dumell.net/tidningsartiklar

Nya Windows: 95B

Publicerad i Jakobstads Tidning 20.06.1997

Det finns tre olika versioner av Windows 95 och skillnaderna mellan dem är märkbara. Den ursprungliga Win95 versionen levererades på 14 disketter, den nyaste fyller 29 disketter.

Den ursprungliga Windows 95 versionen kom till försäljning hösten 95 men innehöll tyvärr en rad störande fel som fick datorn att låsa sig onödigt ofta. I december 95 dök en korrigerad version upp, Windows 95A, som i all tysthet ersatte den ursprungliga versionen. För de som redan hade hunnit köpa den ursprungliga versionen gjorde Microsoft ett separat uppdateringspaket, Service Pack 1, som innehåller alla de korrigeringar som skiljer den ursprungliga versionen från 95A.

Windows 95B, eller OSR2 (OEM Service Release 2) som det även kallas, är i praktiken ursprungliga Windows 95 med Service Pack 1 och alla andra tillägg och korrigeringar som finns tillgängliga separat, webbläsaren Internet Explorer 3.0, de viktigaste programmen från det gamla Plus! tilläggspaketet och några helt nya program och funktioner som inte finns att ladda ned separat. Den mest omtalade nyheten är filsystemet FAT32.

Bättre på multimedia

På programsidan är webbläsaren Internet Explorer den mest synliga nyheten men även det gamla e-post programmet Exchange har helt övergetts och ersatts av Messaging och Internet Mail som är betydligt bättre. Andra Internet relaterade program som kommit till är nyhetsläsaren Internet News, konferensprogrammet NetMeeting och webbserverprogrammet "Personal Web Server".

Dessutom har ett helt nytt grafikprogram dykt upp, Imaging, men speciellt bra är det inte. Många av de gamla Plus! programmen ingår också men inte FontSmoothing som var ett av de trevligaste. Som tur är har nu Microsoft gjort detta program gratis tillgängligt för alla som vill ladda ner det (www.microsoft.com/truetype/grayscal/smoother.htm).

Multimedia är ett område som vuxit kraftigt sedan ursprungliga Windows 95 kom till och 95B åtgärdar detta. DirectX och Direct3D tilläggen är i första hand avsedda att förbättra grafiken i spel men OpenGL är ett mer seriöst system för tredimensionell grafik som används bland annat för att bygga upp virtualvärldar på webben och av professionella designprogram. ActiveMovie är tänkt att förbättra Windows möjligheter att spela upp video i MPEG eller QuickTime format.

Ett annat område som utvecklats kraftigt sedan ursprungliga Windows95 är hårdvaran. OSR2 har framför kompletterats med understöd för Intels MMX processorer. Också för specialhårdvaran i bärbara datorer har understödet utvidgats.

Fat32

Ursprungligen skötte operativsystem i första hand om diskettstationer och hårdskivor, därav namnet DOS, Disk Operating System. Med tiden ökade operativsystemets ansvarsområde och D:et föll bort och kvar blev det mer allmänna OS (Operating System) men skivhantering är fortfarande en mycket grundläggande funktion i alla operativsystem. Filsystemet i Windows 95 heter FAT och fyller i år 20 år. FAT har genomgått ansiktslyftningar genom åren men förändringarna har varit minimala, så även förändringen i OSR2. Nya versionen av FAT heter FAT32 och den enda egentliga skillnaden är att FAT32 kan hantera hårdskivor upp till 2 terabyte (TB) jämfört med maximala 2 gigabyte (GB) i nuvarande FAT16.

Var får man det?

OSR2 kommer inte att dyka upp i affärshyllorna. O:ett i OSR2 står för OEM som närmast är en synonym för "samarbetspartner". Microsoft har rentav förbjudit separat försäljning av OSR2 och tillåter enbart att det säljs tillsammans med hårdvara, framför allt förinstallerat i en nya datorer.

Antagligen har Microsoft valt att inte sälja OSR2 separat för att det vore för krångligt. Det kostar att anställa kunnig personal för att svara i telefonen då några miljoner kunder ringer för att klaga och få råd efter att de själva försökt installera det i sina gamla datorer och misslyckats. Nu är det alltså enbart yrkesmänniskor som installerar det i nya datorer så att enskilda användare inte behöver göra annat än slå på strömmen.

Om du ändå lyckas komma över OSR2 skall du se efter på www.users.cts.com/king/s/serwin/osr2.html för instruktioner om hur du installerar det. På samma sida finns också mängder av annan OSR2 information.

Även om du inte får tag på en separat OSR2 skiva så kan du rätt långt uppdatera gamla Windows 95 för nästan allt kan laddas ned gratis från Windows webbsidor. Det är bara FAT32 filsystemet, MMX understödet och några finesser för bärbara datorer som inte kan laddas ned separat. En överskådlig lista över vad du kan ladda ned och varifrån finns på www.microsoft.com/windows/pr/win95osr.htm.

Carl-Magnus Dumell