dumell.net/tidningsartiklar

Att tävlingssurfa på nätet

Publicerad i Åbo Underrättelser 29.06.1996

Många företag har upptäckt att de kan tio eller till och med hundrafaldiga antalet besökare om de ordnar en tävling på sin hemsida. Det här har gett upphov till en växande sport: tävlingssurfning. Jag beslöt mig för att pröva min lycka och på några timmar försöka delta i så många tävlingar som möjligt.

Många populära hemsidor i USA bär små reklamrutor där olika företag ofta försöker locka oss att besöka deras hemsida, ofta genom att nämna någon tävling vi kunde delta i. Med några musklick kan vi delta i en utlottning av en 1960 Mustang Corvette, en 1997 Plymouth Prowler eller en äkta militärjeep från andra världskriget, för att inte nämna de otaliga resorna, stereoanläggningarna och så vidare som lottas ut. Men vi som försökt stifta oss närmare bekantskap med dessa tävlingar har snabbt noterat texten "endast för personer bosatta i USA". Jag besluter alltså hålla mitt "tävlande" på nationell nivå.

Eftersom jag inte vet var jag skall börja går jag till "Alta Vista" (http://altavista.digital.com) och skriver "kilpailu" som sökord. Som svar får jag en lista på 9129 hemsidor där ordet förekommer.

"Vilken av följande djur är vanligast i UKKs nationalpark: Naali, Saukko eller Tunturisopuli?" Eftersom jag inte ens är säker på att alternativen är djur så går jag snabbt vidare.

När jag besöker följande hemsida fastnar blicken omedelbart på en fet texten mitten på skärmen: "värde 2999.00 mk". Min entusiasm rasar en aning när jag ser priset är ett fem dagars besök på något badparadis i Uleåborg. Medan jag försöker räkna ut hur mycket fickpengar som skulle bli över om samma summa användes till en veckas utlandsresa så får jag syn på en knapp med texten "denna gång deltar jag endast i tävlingen". Utan att se efter vad annat man kan göra på sidan så fyller jag i namn och adress och går vidare. Jag känner hur skadeglädjen sprider sig i kroppen när jag lyckats lura systemet genom att delta i utlottningen utan att ens se namnet på företaget som försöker höja sin profil genom att ordna lotteriet.

Följande hemsida med en tävling inleds med en lång text som jag naturligtvis hoppar över och sedan kommer rubriken jag söker efter: "Vastapainon kesäkysymys". Tydligen har någon skrivit en bok som heter "Toinen tasavalta" och på pärmen finns en gitarr. Vems? Eftersom det finns tre alternativ deltar jag i tävlingen tre gånger. Först nu upptäcker jag att priset är en valfri bok från förlaget som ordnar tävlingen. Nå, en julklapp mindre att fundera på om jag vinner.

Nu kommer jag till en tävlingssida där det endast finns rutor för kontaktinformation och svaret, frågan finns tydligen någon annanstans. Efter lite sökande hittar jag frågorna: vilken karamellask jag tycker att är vackrast, respektive fulast. När jag ögnar efter två namn att fylla i råkar jag få syn på en mening skriven med minsta möjliga text: "tävlingstiden utgår 21.5". Tydligen har någon vid ifrågavarande karamellfabrik åkt på semester, en lång semester.

Nu börjar jag inse problemet med att ha "kilpailu" som sökord, de flesta sidorna är bara texter som råkar innehålla det ordet. Dags för ett mer specifikt sökord: "kuukauden kilpailu". Jag får sju svar och ett av dem är en sida med listor till tävlingssidor i Finland.

Efter sisådär fem timmar har jag deltagit i 50 tävlingar. Det överlägsna flertalet av tävlingarna deltar man i genom att fylla i ett frågeformulär där man bedömer företagets hemsida och produkter, anger favorit tv-program, radiokanal och dagstidning. I utbyte mot några t-skjortor får företag omfattande och lättbearbetad statistik som är guld värd på marknadsföringssidan. En affärskädja lottar ut ett 500 marks köpkort varje månad och en datorfirma lottar ut en 1700 marks monitor per månad men de flesta företag nöjer sig med t-skjortor och i bästa fall okända artisters CD-skivor. En kommentar jag stötte på om denna typ av tävlingar var "rösta på något - vinn något".

En tidning jag inte ens visste fanns på Internet vill att jag skall delta i en tävling genom att berätta vad jag saknar på deras www-sidor. Datorartiklar har de säkert för lite av... En annan tidning jag aldrig ens hört talas om har jag just klassificerat som färglös i hopp om att få spendera en dag i en badinrättning som jag aldrig hört talas om.

Ett miljöprogram på TV har en handelskass som lockbete för att pressa oss till fenomenala svar i deras frågesport och ett datortimportör lovar lotta ut en överraskningsvinst bland de som fyller i ett frågeformulär om deras www sida. En datorförsäljare igen har en tävling med tio frågor där varje har tre alternativ men påstår att det inte spelar så stor roll vad man svarar, så länge man svarar. Vad man kan vinna spelar tydligen inte heller så stor roll för det nämns inte.

Ett telefonbolag genomför en, enligt dem själva, mycket viktig gallup och för att verkligen motivera människor att delta i undersökningen lottar de ut en GSM mobiltelefon bland deltagarna. Enda lilla problemet är att utlottningen ägde rum i januari.

Ett par tidningar lottar bägge ut CD-skivor och en firma vars initialer var det enda jag noterade lottade ut något på en CD-ROM skiva varje månad bland de som e-postat sin adress.

Men visst finns det fina priser också på Finländska www-sidor.

En radiostation har tagit det här med tävlingar på allvar och lottar ut 25 biljetter till en stor rockkonsert, filmrekvisita, biobiljetter, konsertresor, dricksglas, datorer, kläder och hundratals små "överraskningsvinster". Deras hemsida har också blivit en av Finlands populäraste.

Ett försäkringsbolag igen lottar ut en utlandsresa för två värd 10 000 mark. Det enda man behöver göra är att fylla i namn och adress. Om de nu vill kasta bort 10 000 mark så är det ju deras problem, men någon borde nog fråga deras marknadsföringschef vad de får ut av att ordna en 10 000 marks tävling som man kan delta i utan att en notera företagets namn. Det här är dock den enda tävlingen där det framgår att utlottningen sker under myndigheternas övervakning, att företagets egen personal inte får delta och att lotteriskatten är betald. Däremot stod det inget om hur många gånger man får delta så jag skickade in min "blankett" ett flertal gånger.

Det mest oemotståndliga priset är kanske ändå fyra kilo choklad. För att vinna måste man veta utanför vilken stad segelbåten som chokladtillverkaren sponsorerar nyligen tävlat. Alternativen är tre men med ett sådant här pris kan man inte ta chanser. Att hitta rätt svar tar endast en minut så det är det värt.

Ett telefonbolag vill veta vilken www sida vi gillar bäst och lottar ut ett 1000 marks presentkort till en bokhandel. En tidning igen lottar ut ett 5000 marks presentkort bland alla som lämnar sitt namn och sin adress. På sidan där länken till tävlingen finns står det att man inte skall sörja fastän man inte vinner presentkortet för alla vinner ett samlat från telefonförsäljaren. Jag har dock inget att frukta för jag prenumererar redan.

Ett pris som skiljer sig ur mängden är definitivt VIP-kortet som en porrklubb i Helsingfors lottar ut. För att vinna måste man veta vilken av klubbens "artister" som har det största bröstmåttet. Svarsformulärer fungerar dock inte så den tävlingen blev det inget av.

Den enda marknadsföringsmässigt lyckad tävlingen ordnar ett rederi som vill veta namnet på en sagofigur som är temat på en av deras kryssningar. Priset är endast ett hundra marks köpkort som endast är giltigt på deras båtar men tävlingen verkar enkel och lockande så jag besluter mig för att delta. Efter en kvart timme och efter att ha läst igenom nästan alla texter på hemsidan har jag äntligen hittat svaret och sänt in det. Jag gick verkligen på ett billigt reklamtrick, för en marginell chans att vinna ett pris som jag måste åka på kryssning för att kunna lösa ut fick mig att sätta mig in i hela deras reklammaterial. Först när jag sänt svaret ser jag den lilla nedtryckta knappen bredvid den minimala texten "uppgifterna får användas för direktreklam". Nu känner jag mig verkligen blåst.

Den som själv vill pröva på sin lycka kan hitta mängder av hemsidor med tävlingar via följande länklistor:

http://www.kotakk.fi/~a93smipi/kisat.html

http://www.dlc.fi/~frank/kilpailu/

Och den som vill se hurudana priser tävlingarna i stora världen har kan se den enorma amerikanska tävlings-länklistan på http://www.4cyte.com/ThreadTreader/ där tävlingarna är ordnade i kategorier enligt tävlingstyp, pris eller i alfabetisk ordning.

Så småningom kommer jag naturligtvis att återkomma till det här och berätta om jag vann något ... annat än samtal från telefonförsäljare som jag praktiskt taget tvångsmatat med kontaktuppgifter.

Carl-Magnus Dumell