dumell.net/tidningsartiklar

Nytt år - men samma gamla Windows 95

Publicerad i Åbo Underrättelser 11.01.1997

Handen upp alla som haft problem med Windows 95! OK, vi gör om det: handen upp alla som INTE haft problem med Windows 95.

Några dagar inför jul kollapsade Windows 95 för mig och ingenting gick att rädda, och tro mig, jag försökte. Jag formaterade hårdskivan och började om från noll med möjlighet att välja vilket operativsystem som helst. Jag valde Windows 95.

MacOS

I och för sig behöver man en Macintosh för att använda MacOS, men låt oss ändå betrakta det som ett fullvärdigt alternativ. MacOS är det överlägset mest lättanvända operativsystemet av alla. När det sedan kommer till teknik är MacOS så föråldrat att till och med Apple själv övergivit det. Strax före jul meddelade Apple att de kommer att köpa företaget NeXT för att komma över deras avancerade NeXT Step operativsystem som skall ersätta MacOS.

Det finns hyggligt med program för Mac, endast för Windows finns det fler. Det enda område där det verkligen märks att det finns färre program är för Internet och för programmering vilket är ett avgörande minus för den teknikintresserade användaren. För den som däremot vill använda sin dator utan att behöva befatta sig med teknik, till exempel bara för ordbehandling, är Mac suverän. Det som alla däremot lider av är att MacOS tenderar att krascha titt och tätt.

OS/2

Det finns många bra operativsystem som ingen använder och OS/2 är ett av de främsta. IBM försökte verkligen marknadsföra det våren -95, bland annat med trendiga reklamer på musikkanalen MTV. Windows 95 var föresenat och OS/2 hade tidernas chans men misslyckades. IBM sänkte till och med priset så lågt att det antagligen sålde OS/2 med förlust bara för att få fart på försäljningen..

OS/2 har alltid haft ett fotfäste inom industrin, och framför allt i kritiska system där stabilitet och pålitlighet är avgörande. Speciellt känt är OS/2 för sitt Crach Protection System som skall garantera att hela datorn aldrig stannar även om ett program stannar. Dessvärre finns det egentligen inga program för OS/2.

Nu har den nyaste versionen av OS/2 nyss lanserats och det är revolutionerande med sin inbyggda taligenkänning som gör att man kan diktera texter och styra program med röstinstruktioner via en mikrofon. Men programmen lyser med sin frånvaro. Under de månader jag haft OS/2 installerat har jag aldrig använt det eftersom jag inte haft några program till det.

AmigaOS

Det enda operativsystem som inte svikit mig under året är AmigaOS trots att jag använt det mest. Dessvärre har företaget som tillverkar Amiga-datorerna och -operativsystemet gått i konkurs för flera år sedan och företaget som slutligen köpte konkursboet gick själv i konkurs för en tid sedan. Det enda som håller AmigaOS vid liv idag är några tiotusentals fanatiker världen över, men vi blir färre dag för dag. Nu har visserligen OS/2 och Windows NT i många avseenden hunnit ikapp och förbi AmigaOS men det är ändå synd att detta fenomenala operativsystem gått en så orättvis död till mötes.

Vilket annat operativsystem har de flesta av Windows fördelar plus en mängd som Windows saknar, knappast något av Windows nackdelar och är så litet att det ryms på en enda diskett?

Windows NT

Windows NT är "den där bättre Windows". Trots att Windows NT och Windows 95 ser likadana ut är NT oerhört mycket mer avancerat under motorhuven. NT är avsett för mer krävande och kritiska uppgifter. Det sägs att NT faktiskt kan komma att vara tillräckligt stabilt för kritiska uppgifter med ett par, tre års fortsatt utveckling... Hästlängder för Windows 95 är NT i alla fall men trots att de borde kunna köra samma program är det många som inte fungerar under NT. NT ställer också orimliga krav på datorn, bland annat 64 MB RAM. Dessutom har NT dåligt understöd för hårdvara, såväl min färgskrivare som mitt grafikkort har inget understöd i NT.

Men jag måste erkänna, om priset varit lägre hade jag ändå valt NT istället för 95:an för de viktigaste programmen fungerar och NT är bättre utrustat för seriös Internetanvändning. Spel behöver man däremot inte ens försöka köra på NT.

Windows 95

Det är inne att hata Windows 95, det har massor med allvarliga brister och är instabilt och långsamt. Ändå använder nästan alla det. Varför? Det finns så många program för det och det följer ofta med när man köper en dator.

För egen del var den avgörande orsaken till mitt val att "alla andra" använder Windows 95. Om jag valt något annat än Windows 95 hade jag snabbt tappat kontakten med "volymen" i branschen. Dessutom behöver jag regelbundet vissa program som endast fungerar under Windows 95 och som saknar fullvärdiga alternativ under andra operativsystem.

Linux

För några dagar sedan inhandlade jag Linux på en cd-rom, inte som ett alternativ till Windows, utan som ett komplement. Linux är ett gratisoperativsystem som vem som helst får kopiera, till exempel från Internet. Dessvärre tar det 10-20 timmar att kopiera med ett vanligt modem så det kan löna sig att betala 100-200 mark för att få det på CD och dessutom få med någon form av tryckt instruktionsmanual istället för texter på webbsidor. Linux har blivit mer användarvänligt senaste tiden men är fortfarande inget alternativ för söndagssurfaren. För den som däremot är intresserad av programmering eller datorns innersta väsen är Linux oersättligt. Jag har säkerligen orsak att återkomma till Linux, som dessutom har finlandssvensk bakgrund, så småningom.