dumell.net/tidningsartiklar

Windows 98 = fungerande Windows 95

Publicerad i Åbo Underrättelser 08.08.1998

Windows 98 är inte så tokigt. Men det är klart, när det enda vi har att jämföra med är Windows 95 så ter sig det mesta väl.

Ur den vanlige användarens synvinkel är Windows 98 vad andra grafiska operativsystem som MacOS var redan för tio år sedan och tekniskt sett är det en leksak jämfört med moderna operativsystem som BeOS, NeXT och Plan9.

Skillnaderna mellan Windows 95 och Windows 98 är marginella trots att Microsoft haft 3 år på sig att utveckla operativsystemet. Det här är vad som händer när ett företag får monopol: utvecklingen stannar upp. Men några små förbättringar för Windows 98 med sig, och just där det behövts mest.

Windows 95 krånglar ofta

Det kanske mest frustrerade med Windows 95 var att problem tenderade att ackumulera tills hela Windows kraschade så totalt att ingenting längre fungerade även om datorn startades om. Speciellt känsligt är Win95 för installering och avinstallering av program och drivrutiner.

Om ett program krånglar medan du försöker installera det i Windows 95 kan du vara säker på att det stökar till hela Windows så att din dator blir instabilare och mer sårbar för problem i framtiden. Har du riktigt otur kommer ett, flera eller alla program genast att sluta fungera. Att försöka radera programmet som ställde till med problemet förvärrade vanligtvis bara situationen.

Speciellt problematiska var de program, drivrutiner, som skall installeras i Windows 95 när något nytt tillbehör ansluts till datorn, exempelvis ett nytt ljudkort, modem eller printer.

Windows 98 är stabilare

Jag har själv haft tre problematiska tillbehör, ett modem som redan försäljaren förklarade att "modem är alltid krångliga att installera, men det här är verkligt krångligt", ett ljudkort som borde vara det vanligaste och mest kompatibla just nu men alltid mycket demonstrativt vägrar att låta sig installeras enkelt och ett tv-kort som är lika enkelt att ta i bruk som en sovjetisk partikelaccelerator.

Jag har spenderat sammanlagt hundratals timmar med att försöka få de här att fungera och åtminstone fem gånger har de stökat till hela Windows så att jag varit tvungen att formatera hårdskivan och installera allt på nytt, börjandes från själva Windows.

Efter att i några veckor haft en Windows 98 cd-rom stående i hyllan tog jag mod till mig och försökte installera Microsofts nya flaggskepp. Många har klagat på olika problem som 98:an för med sig och att det finns så många datorer och tillbehör som det inte fungerar tillsammans med. Själv hade jag däremot tur och blev positivt överraskad. Windows 98 kände automatiskt igen min monitor, grafikadapter, ljudkort och printer och installerade automatiskt drivrutiner för allt så att det bara var att tuta och köra så fort Windows hade installerats. Det samarbetsovilliga modemet och tv-kortet började fungera på en minut efter att jag klickat på "uppdatera drivrutin", "ok" och satt in cd-skivorna som följde med modemet och tv-kortet. Jag har aldrig sett något liknande i Windows sammanhang.

Borde du uppdatera?

Även i övrigt verkar Windows 98 rätt stabilt. Förvirrad av sömnbrist lyckades jag redan första dygnet radera ALLA typsnitt och både ett och annat program som jag var tvungen att installera på nytt och dessutom lyckades jag installera några andra program flera gånger ovanpå varandra för att nu nämna några av de "tester" jag utsatt nya Windows för. Windows 95 skulle för länge sedan sagt upp samarbetsavtalet till följd av dylik behandling, men Windows 98 känns fortfarande stabilt och har inte sagt ett enda missnöjt "piip" till följd av det här.

I övrigt är Windows 98 nästan identiskt med Windows 95 och att behöva betala bortemot 1000 mark för det här känns som stöld. Windows 98 borde ha varit en gratis uppdatering som skulle ha skickats ut till alla registrerade Windows 95 användare tillsammans med ett brev där Microsoft ber om ursäkt för att det tagit dem tre år att få Windows att fungera hyggligt.

Om du nu använder Windows 95 kanske du undrar "borde jag uppgradera"? Kom då ihåg den mest gyllene av alla gyllene regler i den här branschen: "om det fungerar, peta inte på det". Om du har Windows 95 i din PC och det inte ställer till med alltför mycket problem så har du ingen orsak att utsätta dig för potentiella problem genom att installera ett nytt operativsystem som ändå inte för med sig nästan något nytt.

Carl-Magnus Dumell