dumell.net/tidningsartiklar

Windows ME

Publicerad i Hufvudstadsbladet 24.09.2000

Windows ME (Millennium Edition) är ytterligare ett litet steg i rätt riktning. Skillnaderna jämfört med Windows 98 är små men ME är lite bättre på nästan allt.

Först kom Windows 95, sen 95B som följdes av 98 och därefter 98SE (Second Edition, andra upplagan). Nu kommer nästa version i serien: Windows Millennium Edition, eller Win ME. Skillnaden mellan de olika Windows varianterna har aldrig varit speciellt stor och Win ME är inget undantag. Och detta är exakt vad Microsoft vill. Många små steg är enklare att ta än ett stort och Microsoft har också lärt sig att göra förbättringar ”under motorhuven” utan att användaren skall behöva fästa någon större uppmärksamhet vid det.

Lite mångsidigare

När Microsoft tog steget från Windows 3.1 till Windows 95 för ca 5 år sedan uppstod stora problem eftersom allt förändrades. Windows 95 SÅG inte ut som Windows 3.1 och många användare fick därmed problem. Ikonerna som Windows 3.1 blev berömt för visade sig i tester vara krångliga, speciellt när skärmen snabbt fylldes med dem, så de försvann och ersattes med en enkel liten hierarkis rullgardinsmeny i ena hörnet av skärmen. Överlag var Windows 3.1 ett hopplock av ingenjörers inte alltid så genomtänkta påhitt och de ersattes i Windows 95 av mer genomtänkta och genomgående lösningar som utarbetats genom användningstester med försökspersoner. Den användningslogik och de visuella lösningar Microsoft introducerade i och med Windows 95 är inte perfekta men bra, så bra att Windows ME idag ser ut som Windows 95 för 5 år sedan. Först när du börjar titta lite noggrannare ser du små förändringar, exempelvis enstaka ikoner som grupperats lite annorlunda, små förändringar som gör Windows lite mer intuitivt.

En av de trevligaste små förbättringarna är att ME har inbyggt understöd för ZIP arkivfiler, något som tidigare krävt ett externt program som många inte haft och inte vetat hur de skall få tag på. Med hjälp av ett ZIP program är det möjligt att paketera ihop en rad filer till en enda och samtidigt komprimera dem så de tar mindre utrymme. ME har också inbyggt understöd för digitalkameror. Detta låter häftigt, men det är närmast frågan om att ME kommer med drivrutiner för några av de vanligaste digikamerorna förinstallerat. Detta är närmast till nytta för de som inte alls klarar av att installera program själva i Windows, men ett steg i rätt riktning hur som helst.

Lite stabilare

Och för att göra ME lite stabilare än föregångarna är ett hundratal av Windows viktigaste systemfiler (tekniska grejer som DLL och VxD filer) nu skyddade så att användaren inte kan radera dem i misstag. Windows gör också säkerhetskopior av vissa kritiska inställningar i Windows (registryn och .ini filer) minst en gång i dygnet. Ifall datorn börjar krångla efter att du ändrar någon inställning eller installerat ett nytt program så kan du gå tillbaks till en tidigare inställning från när datorn ännu fungerade utan problem. Detta fungerar inte alltid, men det är onekligen ett steg i rätt riktning. Och när Microsoft så småningom kommer med nya förbättringar, tillägg och korrigeringar för ME så kommer din dator automatiskt att upptäcka det tack vare AutoUpdate programmet (förutsatt att du har en Internetanslutning) och föreslå att du låter Windows uppdatera sig själv.

Media Player 7 och Internet Explorer 5.5

Två Windows program som nästan blivit lika viktiga som operativsystemet själv är Windows Media Player och Internet Explorer. Den nya version av Media Playern som följer med ME och som kan laddas ner för äldre Windows versioner innehåller allt du behöver för att konsumera digital media. Den har en inbyggd media guide med länkar till video och radiosändningar på nätet i kategorier som sport, nyheter, underhållning, musik och film, den kommunicerar med bärbara mediaapparater som Diamond Rio, kontrollerar din cd-spelare och är överlag tänkt att vara ditt mediacenter för all typ av media.

En relaterad nyhet är "Movie Maker", ett enkelt men fungerande videoediteringsprogram som ingår i ME.

ME levereras också med nyaste versionen av webbläsaren Internet Explorer, version 5.5. Inga större förändringar har skett sen version 5.0, programmet är lite snabbare, lite stabilare och är lite bättre på att återge mer avancerade webbsidor som använder exempelvis dynamisk html för specialeffekter.

De enkla spel som följt med också tidigare versioner av Windows har nu utökats med nätkapabla spel som backgammon och othello som kan spelas över nätet mot en annan människa. Detta är små och enkla spel men ändå en trevlig liten förbättring.

Windows ME eller Windows 2000

Om du inte vet om du skall välja Windows ME eller Windows 2000 så skall du välja Windows ME. ME är Windowsversionen för hemmanvändare, den är billigare, enklare, roligare och ställer mindre krav på datorn (en Pentium, 32 MB RAM och Cd-rom är tillräckligt). Windows 2000 saknar de roligaste komponenterna, som nya Media Playern, nätspelena, Video Makern och så vidare, kräver en nyare dator och har egenskaper som behövs exempelvis för att en dataavdelning på ett företag centralt skall kunna administrera ett stort antal datorer.

Jag har nu i några veckor prövat Windows ME och även om skillnaderna till 98SE inte är så stora skulle jag inte vilja gå tillbaks till något äldre (med undantag av Windows 2000, men det är alltså inte riktigt jämförbart). Jag har alltid tyckt att skillnaderna mellan de olika Windowsvarianterna varit små då jag bytt upp mig, nyligen var jag dock tvungen att installera Windows 95 i en dator och då kändes skillnaderna enorma. Men kom ihåg den gyllene regeln "om det fungerar så peta inte i det". Om du är nöjd med din nuvarande Windows version är det inte värt besväret att börja uppgradera.

Carl-Magnus Dumell