dumell.net/tidningsartiklar

Vad är Linux?

I början av 70-talet utvecklade amerikanska telefonbolaget AT&T ett nytt operativsystem som en sidoprodukt och det döptes till Unix. Av komplicerade juridiska orsaker valde AT&T att inte börja sälja Unix men för att det inte skulle gå förlorat delades det gratis ut till universitet komplett med källkoden som byggde upp Unix och utan restriktioner. Universitet började använda Unix som exempel i undervisningen. När AT&T införde restriktioner på hur Unix fick användas och kopieras fortsatte några universitet utveckla egna Unix varianter baserade på den sista fria Unix versionen. Många datorföretag som grundades i början av 80-talet grundades av personer som varit aktiva i universitetens Unix projekt och som tagit med sig kunskap och kod som sedan vidareutvecklades inom företaget till det företagets egen kommersiella Unix variant. På det här viset uppstod det en familj Unix-liknande operativsystem som alla hade samma grund men senare utvecklats lite olika.

Linus Torvalds började intressera sig för Unix när han i början av 90-talet inledde sina studier vid Helsingfors Universitet. Han ville ha en Unix variant för sin vanliga PC men alla Unix varianter var mycket dyra på den tiden. Hans eget experimenterande ledde till grunden för ett Unix-liknande operativsystem, tillräckligt för att väcka intresse bland andra likasinnade som han kom i kontakt med via Internet och som började hjälpa honom. Under Torvalds ledning har tusentals entusiaster, många av dem universitetsanknytning, tillsammans och ideellt skapat ett komplett operativsystem.

LinuxWorld Expo

Publicerad i Hufvudstadsbladet 27.08.2000

Från superdatorer till fickdatorer, Linux finns överallt. Och den ideella Linux-andan lever kvar. Detta syntes mycket tydligt under LinuxWorld Expo som nyss avslutades.

Denna gång ordnades den fyra dagar långa "LinuxWorld Expo & Conference" i San Jose i hjärtat av Silicon Valley. Tillställningen ordnas två gånger i året och blir större för varje gång.

Ideella andan lever kvar

"Är du orolig över hur det skall gå för Linux och fri mjukvara nu med alla dessa stora kommersiella företag här", frågade en amerikansk kollega som började tala med mig. Och jag måste erkänna att det första jag noterade när jag kom in var de stora företagens massiva närvaro, eller snarare de ideella organisationernas frånvaro.

Företag som IBM, Intel och Fujitsu-Siemens hade storslagna kulisser, videokanoner och kändisar som delade ut t-skjort åt förbipasserande. Den gräsrotsrörelse och de ideella organisationer som gav Linux liv syntes inte till. Men Linux behöver de stora företagenas stöd för att kunna växa, deras närvaro är en del av att Linux växer.

Och den ideologi som hör ihop med Linux har inte försvunnit. Längst borta i den enorma utställningssalen i San Jose Convention Center fanns flera ideella organisationer, från "The Linux domcumentation project" till "Electronic Freedom Frontier" som samlade in pengar för sitt juridiska arbete mot "storebror ser dig" lagstiftning. Debian, en ideell organisation för att sammanställa en Linux distribution fick Linus Torvalds stipendium på 25.000 dollar som delades ut under LinuxWorld Expo. Det som lugnade min oro bäst var ändå ett seminarium som hölls av en representant för VA Linux, företaget som drog in enorma summor när de lanserades på börsen tidigare i år, och som visade sig handla om ett fritt och ideellt projekt som några av företagets anställda sysslade med på sin fritid. "Visst kunde vi ha köpt sådan här teknologi, men i äkta Linux-anda valde vi att själva göra det här på vår fritid för att kunna ge bort det, göra det tillgängligt för alla".

Den ideella andan syntes också bland besökarna. De medelålders avdelningschefer som lämnat kostymen hemma och tagit på sig en nystruken t-skjorta och jeans för att passa in misslyckades grovt bland alla gamla hippin med halvmeter långt hår och lika långt skägg och bland de unga kvinnorna med ringar i ansiktet och skjortor med texten "chicks dig unix". LinuxWorld Expo är inte som andra IT mässor.

Från fickdator till superdator

Öppningstalet hölls av Michael Dell från datortillverkaren Dell som är en av världens största PC tillverkare. Torvalds utvecklade ju ursprungligen Linux för att bli en Unix variant för en vanlig PC och detta är fortfarande Linux styrka men Linux har också brett ut sig både uppåt och neråt. Cobalt visade sina mikroservrar, en komplett Linux baserad server för ca 600 dollar och inte större än en skolåda. Motorola och många andra fanns på plats och visade hur de använder Linux i diverse små integrerade apparater för olika specialändamål, ibland inte mycket större än en tändsticksask och PocketLinux är en variant av Linux som fungerar i små handhållna fickdatorer.

IBM visade att Linux nu kan konkurrera med sina förebilder, de Unix varianter som traditionellt används i stor- och superdatorer. Bland annat hade IBM släpat in en EnterpriseServer, stor som en ordentligt tilltagen frysbox, som körde Linux. "Företag känner till Linux och har anställda som behärskar Linux, därför vill vissa av våra kunder använda Linux i våra maskiner och därför säljer vi en del av våra maskiner med Linux. Det är betydligt lättare att hitta människor som har erfarenhet av Linux än av AIX (IBMs egen Unix variant)", sa killen i en svart IBM skjorta som stod och lutade sig mot EnterpriseServern. Japanska NEC förevisade en Linux dator med 16 stycken Itanium processorer, Intels mycket kraftfulla nya processor.

Ordbehandlingsprogram och spel

Traditionellt har Unix-varianter använts för krävande och seriösa uppgifter som för att styra satelliter och kärnkraftsverk medan Windows använts för enklare uppgifter såsom ordbehandling eller regelrätt underhållning och spel. Torvalds har medvetet försökt föra in Linux i skrivbordsmiljön och vid det här laget börjar situationen se rätt bra ut för Linux vad gäller verktyg för normalt kontorsarbete med bland annat StarOffice programpaketet från Sun och WordPerfect från Corel (bägge gratis för privatpersoner). Corel förevisade också flera andra program för Linux, bland annat populära CorelDraw och PhotoPaint grafikprogrammen.

Och till och med vad gäller regelrätta spel så har det börjat hända på Linux sidan, några speltillverkare fanns på plats för att förevisa sina produkter för Linux och ett av de många konferanstemana var "att skriva om Windows spel för Linux".

En av nyheterna under LinuxWorld Expo var ett tillkännagivande från IBM och Linux distributören Red Hat om ett utvidgat samarbete som innebär att Red Hat hjälper IBM att skapa Linux varianter av flera av sina datorprogram, bland annat Lotus Domino, Tivoli, WebSphere och databasprogrammet DB2. Redan tidigare har dessa två företag haft ett samarbete som gått ut på att Red Hat hjälpt till att utveckla Linux så att det bättre kunnat dra nytta av specialfinesser i IBMs datorer. IBM har också liknande avtal med flera andra Linux distributörer och är en av de stora i branschen som kraftigast satsar på Linux. Men IBM är långt ifrån ensam, numera satsar nästan alla i branschen på Linux på ett eller annat sätt.

Carl-Magnus Dumell