dumell.net/tidningsartiklar

Linux!

Publicerad i Åbo Underrättelser 16.10.1999

Jag installerade Linux idag och jag har verkligen svårt att hitta ord för att beskriva min upplevelse. Det som gjorde mig så imponerad är hur snabbt Linux utvecklats under det senaste året. Windows har ingen chans att hänga med i den här utvecklingstakten. Linux två stora problem, att det varit svårt att använda och att det saknats program, så som ordbehandlingsprogram, är inte längre problem.

Linux har redan länge stått sig väl mot de flesta andra operativsystem, såsom Windows och MacOS, i tekniska avseenden men inte vad gäller användarvänlighet. Många datorkunniga personer har betraktat Linux som något av en intelligenstest som delar in datoranvändare i de som är tillräckligt smarta för att behärska Linux och de som inte är det. I Linux kretsar har inte användarvänlighet haft speciellt hög prioritet, många har rentav förhållit sig förlöjligande till sådant. Men detta har förändrats med otrolig fart.

Linux har blivit lättanvänt

Linux i sig gör ingen glad, det ser lite ut som gamla textbaserade ms-dos, men det är bara en avancerad teknisk "kärna" kring vilken man kan bygga en helhet som motsvarar och överträffar Windows. Flera företag har specialiserat sig på att sammanställa sådana här Linux "paket" där själva Linux kombinerats med hundratals gratis Linux program, som bland annat gör att Linux blir grafiskt. Alla program som ingår är gratisprogram och paketen kan fritt laddas ner via Internet och får kopieras. Företagen som sammanställer paketen får in pengar på att sälja tryckta manualer, sälja paketen på cd-rom åt de som inte har tid att ladda ner det via Internet och genom att sälja konsulttjänster åt företag som använder deras Linux paket. Det mest omtalade av dessa företag är amerikanska Red Hat (www.redhat.com). Under det senaste året har en rad stora företag, så som Intel, investerat väl tilltagna summor i Red Hat och detta syns i deras paket.

Installationsprogrammet som hör ihop med paketet gör att nästan vem som helst som köpt Red Hat 6.1 cd skivan eller kopierat den av någon bekant (vilket alltså är helt lagligt) klarar av att installera och ta i bruk Linux. Ännu för ett år sen skulle du vara ganska dator-kunnig för att klara av det här.

WordPerfect för Linux

Under det senaste året har flera företag dessutom lanserat Linux versioner av olika program. Ett av de mest omtalade är legendariska ordbehandlingsprogrammet Word Perfect från företaget Corel. Företaget i fråga håller föresten på att göra Linux versioner av också andra av sina populära Windows program. Och i äkta Linux-anda kan WordPerfect fritt laddas ner via nätet och privatpersoner får använda det gratis.

Sun har också lanserat StarOffice vilket motsvarar Microsofts Office paket och innehåller ett ordbehandlingsprogram (motsvarar Word), ett kalkylprogram (motsvarar Excel) , ett presentationsprogram (motsvarar PowerPoint) och så vidare. StarOffice är helt gratis, inte enbart för privatpersoner. Och StarOffice är bra.

Övergå till Linux

Och den här trenden verkar bara tillta. Själv är jag mycket beroende av ett Windows program som heter Vuescan, ett professionellt program för att kontrollera en diaskanner. För någon vecka sedan noterade jag att tillverkaren nu också gjort en Linux version av programmet. Jag känner också till flera andra Windows program som jag använder som nu håller på att konverteras till Linux.

Jag är nog mycket nära att gå över till Linux som mitt primära operativsystem för Linux i sig är så stabilt och mångsidigt i förhållande till Windows.

Om du bara ordbehandlar i Word och kanske surfar på nätet så finns det ingen orsak för dig att byta bort Windows. Men ifall du är intresserad av teknik i sig, ogillar Microsofts dominerande ställning på marknaden och vill göra ett personligt ställningstagande mot det, vill lära dig mer om datorer till exempel med tanke på arbetsmöjligheter eller är beroende av ett operativsystem som inte kraschar like ofta som Windows, då skall du definitivt ta dig en titt på nyaste Linux paketet från exempelvis Red Hat.

Vad är Linux? [faktaruta]

I början av 70-talet utvecklade amerikanska telefonbolaget AT&T ett nytt operativsystem som en sidoprodukt och det döptes till Unix. Av komplicerade juridiska orsaker valde AT&T att inte börja sälja Unix men för att det inte skulle gå förlorat delades det gratis ut till universitet komplett med källkoden som byggde upp Unix och utan restriktioner. Universitet började använda Unix som exempel i undervisningen. När AT&T införde restriktioner på hur Unix fick användas och kopieras fortsatte några universitet utveckla egna Unix varianter baserade på den sista fria Unix versionen. Många datorföretag som grundades i början av 80-talet grundades av personer som varit aktiva i universitetens Unix projekt och som tagit med sig kunskap och kod som sedan vidareutvecklades inom företaget till det företagets egen kommersiella Unix variant. På det här viset uppstod det en familj Unixliknande operativsystem som alla hade samma grund men senare utvecklats lite olika.

Linus Torvalds började intressera sig för Unix när han i början av 90-talet inledde sina studier vid Helsingfors Universitet. Han ville ha en Unix variant för sin vanliga PC men alla Unix varianter var mycket dyra på den tiden. Hans eget experimenterande ledde till grunden för ett Unix-liknande operativsystem, tillräckligt för att väcka intresse bland andra likasinnade som han kom i kontakt med via Internet och som började hjälpa honom. Under Torvalds ledning har tusentals entusiaster, många av dem universitetsanknytning, tillsammans och ideellt skapat ett komplett operativsystem.

Carl-Magnus Dumell