dumell.net/tidningsartiklar

Corel och Lotus utmanar Microsoft

Publicerad i Åbo Underrättelser 14.09.1996

Det cirkulerar rykten om att det finns ett liv efter Internet. Faktum är väl att de flesta datoranvändare har större praktiskt nytta av textbehandlings- och kalkylprogram än av en www-läsare och därför tänkte jag idag ta upp en nyhet som överskuggats av Internethysterin. Microsoft har fått hård konkurrens, men tyvärr är det få som vet om det.

Det finns idag tre "kontorspaket" på marknaden, dvs en samling program som täcker de flesta behov på ett kontor eller hos en krävande privatperson. I ett kontorspaket ingår alltid åtminstone ett textbehandlingsprogram och ett kalkylprogram och ofta några program till. Trots att paketen är omfattande brukar de kosta endast en aning mer än textbehandlingsprogrammet för sig själv.

Microsoft Office (3 000,-)

Om du textbehandlar gör du det antagligen på Microsoft Word. Detta oerhört popullära textbehandlingsprogram utgör grundpelaren i Microsoft Office paketet tillsammans med det nästan lika popullära Excel kalkylprogrammet. Utöver dessa två program ingår även presentationsprogrammet PowerPoint och kalenderprogrammet Schedule. I den dyrare Office Professional versionen ingår även databasprogrammet Access.

Office paketet har länge varit Microsofts guldhöna. Trots att till exempel textbehandlingsprogrammet Word är stort, klumpigt, långsamt och fyllt med funktioner de flesta aldrig ens kommer att förstå så är det samtidigt ett av de mest användbara program som någonsin gjorts. Kalkylprogrammet Excel igen var programmet som gjorde Windows popullärt, många köpte Windows bara för att kunna köra Excel. En stor fördel är också att utvecklingen av Word gått hand i hand med utvecklingen av Excel, de är uttryckligen gjorda för varandra och fungerar nästan som ett program.

Programmen i Office paketet är de överlägset populläraste inom sina respektive områden och det är mot dessa alla andra program jämförs.

Lotus SmartSuit (2 000,-)

Lotus har länge gjort flera mycket bra program men alla utom ett har drunknat under Microsofts enorma marknadsföring. De senaste två åren har Lotus Notes, ett program för koordinering av fjärrarbete, blivit mycket popullärt bland företag och Lotus hela framtid vilar på detta program.

Lotus har även gjort andra bra program, som kalkylprogrammet 1-2-3 som var popullärt före Excel och textbehandlingsprogrammet AmiPro som nästan ingen hört talas om trots att det vunnit mängder av tester för sin originalitet och lättanvändhet. I ett desperat försök att häva sig mot Microsoft döptes AmiPro om till WordPro för att åka snålskjuts på publiciteten kring Word. Namnändringen var ändå inte tillräcklig och slutligen klarade Lotus sig inte längre som ett självständigt företag utan köptes upp av IBM.

Uppbackat av IBMs goda rykte inom företagsvärlden och Lotus Notes popullaritet har Lotus SmartSuite haft vissa framgångar

I SmartSuit ingår WordPro, 1-2-3, grafikprogrammet FreeLance, databasprogrammet Approach och kalenderprogrammet Organizer. Det är tyvärr uppenbart att Lotus prioriterar Notes och resurserna har inte riktigt räckt till för att förnya alla komponenterna i SmartSuite i samma takt som konkurenterna. WordPro är dock förstaklassigt och hela paketet visar sin styrka när det gäller att koordinera flera användares arbetsinsatser.

Corel WordPerfect Suit (2 500,-)

Corel som blev berömt för sitt grafikprogram har under årens lopp köpt upp olika typer av program och i all tysthet vuxit till ett stort och mångsidigt företag i branschen. I och med att Corel nyligen köpte upp det tidigare så popullära textbehandlingsprogrammet WordPerfect ägde de tillsist så många program att de lancerade ett skillt "kontorspaket" för att tävla med såväl Office som SmartSuite.

Utvecklingen, dvs Microsoft Word, körde för några år sedan förbi WordPerfect som föll från marknadsledare till konkurs. Novel köpte upp rättigheterna till WordPerfect men sålde dem snabbt vidare till Corel med stor förlust när de insåg hur svårt det var att konkurrera med Microsoft Word.

Corel har gjort under med WordPerfect som nu står sig väl mot Word och till och med utklassar Word i vissa avseenden. Dels är WordPerfects nya användargränssnitt enklare och kraftfullare än Words och dels är det nu möjligt att skriva www sidor med WordPerfect. Överlag har Corel satsat på att Internetanpassa hela programpaketet.

Corels WordPerfect Suite innehåller även andra namnstarka program som kalkylprogrammet Quattro Pro och databasprogrammet Paradox. Dessutom ingår grafikprogrammen Presentations och CorelFlow samt kalenderprogrammen Sidekick och InfoCentral. Tyvärr märks det tydligt att de olika programmen i paketet härstammar från olika håll och Corel har inte fått dem att samarbeta lika väl som programmen i de två andra paketen.

Med tanke på Corels tidigare framgångar och hur pass bra programmen i WordPerfect Suite egentligen är har Corel faktiskt en reell chans att erövra marknadsandelar av Microsoft.

Carl-Magnus Dumell