dumell.net/tidningsartiklar

Mobilt Internet, tomtar och troll

Publicerad i Hufvudstadsbladet 03.06.2001

Det där om "mobilt Internet" har vi hört förr. Ni minns WAP, den där fantastiska uppfinningen som skulle ge oss Internet i mobiltelefonens tre gånger två centimeters "bildskärm". Sen kom GPRS som dessutom skulle göra mobilsurfandet snabbt och snart är det dags för UMTS (3G) som skall ge trådlös bredbandsanslutning åt alla i hela landet.

Men allt fler operatörer, från Japanska jätten NTT DoCoMo till våra finländska operatörer, talar om att skjuta upp starten för 3G. DoCoMo räknar med att hela Japan kommer att kunna använda 3G först om tre år och GPRS som skulle bli något av en introduktion till 3G stampar på stället. De apparater som finns lider av tekniska problem och kommer inte ens i närheten av de "bredbands" överföringshastigheter som det tidigare talades om. För att inte tala om de astronomiska summor operatörerna betalade för att få sina 3G licenser då myndigheterna i olika länder auktionerade ut radiofrekvenserna.

Radiofrekvenserna har tagit slut.

Varför är mobilt Internet så här svårt? Små skärmar och svårhanterliga apparater är naturligtvis ett problem, men väldigt lite diskussion har förts kring det faktum att radiofrekvenser är en mycket begränsad naturresurs. Och goda radiofrekvenser är ännu mer sällsynta. Låga frekvenser klarar inte av att överföra tillräckligt mycket data och höga frekvenser klarar inte av att tränga genom exempelvis väggar. Kvar blir ett litet frekvensområde där allt fler mobiltelefoner, radio- och tv-kanaler trängs om levnadsutrymme. Naturligtvis är det då svårt att uppnå stor överföringskapacitet till ett lågt pris. Och alla som vill vara med och leka ryms helt enkelt inte med. Jippii (Saunalahti) erbjuder trådlösa Internetanslutning under namnet "Freedom" på frekvensområdet 2,4 GHz som är rätt utsatt för störningar och en så pass hög frekvens att en vägg kan utgöra ett ogenomträngligt hinder redan några hundra meter från basstationen.

Den tekniska utvecklingen gör det möjligt att klämma in allt mer information på ett begränsat frekvensområde men tekniken utvecklas inte lika snabbt som efterfrågan i tätt befolkade områden. Och ingen teknisk innovation kan kringgå det faktum att radiofrekvenserna är mycket begränsade.

Carl-Magnus Dumell