dumell.net/tidningsartiklar

Rebeller i Microsoft-dalen

Publicerad i Åbo Underrättelser 24.10.1998

Nu har rättegången mot Microsoft pågått i USA i ungefär en vecka. Självaste justitieministern Janet Reno går i spetsen för justitiedepartementets rättsprocess mot Microsoft som påstås ha tagit till olagliga metoder för att förhindra konkurrens. Skadeglädjen står som vanligt högt i tak när Microsoft har problem men det finns några företag som gläds ännu mer än de andra.

Netscape istället för Windows

Den största enskilda orsaken till att Microsoft nu befinner sig i en domstol är konkurrenten Netscape. Microsoft har nästan lyckats ta livet av Netscape genom ifrågasättbara metoder men skapade därigenom en martyr. Netscapes utrotningshotade webbläsare blev symbolen för frihet och konkurrens.

Dokument från den pågående rättegången visar att Microsofts chefer betraktade Netscape som ett potentiellt hot mot hela Windows redan 1995. Microsoft fruktade att Netscapes webbläsare skulle kunna få den centrala rollen i datorn och överskugga själva Windows.

Ännu har Netscape inte dött och i dagarna presenterade företaget en ny version av sin webbläsare, version 4.5. Detta är den första versionen sedan Netscape gick över till en öppen utvecklingsstrategi. Idag kan vem som med tillräckliga kunskaper bidra till programmets utveckling och vem som helst får kopiera programkoden och se hur programmet är uppbyggt och fungerar. Förebilden för den här utvecklingsstrategin är Linux som jag skrev om för två veckor sedan.

Efter att i en dag använt Netscape 4.5 är jag nöjd. De nya finesserna är få men bra och programmet är stabilt.

Sun istället för Microsoft

Sun utvecklade en slags Esperanto för datorer: Java. Program skrivna i Java kan köras i vilken dator som helst; Windows, Macintosh eller någon annan typ av dator. Om Java slår igenom står alla olika datortyper på samma startlinje och operativsystem förlorar betydelse. Ett försvagat Windows igen skulle innebära att mattan rycks under fötterna på Microsofts övriga program (exempelvis Word) vars framgångar till stor del bygger på samhörigheten med Windows. Förvåningen var stor när Microsoft slöt ett avtal med Sun om att delta i Java projektet. Dokument från en skild rättsprocess mellan Microsoft och Sun avslöjer Microsofts diaboliskt geniala plan: Microsoft började införa egna, Windows specifika, tillägg till Java språket för att göra Java omöjligt att använda utan Windows. Sun försöker nu med domstolsbeslut förhindra Microsofts planer.

Javas framtid och betydelse är ännu oskriven. Java har nog kommit för att stanna men det återstår att se om det kommit för att ta över världen, dvs ersätta Windows.

Compaq istället för PC

Vi kan inte tala om Microsoft och Windows utan att nämna Intel och Pentium. Över 90% av världens datorer är så kallade PC:n, dvs de har en processor från Intel (Pentium) och ett operativsystem från Microsoft (Windows). Amerikanska Compaq som är världens största PC tillverkare har nu lanserat sina första datorer som inte PC datorer utan som använder företagets egna Alpha processorer och Digital Unix operativsystem.

Digital, ett legendariskt företag i branschen, utvecklade Alpha som är överlägsna Intels Pentium processorer och Digital Unix som är mycket effektivare än Windows NT. Små försäljningsvolymer tvingade i alla fall omkull Digital och Alpha processorernas framtid var oklar. Compaq som upprepade gånger klagat över att skuffas omkring av Microsoft köpte upp resterna av Digital och blev självförsörjande vad gällde både operativsystem och processorer. Största delen av Compaqs datorer är fortfarande vanliga PC:n men nu har de också ett eget alternativ. En Alpha bestyckad datorer med Digital Unix är lite tuffare leksak än en vanlig PC: priset för en dator börjar vid en miljon mark och går uppåt, rejält uppåt. Compaq planerar också mindre Alpha modeller i prisklasser som står närmare PC marknaden.

Att världens största PC tillverkare slår sig löst från beroendeförhållandet till Microsoft och Intel genom att börja tillverka icke-PC modeller är en stor händelse. Vi skall ändå inte glömma att Digital gick omkull när de försökte sig på samma sak, men Compaq har större marknadsföringsresurser.

Apple istället för [valfri religion]

Få företag åker sådan ekonomisk berg- och dalbana som Apple. Få företag väcker så mycket entusiasm och lojalitet som Apple. Få företagsledare får publiken att resa sig upp för att vissla och skrika bara för att han promenerar in på scenen för att hålla ett tal.

Karismatiske Steve Jobs leder Apple som tillverkar Macintosh datorerna. Efter flera katastrofala år uppvisar Apple nu vinst. Den nyaste Macintosh modellen, den uppkäftigt designade iMacen, säljs i stora mängder och det finns tecken på att en del av köparna är f.d. pc ägare som går över till Mac, något som inte skett under detta decennium. Apple har också två nya operativsystem på kommande: OS-X och Rapsody.

Apple kommer inte att köra över Microsoft. Trots att Apple går bättre än någonsin tidigare detta årtionde behärskar de endast omkring 3% av datormarknaden, vilket skall jämföras med över 90% för Microsoft. Men för varje genomskinliga och neongröna iMac som bärs ut ur någon affär och för varje intervju med den stilige och överlägset leende Jobs känns det igen som om de gamla goda tiderna återkommit. Apples utvecklingsenhet lär i tiderna ha flaggat med en svart dödskalleflagga som forna århundradens pirater.

Nu är det dags för dem, och alla andra rebellföretag, att damma av flaggorna. Nu är tiden gynnsam för en revolt mot Microsoft.

Carl-Magnus Dumell