dumell.net/tidningsartiklar

ADSL är här - glöm ISDN

Publicerad i Jakobstads Tidning 16.01.1999

Ett ADSL modem är 55 gånger snabbare än ett vanligt modem och 40 gånger snabbare än ISDN. Och det är ingen framtidsvision. Jag har haft ett sådant modem på mitt skrivbord i en månad nu.

Paradoxalt nog är flaskhalsen i dagens telefonnät inte själva kopparkabeln utan de digitala telefonväxlarna som hanterar all telefontrafik som 64 kbps digital information. Det här räcker utomordentligt för tal, men det betyder också att dataöverföring via telefonnätet aldrig kan överstiga 64 kbps.

Koppla dig direkt till Internet

Men varför låta din Internetkontakt gå genom en telefonväxel? När du väl valt en Internetleverantör, till exempel Multi.fi, EUnet, Sonera eller Kolumbus så ringer du varje gång till samma telefonnummer för att nå deras lokala Internet knutpunkt. Varför inte hyra en kabel direkt mellan dig och denna knutpunkt? Alla telefonbolag har lediga kablar nedgrävda under gatorna som du kan hyra och få "tjuvkopplad" direkt mellan två platser i en stad. En sådan här kabel går alltså inte via någon telefonväxel utan är ren koppar från enda till enda. Nu kan vi använda höghastighetsmodem som pressar kopparn till dess fysiska gränser. Ett ADSL modem överför 2.5 Mbps i en riktning och 1 Mbps i andra riktningen över en vanlig kopparkabel, i mitt fall en kopparkabel från 1930.

ADSL modemens styrka ligger just i att de använder helt vanliga kopparkablar som telefonbolagen grävt ner i stora mängder till varje hus i varje stad sedan början av seklet. Infrastrukturen finns redan under våra fötter.

Finland föregångare med ADSL

Några dagar efter att jag fick ADSL anslutningen till min lägenhet i Helsingfors besökte jag Telecom Denmark i Köpenhamn som ville förevisa en fantastisk ny teknik för "multimedianätverk". De berättade om den nya experimentella teknologi de prövat på och till sist visade de en dator kopplad till ett internt ADSL-testnätverk. Påståendet om att vi är föregångare vad gäller telekommunikation här i Finland stämmer minsann. ADSL har funnits kommersiellt i Finland i över ett år och idag erbjuder Clinet, Saunalahden Serveri och Helsingfors telefonförening ADSL-anslutningar i Helsingfors med omnejd.

Teknologin kommer att sprida sig snabbt till andra stora städer i Finland, men när den når mindre orter som Jakobstad vågar jag inte gissa. Vissa har sagt att Internet kompenserar regionala orättvisor men precis som med det mesta här i landet kommer även Internet-servicen att fungera sämre och vara dyrare ju längre bort från Helsingfors vi kommer. En av orsakerna till att jag själv flyttade från Åbo till Helsingfors för 7 månader sedan var de betydligt lägre Internet-priserna i Helsingfors, och då är Åbo ingen byhåla heller.

80 sekunder istället för 70 minuter

Min personliga erfarenhet av ADSL är mycket god, trots vissa inledande fallgropar. Första företaget jag vände mig till hade redan hunnit börja koppla kablarna när jag förstod att fråga hur hög överföringshastigheten i praktiken blir. Det visade sig att de kopplar samman över 100 ADSL användare i Helsingfors till en speciell knutpunkt. Mellan den här knutpunkten och själva Internet finns sedan bara en 300 kbps kabel. Dessutom hade de mage att tillägga "jag tror inte att de där små Internetbolagen har råd att erbjuda lika höga realhastigheter som vi". Över 100 personer delar alltså på en kabel som bara är sex gånger snabbare än vanlig ISDN. En egen ISDN anslutning är antagligen snabbare. Jag bröt kontraktet och vände mig till ett av de små företagen. Nu är min överföringshastighet i praktiken 1 - 2 Mbps, dvs 40 - 80% av modemets maxhastighet. Detta är jag mycket nöjd med för om du har ett vanligt 56 kbps modem är den verkliga överföringshastigheten heller aldrig högre än ca 40 kbps, ofta rentav 30 kbps.

Exempelvis tar det ungefär 70 minuter att ladda ner nya Netscape 4.5 med ett 56 kbps modem. Jag prövade att ladda ner det med ADSL och det hela var över på 80 sekunder. Skillnaden är enorm.

1000 mark i månaden

Själva modemet som jag provat är ett US Robotics Viper som finns i ett exakt likadant litet plastskal som vanliga modem från US Robotics. Eftersom det fortfarande huvudsakligen är företag som använder så här snabba anslutningar har modemet en inbyggd router, dvs elektronik som dirigerar trafiken på Internet. Om modemet ansluts till ett lokalt nätverk blir alla datorer på det interna nätet kopplade till Internet och routern separerar den interna trafiken från den som skall ut på Internet. Det finns dock en knapp under modemet för att ställa om det till "normalt" läge så den kan kopplas direkt till en enskild dator som ett vanligt modem.

Och kostnaderna? Anslutnings- och apparatkostnaderna blir totalt 5.000 - 20.000 beroende på vilket företag du vänder dig till och huruvida du hyr eller köper utrustningen. Månadsavgiften rör sig mellan 600 och 1200 mark men då är du inkopplad dygnet runt och kan använda Internet så mycket du orkar utan extra minutavgifter eller några andra tilläggsavgifter.

Carl-Magnus Dumell