dumell.net/tidningsartiklar

Praktiska råd då Windows krånglar

Publicerad i Åbo Underrättelser 07.02.1998

Att kasta en kaka på Microsofts Bill Gates kan kännas lockande, men vi har mer konstruktiva tips för dig om Windows krånglar.

"Nytt år men samma gamla Windows 95" skrev jag vid den här tidpunkten i fjol.

I förrgår, torsdag, besökte Microsofts Bill Gates Finland och talade inför en grupp kostymklädda herrar som alla antingen var där av prestigeskäl utan att förstå ett dyft av vad han sa eller av kuriositet för att se hur han ser ut i verkligheten utan att bry sig i vad han hade att säga. Efter tillställningen talade jag med en person som tillhörde den senare kategorin, en datachef från ett stort mediaföretag. Hans enda kommentar var: "jag satt för långt bak för att kunna kasta något". Dagen innan hade ju någon kastat en kaka i ansiktet på Gates när han talade i Belgien. En programmerare som jag talade med och som inte visste att Gates var i Helsingfors utbrast spontant "är han här, och jag som inte hunnit spara några tomater", och det utan att ens ha hört om kakincidenten.

Uppenbarligen är det många som känner växande frustration över problemen med Windows 95. Har DU aldrig känt att du skulle vilja kasta något på honom efter att din dator krånglat, Windows 95 krashat mitt i något viktigt arbete eller efter att du spenderat hela semestern med att försöka få Internet anslutningen att fungera … utan att lyckas? Och trots att Windows ständigt krånglar fortsätter vi att använda det eftersom Gates och hans Microsoft med hjälp av ifrågasättbar marknadsföringsmetoder tagit livet av nästan alla konkurrens och alla alternativ.

Jag måste erkänna att ett enormt leende spred sig över mitt ansikte då jag såg nyhetstexten om kakincidenten dyka upp på min monitor där jag satt kvar på jobbet sent på onsdag kväll och förgäves kämpade med att få igång en annan dator i vilken Windows 95 börjat krångla. Jag reste mig rentav upp, applåderade och gav ifrån mig ett litet glädjetjut som ekade genom de då redan tomma korridorerna.

När Windows blir trögare och trögare

Man vad kan du då göra ifall Windows 95 i din dator börjar krångla? Kanske kraschar den allt oftare, eller kanske tar det allt längre tid att starta upp den och den verkar allt trögare att använda.

Om du bara har möjlighet så formatera hela hårdskivan och installera alla program på nytt. Kom ihåg att kopiera över alla viktiga dokument och annat som du sparat på hårdskivan så att de inte försvinner. Det här är den mest drastiska åtgärden du kan göra, men också den mest effektiva. En av de största orsakerna till att Windows krånglar är "rester" av gamla program och drivrutiner som du försökt raderat. När du raderar ett program försvinner det nästan aldrig helt och hållet utan delar blir kvar och ställer till med problem. Genom att tömma hela hårdskivan och på nytt installera bara det du nu behöver försvinner dessa gamla delar. Det är inte ovanligt att en dator startar upp dubbelt så snabbt som tidigare efter en sådan operation.

Enkla åtgärder

Men att tömma hårdskivan och installera allt på nytt är en stor operation och de flesta kanske inte ens anser sig kapabla att göra det. I de fallen finns det mindre drastiska åtgärder att ta till. Börja med att köra programmet "ScanDisk" som ingår i Windows 95. Du hittar det via start menyn under "programs / accessories / system tools" (eventuellt "program / tillbehör / systemverktyg" på svenska). Starta programmet och följ anvisningarna, det är lättanvänt. Det här programmet går igenom hela din hårdskiva och kontrollerar att där inte finns några fel. Om den stöter på fel reparerar programmet det. När det här är klart skall du köra avfragmenteringsprogrammet "disk defragmenter" som du hittar på samma plats. Vi kan likna en hårdskiva vid en gammal LP skiva. Om du har en tom hårdskiva och lagrar tre "filer" (till exempel en text, en bild och ett program) så lagras de efter varandra börjande från skivans innersta spår, precis som tre musikstycken på en LP skiva. Om du sedan raderar den mellersta filen uppstår där en lucka. Där du därefter spara en fil som är större än den luckan kan datorn spara så mycket som ryms i den luckan och resten av filen på första bästa lediga område därefter. Problemet är att ett typiskt datorprogram idag består av tusentals små filer och en dator med ett modernt operativsystem som Windows 95 innehåller tiotusentals eller rentav hundratusentals filer som ständigt kopieras från hårdskivan, ändrar storlek och kopieras tillbaks. Redan efter några månader kommer en stor del av filerna på din hårdskiva att vara uppdelade i många olika delar och utspridda över hela skivan, skivan är fragmenterad. Resultatet är att hårdskivans läshuvud, "pick-up", tvingas hoppa omkring på skivan allt mer och det här gör att allt blir långsammare. Avfragmenteringsprogrammet organiserar om alla filerna på skivan så att de blir "hela". Processen kan ta flera timmar, men är värt att göra med några månaders mellanrum.

Ställ om din dator till en "nätversserver"

Kolla också att alla inställningar är korrekta. Gå via startmenyn till "settings (inställningar) / kontrollpanelen / system". Ett nytt fönster öppnas och längs övre kanten finns en rad knappar. Välj den andra knappen (device manager på engelska). Nu ser du en lista över alla komponenter, som mus, hårdskiva, cd-rom och så vidare som finns i din dator. Kontrollera att det inte finns någon varningstriangel framför något alternativ för det betyder att Windows inte riktigt kommer överens med den komponenten av någon anledning. Om du ser en triangel så klicka på den så ser du en text som beskriver problemet. Gå sedan till alternativet "performance" (prestanda?). Här ser du en kort sammanfattning över hur din dator fungerar. Klicka på "hårdskiva" och se till att din dator är inställd som "nätverksserver" även om du bara använder din dator som en helt vanlig pc. Titta sedan på "troubleshooting" (problemsökning?) och kontrollera att det inte finns ett kryss i rutan framför något av alternativen. Om där finns kryss så kolla med den som installerade Windows varför det finns, för det borde inte finnas.

Till sist kan du stänga alla program och bara starta "Windows Explorer / Windows utforskaren". Gå till C skivan och titta i "Windows\temp". Det här är en plats där Windows sparar temporära filer, problemet är bara att många filer tenderar att bli kvar där mycket längre än vad som kunde kallas temporärt. Radera allt du hittar i det biblioteket.

Officiella "lappar" från Microsoft

Om du känner på dig att din version av Windows 95 är gammal (det finns faktiskt tre olika versioner) så kan det vara skäl att "lappa" Windows med ett officiellt "service paket" från Microsoft. Om du har tillgång till Internet och lite självförtroende så gå till "www.microsoft.com/windows95/info/updates.htm" så ser du vad paketet är bra för och hur du installerar det. Min erfarenhet är att service paketet fixar långt fler problem än vad Microsoft räknar upp här. Rekommenderas varmt.

Carl-Magnus Dumell