dumell.net/tidningsartiklar

Virtuell turism

Publicerad i Åbo Underrättelser 11.04.1996

Den bästa startpunkten för en resehungrig internetanvändare tycker jag är TravLang (www.travlang.com). Om du kommer ihåg TravLangs adress så behöver du inte komma ihåg någon annan för här finns välsorterade länkar till allt som har med resor att göra på nätet.

Om det är detaljerad information om ett specifikt resmål du söker skall du gå vidare till CityNet (www.city.net) som innehåller omfattande och dagligen uppdaterad information om över 2000 städer runtom i världen. CityNet är som en samling turstbroshyrer där varje stad presenterar sig för potentiella turister i bild och text. Städerna är sorterade landsvis men det går också lätt att söka efter en viss stad genom att skriva in dess namn. Om du inte vet exakt vart du vill åka så kan du utnyttja VirtualTourist II (www.vtourist.com). Genom att klicka på världskartan kan du få fram information om länder och genom att klicka på landets karta får du fram information om städer. När du klickar på en karta i VT II får du i första hand fram den information som finns om staden eller landet i CityNet men du kan också se vad olika statliga organisationer, till exempel epidemicenter, i USA har att säga om platsen.

Om du vill ha allmän information om turism och resande så skall du söka dig till LonelyPlanet (www.lonelyplanet.com.au) i Australien som i överskådlig form samlat allt en turist behöver veta. Här finns information om städer och länder runtom i världen, hur man skyddar sig mot typiska turistsjukdomar och så vidare. En intressant detalj är vykortsavdelningen där vanlig turister skickat in vykort med kommentarer från sina resor.

Om du tänkt begränsa ditt resande till Europa kan det löna sig att se efter vad europeiska turismkomissionen (www.goeurope.com) kan erbjuda. Här finns allt du behöver veta om pass, visum, valuta, tidtabeller och så vidare när du reser inom Europa. Här kan du också hitta allmän turistinformation om europeiska länder och städer.

Bokningar

Om du fortfarande, efter att ha seglat omkring i världen via Internet, känner att du behöver förflytta dig fysiskt så är det dags att börja boka biljetter, reservera hotellrum och så vidare. Det finns flera elektroniska resebyråer via vilka du kan boka, framför allt, flygbiljetter i hela världen. De mest nämnvärda är Internet Travel Network (www.itn.net), PC Travel (www.pctravel.com) och Trip Link (www.sys1.com). Till exempel PC Travel förmedlar över 700 flygbolags biljetter. Om du skriver in varifrån, vart och när du vill åka så bokas en biljett med det billigaste bolaget och biljetten skickas hem till dig. Betalningen sker genom att du anger ditt kreditkortsnummer.

Om du vill komma i kontakt med något speciellt flygbolag så kan du ta dig en titt på flygplanslistan (haas.berkeley.edu/seidel/~airline.html). Här finns länkar till alla flygbolag på internet, bland annat Aeroflot (www.aeroflot.org) och Finnair (www.finnair.fi). Via flygbolagens egna sidor kan du få information om bolaget, se tidtabeller och specialerbjudanden och i många fall reservera biljetter.

Vill du boka hotellrum skall du söka dig till hotellistan (www.all-hotels.com) där över 8000 hotell med internetanslutning finns listade. Här får du detaljerad information om varje hotell och kan boka rum.

Sjukdomar

Om du vill ha noggrannare information om sjukdomar som kan ställa till med problem under resan kan du vända dig till Världshälsoorganisationen (www.who.ch) eller statliga amerikanska Centers for Disease Control and Prevention (www.cdc.gov). CDC har mycket omfattande reseorienterad information, referensmaterial om turistsjukdomar och preventiva åtgärder, information om vaccin, pamfletter för olika regioner och information om epidemier som härjar i världen just nu.

Språk

På TravLang (www.travlang.com) finns, förutom många turistorienterade länkar, minispråkkurser för turister. Du väljer ditt modersmål (svenska finns), vilket av de 30 språken du vill lära dig och delområde (shopping, äta ute, grundläggande ord och så vidare). Du får en lista med uttryck som förklaras på ditt modersmål och när du klickar på det främmande uttrycket hör du hur det uttalas. På TravLang finns också många on-line ordböcker och länkar till platser där du får veta mer om de mest exotiska språk.

Allmän info

På Olsen (www.olsen.ch) i Schweiz kan du kolla dagsfärska kurser för praktiskt taget alla världens valutor (visste ni att man får nästan 29 mauretanska Ouguiya för en finsk mark).

Om du är intresserad av resemålets väderprognos så kan NBC News (www.intellicast.com) hjälpa dig. Du kan se väderkartor för alla kontinenter och få en lokala fyra dagars väderprognoser för alla större städer. I fall du inte litar på meteorologerna kan du själv granska pinfärska satellitbilder för olika kontinenter.

Om du vill studera kartor närmare innan du reser kan du söka dig till The General Libraries (www.lib.utexas.edu). Här finns allt från historiska världskartor till stadskartor.

Om du fortfarande har svårt att avgöra vart du vill åka kan du besöka Travel Channel (www.travelchannel.com). På TC hittar du fina researtiklar och fotografier och dessutom presenteras varje månad en populär turiststad i detalj.

Carl-Magnus Dumell