dumell.net/tidningsartiklar

Kina växer snabbt på nätet

Publicerad i Hufvudstadsbladet 01.08.1999

Vid årsskiftet använde 2 miljoner Kineser Internet, nu är de 4 miljoner. Det är bara några promille av befolkningen som använder Internet i Kina, men det är tillräckligt för att absoluta antalet användare mångfaldigt skall överstiga antalet Internetanvändare här i Finland. Och när andelen Internetanvändare i Kina snart kan räknas i procent istället för i promille så kommer Kina att vara en av världens viktigaste nationer på nätet.

Netscape presenterade för några dagar sedan en Kinesisk version av sin webbläsare. Företaget "China.com" som gör webbsidor noterades under veckan på börsen i USA och aktiernas värde mer än tredubblades under första dagen. Konkurrerande företag inne i Kina har nu meddelat att även de kommer att dyka upp på börsen. Och att ta del av Internet blir hela tiden billigare i Kina. Företaget MyWeb som gör billiga datorer som använder en vanlig tv som skärm har slutit ett avtal med Kinas statliga televerk och erbjuder en "Thunder" dator med Internetabonemang för under 1000 finska mark.

Dubblering på 7 månader

Kinas Internet-informationscenter gjorde en noggrann kartläggning av Internetanvändningen i landet. Av de fyra miljoner kineser som använder Internet finns var femte i huvudstaden Bejing medan städer som Shanghai står längre ner på listan. Dessutom finns ungefär en miljon Internetanvändare i Hong Kong.

Kinas nyhetsbyrå spann vidare på undersökningen och intervjuvade Chen Yin, chefen för den statliga instans som utvecklar informationsteknologi. Chen påpekar att telefonavgifterna sänktes i mars och att avgifterna ännu kan komma att sänkas för att sporra utvecklingen. Enligt undersökningen var långsamma anslutningar och "trafikstockningar" på nätet det största problemet enligt användarna. Chen säger att Kina anstränger sig för att förbättra infrastrukturen och nå upp till västerländska hastigheter.

Amerikanska analytiker uppskattar att tillväxten i Kina inte kommer att explodera men nog vara kraftig. Vid slutet av nästa år uppskattar även de mer försiktiga analytikerna att över 10 miljoner kineser kommer att använda nätet.

China säljs på börsen

Medan börskurserna överlag, och speciellt teknikakterna, vandrar neråt på börsarna så vågar amerikanska investerare lägga pengar på Internetföretaget China.com. Detta Hong Kong baserade företag som huvudsakligen gör "portaler", startsidor för surfare som www.soneraplaza.fi hos oss, registrerades på börsen i New York (Nasdaq) förra veckan. Startpriset var 20 dollar per aktie men innan dagen var över hade priset mer än tredubblats. Trots att företaget gått på förlust de senaste åren är deras marknadsvärde nu kring en och en halv miljard (!) dollar, detta om något visar hur stor tilltro investerarna har i hur Internetanvändningen kommer att växa i Kina.

Enligt amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg är China.com nära knutet till Xinhua, Kinas statliga nyhetsbyrå som också äger 11% av företagets aktier. Antagligen har den inofficiella uppbackning av den Kinesiska staten bidragit till att investerare vågat spendera sina pengar på China.com. Företagets börs-symbol på Nasdaq är för övrigt "china", en ironisk påminnelse om hur Kina, Internet och marknadskrafterna går hand i hand.

Lågpris datorer i lågpris land

America On-Line som numera äger Netscape har noterat Kinas betydelse och lanserade under veckan en helt kinesisk version av Netscape. Samtidigt presenterade AOL också två Kinesiska Netcenter "portaler", en med innehåll för inlands Kina och en med innehåll för Taiwan och Hong Kong. Enligt ett pressmeddelande från Netscape överväger företaget att i framtiden erbjuda exempelvis ekonominyheter på kinesiska och kanske rentav handel med aktier via Internet i Kina. Netscapes talesman passar också på att nämna Indien som en annan snabbt växande region.

MyWeb (www.mywebinc.com) är ett hårdvaruföretag som satsar på dessa nya marknader i utvecklingsländer. Deras mycket billiga men ändå helt kapabla dator "Thunder" som kopplas till en vanlig tv marknadsförs i samarbete med Kinas statliga telefonbolag och kostar under tusen mark. De som köper en Thunder före utgången av oktober får två timmar gratis Internetanvändning och rabatt på månadsavgifterna.

Carl-Magnus Dumell