dumell.net/tidningsartiklar

Internetadresserna tar slut

Publicerad i Jakobstads Tidning 07.01.1997

Om du söker ett stort företag på Internet hittar du det antagligen genom att skriva in "www.firmanamn.com" i din webbläsare. Men om det finns två företag med samma namn? Det här är det största problemet hela Internet står inför just nu och ingen har någon bra lösning.

Företag som har unika namn i sina ursprungsländer har upptäckt att det kan finnas andra företag på andra håll i världen med samma namn. Exempelvis ett finländskt försäkringsbolag bär samma namn som en japansk statistikbyrå och om finländska Tele vill använda adressen "tele.com" så får de ställa sig i kö för världen är fylld av företag som vill använda den adressen.

Snälla barn väntar och blir utan

Visst kan ett företag nöja sig med den finländska adressen som slutar på ".fi" men företag med internationell profil kan inte förvänta sig att alla skall komma ihåg deras ursprungsland. Den internationella företagsadressen som slutar på ".com" ger dessutom status.

Men vem får då registrera en ".com" adress? Den som först betalar 100 dollar.

Det här har lett till en ohämmad hamstring av namn i hopp om att kunna sälja adresserna vidare med två eller tre nya nollor på slutet av prislappen. Praktiskt taget alla företagsnamn, engelska verb och adjektiv, personnamn, gatuadresser och namn på platser har registrerats av investerare och auktioner ordnas regelbundet.

Asiatiska Postipankki

För någon vecka sedan uppmärksammades problemet i Finland efter att en finländsk privatföretagare registrerat adresser som "merita.com" och "valmet.com". Enligt de drabbade företagen försökte personen i fråga pressa dem på miljonbelopp för adresserna ända tills företagen bussade sina största jurister på honom.

Andra finländska företag har däremot hamnat i klorna på mer svårskrämda internationella spekulanter. Adresserna "pohjola.com", "kesko.com" och "postipankki.com" ägs idag av företag i Hong-Kong och amerikanska företag har registrerat adersser som "partek.com", "ivo.com" och "orion.com".

"Internetmyndigheterna"

InterNIC som registrerar internationella adresser finansierades tidigare av amerikanska staten och skötte registreringarna gratis. Kritiken mot InterNIC kom igång ifjol efter att det sålts till ett privat företag och började ta betalt för registreringar. Att NSI som nu äger InterNIC dessutom utför arbeten för amerikanska säkerhetstjänsten har naturligtvis också väckt konspirationsteorier i USA.

De två stora problemen är ändå att tänkbara ".com" adresser håller på att ta slut och att vem som hellst får registrera dem. Eftersom InterNIC inte har resurser eller mandat att fungera internationell patent- och varumärkespolis har de helt enkel gått in för att låta vem som hellst registrera vad som hellst och sedan låta inblandade parter göra upp antingen i en bank eller i en domstol.

Den organisationer som ansvarar för de nationella adresserna är ofta betydligt mer restriktiva. I Finland sköts registreringen av Ficixs som ägs av alla stora Internetleverantörer i landet och endast företag eller registrerade föreningar får registrera egna Internetadresser och då endast samma namn som de använder i handels- eller föreningsregistret. Från och med nästa år kommer registreringen av finländska adresser att övertas av teleförvaltningscentralen.

.sex och .biz

Några som tröttnat på InterNICs monopol, priser och policy har grundat ett alternativ: AlterNIC. AlterNIC säljer billigare adresser som slutar på ".biz" (talstilsaktig benämning på "business") och exotiska adresser som slutar på ".sex" och ".xxx". Det praktiskta problemet är att Internet är gjort för att endast ha en uppsättning datorer som innehåller register över alla adresser och som dirigerar trafiken på Internet, och de kontrolleras nu av InterNIC. För att nå fram till en adress som AlterNIC registrerat måste den enskilde användaren konfigurera om sin egen dator så att den slår upp adresserna i någon av AlterNICs register. Att skriva om alla Internetprogram så att de kan söka adresser i flera register skulle lösa problemet men AlterNIC är inte tillräckligt inflytelserikt för att åstadkomma någon sådan förändring. AlterNICs största bragd är nog att ha väckt debatt.

Att grunda flera kategorier, såsom ".biz" för att kompletera ".com" är inte heller någon lösning utan skapar bara samma problem som med de nationella adresserna. Om det finns flera kategorier för internationella företag så kommer de bara att registrera sig i dem alla.

Trots att det inte finns några bra lösningar måste något ändå ske. Det vi antagligen snart får se är grundandet av några nya kategorier i väntan på en bättre lösning och några konkurenter till InterNIC som tillåts registrera adresser i samma register så att InterNIC förlorar sin monopol och tvingas sänka priserna. InterNIC har också signalerat att de kanske kommer att införa en väntetid för registreringen så att de hinner kontrollera med internationella patent- och varumärksregister om namnet är skyddat.

Carl-Magnus Dumell