dumell.net/tidningsartiklar

Kvinnor till salu på nätet

Publicerad i Åbo Underrättelser 30.01.1999

Julhandeln på nätet var som väntat livlig i USA, men den stora överraskningen var kundernas könsfördelning: i många fall utgjorde kvinnorna majoriteten. Men kvinnor som handlar på nätet är bara en kuriositet. Investerarna på Wall Street är mer intresserade av företag som säljer reklamutrymme på nätet än av företag som säljer riktiga varor. I den amerikanska reklamstyrda mediavärlden är tittarna/lyssnarna/besökarna produkten som mediaföretagen säljer åt de som vill köpa reklamutrymme. Den senaste produkten mediaföretagen erbjuder är kvinnor.

För några dagar sedan meddelade Hearst att de kommer att samarbeta med Women.com för att skapa världens populäraste webbtidning för kvinnor. Hearst är kanske inget känt företag här i Europa, men nästan 50 miljoner kvinnor världen över läser deras tryckta tidningar varje månad, exempelvis Cosmopolitan och Esquire. Women.com är ingen nybörjare heller, ungefär 4 miljoner kvinnor besöker varje månad deras webbplats. Fyra miljoner kvinnor, den siffran gör vilken marknadsförare som helst knäsvag. Tänk er en reklam för något bantningspreparat på de webbsidorna...

Könsroller på nätet

Att gräva i amerikanska webbsidor för kvinnor är motbjudande, könsrollerna de för fram påminner om de i amerikanska tv-reklamer från 50-talet där exempelvis en glad hemmafru dansade mellan olika hushållsapparater och sjöng om hur lycklig hon var tack vare de nya apparaterna. Men nu är det inte hushållsapparater som gäller utan bantningspreparat, bantningsmetoder, bantningsfilosofier, osv. Ok, visst är det också möjligt att hitta andra typer av reklamer, exempelvis för mediciner, visa-kort, schampo, tvättmedel, kläder och Volvo S70.

Inte nog med att webbplatserna specialiserat sig på kvinnor, de specialiserar sig på olika typer av kvinnor: antingen sysslolösa hemmafruar eller så stressade kvinnor som slits mellan karriären och familjen. Eller som Candice Carpenter, chefen för iVillage, uttryckte det i en intervju "Hearst siktar på kvinnor som har tid och söker handledning i hur de skall använda denna tid, vi satsar på kvinnor som inte har tid, som jonglerar flera roller samtidigt och vill maximera den tid de har". On-line tidningen iVillages slogan lyder "riktiga lösningar för riktiga kvinnor". Det gigantiska tv-bolaget NBC köpte för ett par månader sedan en del av iVillage, en av Women.com:s främsta konkurrenter. NBC har redan länge varit mycket aktiva på nätet, speciellt vad gäller nyheter och sport, men nu är det kvinnor som gäller.

Men det är inte bara gamla företag som lär sig nya trick. Oxygen Media är ett nytt företag som grundades enkom för att nå ut till kvinnor på webben. Företaget erbjuder nu tre webbplatser: Electra som är en generell webbtidning för kvinnor, Thrive som handlar om "att leva hälsosamt" och Moms On-Line som riktar sig till småbarnsmammor. Mannen bakom Oxygen fungerade tidigare som chef för Walt Disneys kabel-tv enhet så det är inte frågan om någon orealistisk nybörjare. Oxygen har ett samarbetsavtal med världens största internetleverantör, America On-Line, vad gäller marknadsföring av dessa tre webbplatser.

Attention economy

Ett begrepp som börjat dyka upp allt oftare nu är "Attention economy" (uppmärksamhetsekonomi). Den allt tuffare konkurrensen har gjort att en förmåga att synas i vissa fall blivit viktigare än pengar eller egendom.

Både Women.com och iVillage vill bli hushållsnamn och kända bland också andra än de mest erfarna Internetanvändarna. För att uppnå detta behöver de starka vänner i den traditionella mediavärlden. NBC betalade inte för sin del i iVillage med pengar utan genom tv-reklamer för iVillage. Också Hearst köpte in sig i Women.com delvis genom löften om reklamer i Hearst tryckta tidningar och tv-kanaler. Allt handlar om reklam. Och om ett företag vill använda Women.com för att synas kostar det ungefär 20 penni varje gång en reklam visas på en sida. Om Women.com har 4 miljoner besökare per månad, varje besökare ser på 10 sidor och det finns 3 reklamer per sida så blir det ungefär 25 miljoner mark per månad i reklamintäkter. Denna gissning är antagligen ganska nära sanningen. Och då skall vi komma ihåg att en webbtidning är billig att producera och distribuera i förhållande till tryckta tidningar och tv.

Och på tal om att producera dessa webbtidningar: vad innehåller de egentligen? Sist och slutligen ganska lite, men det är inte så farligt för det är ju reklamerna som är det viktiga...

Carl-Magnus Dumell