för resorna. Om man vill kan man dessutom specificera när under dagen man vill åka eller komma fram. Jag valde inte heller något speciellt flygbolag utan lät istället datorn jämföra alla, prioritera så få mellanlandningar som möjligt och sedan presentera de tre billigaste alternativen. Eftersom jag endast skrivit in städernas namn kontrollerade datorn huruvida jag med "Helsinki" menade Helsingfors vanda flygplats eller flygplatsen i Malm och om jag med Vancouver menade Vancouver i Canada eller den lilla staden med samma namn i USA. När jag kryssat för de alternativ jag avsett hade jag inom några sekunder en fullständig turlista på min skärm komplett med tider, flygbolagens namn, flygplanstyp och priser. Dessutom tipsade mig resebyrån om att jag kan resa mellan Vancouver och Los Angeles för halva priset om jag väljer en alternativ rutt som mellanlandar i Reno. Det enda jag sedan behöver göra är att kryssa för det alternativ jag ville använda, klicka på reservera och ge mitt kreditkortsnummer och saken är ordnad på ungefär fem minuter. Visserligen kan man undra vem man skall vända sig till och klaga om något går på tok och vilka virtuella resebyråer man kan lita på, men exempelvis Microsofts resebyrå www.expedia.com lär idag vara världens överlägset största resebyrå räknat i sålda biljetter och jag har inte hört någon klaga, tvärt om.

Enda problemet är ändå att många virtuella flygbolag än så länge endast sänder flygbiljetterna till adresser i USA, men det finns undantag eller så kanske man kan ordna det hela via någon bekant i USA.

Så nästa gång du planerar en resa, ge Internet en chans. Och om du undrar var du skall börja söka på Internet så kan du börja genom att klicka på "travel" vid www.yahoo.com. Där finns mer reserelaterad information än du kommer att hinna ha nytta av under en livstid.

Carl-Magnus Dumell