dumell.net/tidningsartiklar

Du kan surfa med gamla datorer

Publicerad i Jakobstads Tidning 06.02.1999

Du kan mycket väl ordbehandla och surfa på nätet med en tio år gammal pc och i bästa fall är det nästan lika snabbt som med en splitterny maskin.

Du behöver inte ett grafikkort som kan rita 15 miljoner polygoner på skärmen per sekund om du tittar på webbsidor. Du behöver inte en processor som kan utföra en miljard matematiska operationer per sekund om du ordbehandlar.

Datorer föråldras i samma takt som Microsofts program sväller ut - ifall du använder Microsofts program.

Det ÄR möjligt att göra moderna datorprogram som är små och effektiva och sådana snurrar lika snabbt i gamla datorer som klumpiga program snurrar i nya maskiner.

Opera istället för Netscape

Du har kanske en gammal 386 eller 486 dator med Windows 3.1 stående någonstans eller kanske känner du någon som är villig att sälja sin för några hundra mark.

Företaget Opera Software (www.opera.no) i Norge har utvecklat en kommersiell webbläsare som heter Opera. Många har frågat sig varför någon skulle vilja köpa Opera när både Netscape och Internet Explorer är gratis. Svaret på den frågan ligger naturligtvis i att en 5000 marks dator som kan använda en gratis kopia av Netscape trots allt är dyrare än en dator för 500 mark tillsammans med Opera för 150 mark.

Opera tar bara upp 1,7 mega på hårdskivan, Netscape och IE tar upp ungefär 20 gånger mer, men Opera är ändå en modern webbläsare med moderna finesser och funktioner. Exempelvis har Opera inbyggt understöd för JavaScript, något som du inte hittar i gamla versioner av vare sig Netscape eller IE trots att även gamla versioner av dessa program är många gånger större än nyaste versionen av Opera. Allt du behöver för att titta på webbsidor, hantera e-post, delta i nyhetsgrupper och för att skapa själva modemkontakten till Internet följer med. Du behöver inget annat än själva datorn (386 processor och 4 mega minne räcker), Windows 3.1, ett modem och Opera.

Om du också vill ordbehandla kan du försöka hitta gammal Microsoft Word 2.0, dess gängse andrahandsvärde idag torde motsvara en kaffekopp. Det här var programmet som tog livet av Word Perfect. Word 2.0 är tillräckligt gammalt för att fungera bra också i en 386 maskin men tillräckligt nytt för att kännas modernt och bekant för de som är vana vid de allra nyaste Word versionerna.

Geos istället för Windows

Men om du vill använda en riktigt gammal dator, kanske rentav en 286a med 640 kB minne? Då måste du göra dig av med allt som har med Microsoft att göra.

För 13 år sedan använde jag ett grafiskt operativsystem som hette Geos från företaget Geoworks (www.geoworks.com) i min Commodore 64. I och med att Commodore 64 föll i glömska ebbade också intresset för Geos ut och i ett decennium levde operativsystemet ett stillsamt liv men utvecklingen upphörde aldrig. Så för något år sedan när Nokia presenterade sin Communicator, den där telefonen som viks upp och blir till en mycket liten dator, dök Geos upp igen. Eftersom Geos ursprungligen utvecklades för en dator med några tiotals kilo minne och en processor på 1 MHz var det ett utmärkt operativsystem för datorer som inte är större än en handflata och som verkligen måste hushålla med resurserna.

Tack vare investeringar från företag som Nokia har det blivit liv i Geos igen. Utöver versioner för verkligt små specialdatorer finns det nu också ett "kontorspaket" baserat på Geos.

New Deal Office 98 (www.newdealinc.com) är ett komplett paket för din gamla dator, du behöver själva ms-dos men inte Windows. I New Deal Office ingår Geos operativsystemet (istället för Windows), en webbläsare (istället för Netscape), ett ordbehandlingsprogram (istället för Word), ett kalkylprogram (istället för Excel) och flera andra program. Det hela ser ut ungefär som Windows 95, men snurrar alltså också i verkligt gamla datorer och hela paketet kostar ungefär 350 mark.

New Deal räknar med att det finns ungefär 40 miljoner datorer enbart i USA och ungefär lika många i övriga världen som står oanvända på grund av sin ålder men som kunde tas i användning igen med New Deal Office paketet. Eftersom så här gamla datorer inte har något värde utan ges bort om någon vill ha dem har New Deal satsat kraftigt på skolor som fått ta emot gamla datorer som donationer från företag.

New Deal kan inte förvandla din 10 år gamla pc från att vara problemavfall till ett modernt multimediamonster men den kan göra en 10 år gammal pc till användbar ordbehandlingsapparat som du också kan surfa på nätet med.

Carl-Magnus Dumell