dumell.net/tidningsartiklar

Internet - morgondagens tv

Publicerad i Hufvudstadsbladet 25.04.1999

Apple var en av stjärnorna under veckans NAB mässa i Las Vegas, världens största mässa för proffs inom radio- och tv-branschen. Till och med tv:n håller på att falla i Internets skugga och Apple vill hålla i tyglarna.

Tv:n och radion kanske kommer att dö, men inte tv-programmen, filmerna och musiken. Tv-tittarna hoppar över till Internet och tv-bolagen följer efter. Det råder en hård kamp om vem som skall kontrollera teknologin som gör det möjligt att sända radio- och tv-program via Internet.

Så kallad "live streaming" gör det möjligt för mottagaren att se eller lyssna på materialet medan det laddas ner via Internet istället för att behöva vänta på att hela materialet laddats ner innan det går att använda.

TV-bolagen vänder sig till Internet

Teknologi för att sända ljud och video via Internet är av stor strategisk betydelse inför framtiden. Nyligen såldes företaget Broadcast.com för 25 miljarder mark. Broadcast.com har specialiserat sig på att hjälpa företag sända olika typer av video via Internet, exempelvis interna utbildningsvideor, reklamvideor för investerare och så vidare. Marc Cuban, som grundade Broadcast.com, höll ett av huvudtalen på årets NAB mässa. Rob Glaser som grundade Real Networks, det ledande företaget just nu vad gäller teknologi för att sända ljud och video via Internet, höll ett av de andra huvudtalen.

De traditionella tv- och radiobolagen har tjänat stora pengar på tv- och radiounderhållning, det här är något de är skickliga på, och de vill fortsätta på samma vis på Internet men behöver teknologi för det. Dessa företag har dessutom enorma ljud- och videoarkiv och nu söker de efter teknologi för att kunna flytta över det här materialet till Internet och kanske kunna tjäna pengar på det där.

-Det sägs att tv och Internet kommer att smälta samman. Jag tror de kommer att smälta samman ungefär som hästen och bilen gjorde, sa en representant för ett internationellt tv-bolag som jag träffade strax innan NAB.

-Vi måste flytta över så mycket av vår verksamhet som möjligt till webben för att inte marginaliseras.

QuickTime blir fri

Apples multimediastandard QuickTime har länge varit ett av de ledande formaten för att lagra videoklipp på cd-rom skivor men nu har Apple lanserat version fyra av standarden som också kan användas för "live streaming". Real som var pionjären inom branschen har idag den största marknadsandelen men Microsoft knappar in i och med att deras teknologi finns inbyggt i nya Windows versioner. För att kunna konkurrera med dessa två jättar har Apple valt att göra delar av sin QuickTime teknologi tillgänglig för allmänheten. Medan Microsofts och Reals teknologier är affärshemligheter kan alla intresserade se hur QuickTime fungerar och vid behov ändra på det för att passa ihop med egna program. Det här borde öka intresset för QuickTime bland andra företag och därigenom öka QuickTimes marknadsandel samtidigt som utomstående företag indirekt hjälper Apple genom att ändra på och förbättra QuickTime.

Att reklamvideon för den kommande Star Wars filmen distribuerades via Internet i QuickTime format var en lyckad detalj som ökat intresset för QuickTime. Över åtta miljoner personer har hittills sett videon via Internet.

I dagarna har Apple också satt igång en ny webbplats på adressen www.qt-tv.net/quicktime/trailers via vilken de distribuerar just reklamvideor för filmer.

Eftersom Apple kritiserat Microsoft för att ha satt käppar i hjulet för QuickTime genom att missbruka sin dominerande ställning i it-branschen ligger det i Microsofts intresse att QuickTime får en starkare ställning. Om QuickTime inte blir en framgång har Microsoft svårt att häva sig mot kritiken om att de har monopol.

Microsoft köper marknadsandelar

Microsoft har ändå inte varit blyg den senaste tiden utan blåst i alla visslor och pipor de haft för att locka över människor till deras NetShow standard. I och med Internet Explorer 5 införde Microsoft en "radio" panel där användaren kan välja mellan olika radiostationer världen över som sänder i NetShow format. Microsoft har erbjudit prominenta radiokanaler världen över teknisk hjälp för att gå över till NetShow och i vissa fall rentav pengar.

Ett av de stora problemen för företag som publicerat video och ljud på nätet har varit att användarna behövt speciella tilläggsprogram, exempelvis RealPlayer, för att kunna ta del av materialet. De flesta användare har inte klarat av att ladda ner och installera dessa tilläggsprogram och många av de som skulle klara av har inte besvärat sig. I och med NetShow minskar det här problemet i och med att allt som behövs finns inbyggt i nya Internet Explorern som snabbt blir vanlig.

Legenden Real i motvind

Real Networks gav sig in i branschen redan 1995 och idag använder över 50 miljoner användare deras RealPlayer program för att ta del av 145.000 timmar med direktsänt material som sänds i Real format varje vecka och hundratusentals timmar med ljud och videoklipp som finns lagrade i Real format på nätet. Företagets marknadsandel är ungefär 85%.

Det finns enkla gratisversioner av Reals program, men företaget försöker få användarna att betala för mer avancerade versioner av programmen eftersom detta är företagets enda inkomstkälla. Konkurenterna Apple och Microsoft får sina inkomster från andra håll och kan därför ge bort sina program gratis för att öka sina marknadsandelar. Även Real har väckt rättsprocesser mot Microsoft och anklagat dem för att med ojusta metoder ha saboterat Reals verksamhet.

Vissa mediabolag har börjat använda alternativ till Real helt enkelt eftersom de inte är övertygade om att Real fortfarande kommer att existera om ett par år.

Carl-Magnus Dumell