dumell.net/tidningsartiklar

Billiga cd-skivor och böcker via Internet

Publicerad i Åbo Underrättelser 13.06.1998

Innegrejen den här veckan är att skicka ut ett pressmeddelande där det står "vi kommer att börja sälja cd-skivor via Internet". Än så länge går investerarna på det här och börjar köpa ditt företags aktier som om du uppfunnit ett bantningspiller som fungerar.

Nyligen meddelade skivbolaget K-Tel att de kommer att börja "sälja cd-skivor via Internet". Aktierna steg från 3 dollar till 35. Vad frasen egentligen betyder är att de sätter upp en prislista över skivorna på webben och accepterar beställningar via e-post. Betalningen sker på det traditionella viset i de här sammanhangen: du meddelar ditt kreditkortsnummer antingen i e-post meddelandet eller per telefon. Allt det här har varit rutin redan i flera år och det har länge funnits flera företag som säljer just cd-skivor på det här viset, de flesta av dem med förlust. Tydligen har investerarna inte ännu lärt sig att det krävs lite mer än ett "vi kommer att börja göra x via Internet" för att företagets framtid skall vara garanterad. Men visst är det här en fungerande affärsidé, problemet är bara att konkurrensen redan är stenhård och vinstmarginalerna ... marginella.

Låga omkostnader - gigantiska lager

Till och med i Åbo finns åtminstone ett företag som säljer cd-skivor via Internet, Kane Records (www.kane.fi), men det som är intressant är företag som via ett enda litet försäljningskontor utan eget lager kan sälja skivor till hela världen direkt från skivbolagens lager. Ett sådant här bolag har praktiskt taget inga omkostnader alls och kan ha ett "virtuellt" lager som är lika stort som alla skivbolagens centrallager tillsammans.

Amazon (www.amazon.com) förverkligade samma idé för bokförsäljning redan för flera år sedan och har sedan dess varit enormt framgångsrikt. Eftersom företaget endast skickar vidare bokbeställningarna till förlagen kan Amazon skryta med att ha 4.5 miljoner olika titlar "i hyllan", en vanlig bokhandel har några tusen eller högst 10.000. Den som inte besökt Amazon utgår antagligen ifrån att det är otrevligt att handla via webben eftersom du som kund inte kan ta i boken och bläddra i den innan du köper. Vi som besökt Amazon vänder på problemet: i en traditionell bokhandel kan du inte på tre sekunder hitta vilken bok som helst på basen av något sökort och utöver en bild på pärmen och uppgift om storlek och antal sidor direkt läsa recensioner av boken från olika tidningar, vad andra kunder sagt om boken, läsa eventuella intervjuer med författaren, se en lista över vilka andra böcker samma författare utget och så vidare.

Nu har Amazon också börjat sälja cd-skivor och de kommer antagligen att vara framgångsrika eftersom de tack vare bokförsäljningen är så etablerade så låt oss ta dem som exempel.

Ny skiva för 60 mk

Än så länge säljer Amazon bara populärmusik så titlarna är "endast" 100.000. När de klassiska skivorna snart tas med kommer utbudet att stiga till över 200.000 titlar.

Du kan söka på skivans namn, artistens namn, någon enskild låts namn eller bara något ord i något av de här. När du hittar en skiva kan du i de flesta fall se en bild av fodralet, läsa recensioner eller lyssna på de 30 första sekunderna av någon låt, ljudkvaliteten är helt ok även med ett vanligt 28.800 modem.

Madonnas nyaste skiva? 60 mark. En gammal skiva på svenska (!) av Marie Fredriksson? 80 mark.

Men vad kostar det att skicka skivorna per post från USA och hur länge tar det? Lika länge och lika dyrt som om du beställer per postorder inom Finland, dvs 2-3 veckor och priset 20 mark för första skivan och fem mark till per skiva därefter. Om du köper många skivor blir du tvungen att betala 22% mervärdesskatt när paketet anländer till Finland. Köper du böcker får du paketet skattefritt ifall värde är under 700 mark, om jag minns rätt, men för cd-skivor är gränsen lägre, kanske 400 mark. Min egen erfarenhet är att de enskilda tulltjänstemännens åtgärder är en aning svårförutsebara när du handlat via nätet.

Säkerheten inget problem

Är det då säkert att handla via Internet på det här viset? Jag, och många tusen andra här i landet, kan på basen av egen erfarenhet säga att det är tryggt att handla åtminstone från stora företag som Amazon. Många har hört skräckhistorier om hur utomstående kan snappa upp kreditkortsnummer på vägen till USA men nästan alla företag, däribland Amazon, använder krypteringsteknik för att ta emot denna information så att den är oläslig under färden från dig till den riktiga mottagaren. Det verkar inte finnas ett enda dokumenterat fall där någon faktiskt stulit ett kreditkortsnummer när det färdats via Internet. Du kan själv se på vilka webbsidor informationen krypteras: adressen för krypterade sidor börjar med "https://" istället för det vanliga "http://". Och om du ändå är rädd att sända ut dit kreditkortsnummer i stor, vida världen på egen hand kan du alltid välja att meddela det per telefon.

Kreditlaget, som representerar Visa och Mastercard här i Finland uppmanar kreditkortsanvändare att inte handla via Internet, inte förrän Visa och Mastercards eget krypteringssystem SET är klart att tas i bruk (vid det här laget är SET ett par år försenat). Däremot anser exempelvis alla banker att denna vanliga "https" teknologi är alldeles tillräcklig för att hantera hela bankkonton och stora aktieportföljer. Kreditlagets uppmaningen verkar i större utsträckning vara avsedd att förhindra konkurrens än att förhindra brott, men mer om det någon annan gång.

Carl-Magnus Dumell