dumell.net/tidningsartiklar

Trådlöst är inne

Publicerad i Åbo Underrättelser 26.02.2000

Sony har en ny "Internet kapabel" mobiltelefon och den fungerar med hjälp av Microsofts Mobile Explorer webbläsare. Sony, Microsoft, Xerox, AOL, Yahoo och en mängd nygrundade företag har gett sig in på trådlös Internetteknologi.

Under pågående CeBit, IT branschens största mässa, är trådlös teknologi det heta ämnet. Enligt analytiker som citeras i samband med mässan kommer det att finnas kring en miljard mobiltelefoner i bruk år 2003 och 100-500 miljoner av dem kommer att vara anslutna till Internet.

Microsoft i mobiltelefoner

Microsoft har länge försökt komma in på mobiltelefonmarknaden men alla stora bolag har undvikit ett samarbete med Microsoft för att inte bli beroende av mjukvarujätten på samma vis som datortillverkarna blev. Första sprickan i motståndet mot Microsoft kom när Ericsson nyligen gick med på ett begränsat samarbete och nu har åtminstone Sony och Finlands mindre kända mobiltelefontillverkare Benefon börjat använda Microsofts mobiltelefonversion av Internet Explorer webbläsaren i sina produkter.

Samarbete mot Microsoft

Symbian, alliansen mellan mobiltelefontillverkarna Nokia, Ericsson, Motorola, Psion och Matsushita som grundades bland annat för att hålla Microsoft utanför branschen, presenterade en ny specifikation för avancerade datorliknande mobiltelefoner. Specifikationen går under namnet Quartz och i den ingår en tryckkänslig bildskärm med samma upplösning som VGA i datorer (640x480 punkter). Quartz inkluderar också Bluetooth standarden för lokal datakommunikation, exempelvis för att enkelt ansluta mobiltelefonen till bordsdatorn. Utöver detta meddelade IBM, Lotus, Motorola, Nokia, Palm och Psion att de grundat en organisation, SyncML, för att utveckla teknologi som underlättar överföringen av information, så som kalenderuppgifter, dokument och e-post, mellan olika mobila apparater och bordsdatorer. Microsoft valde att stanna utanför SyncML gruppen.

Också innehåll för mobiltelefoner

Motorola, den legendariska mobiltelefontillverkaren, meddelade i början av CeBit att de ger sig in på WAP innehållssidan genom en allians med 19 Internet-innehållsleverantörer. Till att börja med kommer exempelvis nyhetsbyrån Reuters nyheter, sportnyheter från sports.com och bokhandeln Amazons information att vara tillgänglig via Motorolas WAP service. Företaget hoppas kunna inkludera ungefär 500 innehållsleverantörer så småningom. Motorola räknar med att hälften av alla Internetanslutningar år 2003 kommer att komma från mobila apparater. Nokias prognoser är i samma storleksordning.

Finländska Sonera har en motsvarande innehållsservice för mobila apparater som går under namnet Zed och Sonera siktar på att bli en Yahoo för WAP och andra mobila apparater. Redan nu marknadsför Sonera rätt kraftigt Zed här i Finland, med måttlig framgång, och hoppas kunna lansera Zed på olika språk runtom i världen.

Alla vill vara med

Internetjätten AOL som det talades mycket om i nyheterna nyligen när de köpte mediajätten TimeWarner har grundat en enhet för mobil kommunikation, AOL Wireless. Men AOL är inte den enda Internetjätten som försöker få ut sitt innehåll åt mobiltelefonanvändare. Nyligen köpte Yahoo företaget Online Anywhere för att få teknologi för att komma åt webbsidor från icke-pc apparater. Samtidigt skrev Yahoos konkurrent Excite ett avtal med mobiloperatören Vodafone för att brittiska WAP användare skall komma åt Excites material. Oracle som är det ledande företaget vad gäller databasprogram har också grundat ett separat bolag för att koncentrera sig på trådlös kommunikation i samarbete med Motorola och svenska Telia.

Men mobila nät är långsamma

För 30 år sedan skapade Martin Cooper Motorolas första mobiltelefon. Idag är han 70 år och leder ett nygrundat företag, ArrayComm, som utvecklar teknologi för snabb trådlös dataöverföring. Med hjälp av basstationer som med större precision följer med var användaren befinner sig kan radiofrekvenserna utnyttjas mer effektivt. Fördelen är högre överföringshastigheter, kring 1 Mpbs (miljoner ettor och nollor per sekund) men nackdelen att användaren inte kan röra sig snabbt, exempelvis i en bil eller tåg. Hastigheten är mycket hög jämfört med dagens GSM nät som kommer upp i ca 0,01 Mbps och i jämförelse med modem och ISDN via fasta telefonnätet som kommer upp i 0,05-0,1 Mbps. Ändå är hastigheten ganska anspråkslös i jämförelse med ADSL och kabel-tv modem (2 Mbps) eller Ethernet (10 - 100 Mbps).

Också traditionella mobiltelefonföretag som Nokia utvecklar nya teknologi för trådlös kommunikation, exempelvis UMTS, som kommer att ha överföringshastigheter upp till 2 Mbps.

Den Mobila kommunikationen kan inte tävla med fasta anslutningar när det gäller överföring av stora datamängder utan styrkan ligger i just trådlösheten.

Carl-Magnus Dumell