dumell.net/tidningsartiklar
Framtiden är inte trådlös
Publicerad i Åbo Underrättelser 19.06.1999
Nokias framgångar har fått oss finländare att tro att all datakommunikation så småningom kommer att ske trådlöst. Men praktiskt taget all Internettrafik går via kablar - och så kommer det att förbli.
Nästan alla Finländare känner till att vi har flest mobiltelefoner per invånare i hela världen. Få av oss känner exempelvis till att Finland var det första landet i världen som tog i bruk en ATM kabelanslutning mellan två städer. ATM är en avancerad metod för att överföra stora mängder data i en kabel.
Vi är duktiga, kanske rentav bäst i världen, på trådlös kommunikation men vi är minst lika duktiga vad gäller kablar. Och tur är det.
Luften är redan full
Radiofrekvenser är en mycket begränsad naturresurs som radio, tv och mobiltelefonerna nästan använt upp. Det finns idag inte speciellt mycket ledigt utrymme i luften. En GSM mobiltelefon använder 11 kbps (11.000 ettor och nollor per sekund) för att förmedla tal men mobiltelefontillverkarna försöker halvera datamängden som behövs för tal eftersom det inte finns utrymme för mer trafik i luften. Här i Finland har varannan person en mobiltelefon. Med dagens mobiltelefonteknologi är det omöjligt att komma upp till samma siffror i miljonstäder ute i stora världen eftersom frekvenserna inte på långt när skulle räcka till för alla användarna.
Det utvecklas visserligen hela tiden nya metoder för att klämma in mer information på smalare frekvensområden men det blir allt svårare. Dessutom kan samma teknologiska framsteg användas för att klämma in mer information i en kabel. Och när en kabel blir full är det bara att dra en ny kabel. Dessutom är kablar inte lika känsliga för störningar eller för avlyssning.
Satelliter är hopplösa
Radiovågor är långsamma i jämförelse med elektriska eller optiska signaler i en kabel. Speciellt om radiovågorna går via en satellit tar det ett par sekunder bara för signalen att åka upp och ned. En reaktionstid på ett par sekunder varje gång något händer duger sällan i Internetsammanhang för Internettrafik är inte en kontinuerlig ström av signaler utan att ständigt bollande fram och tillbaks med kontrollsignaler.
Satelliter passar bra för att sprida ut en liten informationsmängd över ett stort område, exempelvis några tv-kanaler över hela Europa. Men Internet- och de flesta andra typer av datakommunikation är individuell, varje mottagare skall ha sin individuella information, en speciell webbsida, ett speciellt e-post meddelande och så vidare. Av den här anledningen blir mängden data för exempelvis hela Europa, eller bara ett land, mycket större än en tv-kanal. Visst kostar det att dra en kabel under Atlanten men en satellit kostar ännu mera och en fiberoptik-kabel grov som en arm kan överföra långt mer information än någon satellit.
Internetkommunikation per satellit används idag huvudsakligen i Centralafrika och andra platser där det saknas kabel-infrastruktur och granländer till vilka man kunde dra kablarna.
"Framtiden ligger i kabel"
"Jag tror inte det råder något tvivel om att kabel är det bästa alternativet för så långt fram i tiden som vi kan se", sa Rupert Murdoch i ett tal han höll denna vecka. Murdoch, mediamogulen vars nyhets- och underhållningskanaler når ungefär 3 av 4 personer på planeten och som äger en rad företag i satellitbranschen sa också "det finns inget som satelliter kan göra som inte kabel kan göra bättre". Markbaserade radiokommunikation nämnde han inte ens.
Motorola, världens största mobiltelefontillverkare, har också upptäckt att allt som är trådlöst inte fungerar. Motorola är ett av företagen bakom Iridium, ett internationellt telekommunikationsnät som fungerar med hjälp av satelliter men som inte åstadkommit mycket mer än stora förluster. Nu överväger Motorola att dra sig ur Iridium som var en av Motorolas stoltaste projekt för bara några år sedan.
Samtidigt går det utmärkt för kabelbolagen. Amerikanska Qwest som äger en märkbar andel av världens Internet-kablar, bland annat företaget EUnet och deras nät här i Finland erbjöd nyligen en kvarts biljon mark (just det, biljon) för ett annat kabelbolag: Frontier. Och detta är bara ett av många exempel på liknande företagsköp den senaste tiden. Kabelbolag betraktas som guldgruvor och säljs för astronomiska summor. Köparna är dessutom ofta andra kabelbolag som det gått ännu bättre för och som därför har dessa astronomiska summor att röra sig med.
Carl-Magnus Dumell