dumell.net/tidningsartiklar

Fy skäms flygvapnet!

Publicerad i Hufvudstadsbladet 15.02.2001

Flygvapnet har dragit igång en påkostad rekryteringskampanj med reklamer i bland annat populära ungdomsradiokanaler och reklambanderoller på kanalernas webbsidor. Väl framme på www.ilmavoimat.fi möts du av en leende pilot som visar tummen upp under den tvåspråkiga rubriken "Ilmavoitat - Finnish Air Force".

Men helt har vi finlandssvenskar inte glömts bort. Nere på sidan finns en bild av Sveriges flagga, kanske tycker flygvapnet att vi är en bunt landsförädare som bör betraktas som svenska medborgare. Jag föreslår att någon inom försvarsmakten omedelbart bums visar prov på ledarförmåga, springer iväg till reklambyrån och kräver att någon gör 50 armhävningar och sedan genast gör om förstasidan. Jag rekommenderar varmt alternativet "på svenska" framom granlandets flagga. Tågordningen är också klar, först finska, sen engelska och till sist svenska. Fast inte riktigt, länken leder nämligen ingenstans. På engelska (!) informeras vi om att de svenskspråkiga sidorna kommer att vara klara i maj. I maj! Brist på pengar kan det inte vara frågan om då de har råd att köpa reklamutrymme för sina sidor på dyra platser. Fy skäms flygvapnet!

Tyvärr behöver flygvapnet inte skämmas i ensamhet. Under årens lopp har jag lärt mig att det inte lönar sig att välja "på svenska" om man besöker exempelvis något ministerium på webben för du kan vara rätt säker på att du då inte får tillgång till all information.

Så här har det varit i flera år nu och det beror inte på något annat än att de ansvariga inte bryr sig om att sköta informationen på svenska ordentligt. Fy skäms Finland!

Carl-Magnus Dumell