dumell.net/tidningsartiklar

Att surfa i en höstack

Publicerad i Åbo Underrättelser 04.05.1996

Otaliga försök att visualisera vad Internet är har lett till mängder av bisarra uttryck, från surfande till torgförsäljning, men poängen brukar vara att Internet är något mycket oorganiserat. Det här håller äntligen på att ändra tack vare den ofta fruktade kommersialiseringen av Internet. Där det finns behov brukar det ju finnas pengar att tjäna och Internetanvändarnas behov av organiserad information har gett upphov till reklamfinansierade sökmotorer/sökrobotar och hierarkiska "innehållsförteckningar".

När du använder en sökrobot för att finna information på Internet så gäller det att välja sökorden noga. Om du är intresserad av information om kameror och skriver in "camera" så kommer, till exempel, sökroboten Alta Vista (altavista.digital.com) att ge dig en lista på 426 000 hemsidor där ordet förekommer. Om du däremot använder den tekniska termen "single-lens reflex" så förkortas listan genast till 400 hemsidor. I vilken ordning hemsidorna skall listas avgörs beroende på hur "synligt" sökordet var på ifrågavarande hemsida, så även om sökroboten hittar några hundra hemsidor där sökordet förekommer så hittar du vanligtvis vad du söker bland de 10-20 första hemsidorna i listan. Om du till exempel skriver in ett kameramärke så kommer kameratillverkarens egen hemsida att vara bland de första på listan.

Störst och vackrast bland sökrobotarna är utan tvivel just Alta Vista som på under en sekund kan söka igenom de 11 miljarder sökorden från de 22 miljoner websidorna som ingår i registret. Att använda Alta Vista kostar ingenting och dagligen utnyttjas servicen över fem miljoner gånger av människor runtom i världen och användarna kommer säkert att bli fler. Alta Vista blev tillgänglig för allmänheten för snart fem månader sedan och nu bedriver Digital, som upprätthåller sökroboten, en reklamkampanj, som också rymmer helsidesannonser i finska datortidningar, där de uppmuntrar internetanvändare att utnyttja den service Alta Vista erbjuder. När företag börjar inse vad den här användarstatistiken egentligen betyder kommer de att springa omkull varandra för att få köpa reklamutrymme på Alta Vistas hemsida.

En annan populär sökrobot är Yahoo (www.yahoo.com) som visserligen inte har ett lika omfattande register att söka i men som till skillnad från Alta Vista också har ordnat in klassificerat tiotusentals hemsidor i en hierarki som för tankarna till Linnaes botaniska äventyr. Denna hierarkiska innehållsförteckning över internets hemsidor är mycket behändig men klarar tyvärr endast av att täcka en bråkdel av alla de tiotals miljoner hemsidor som existerar.

Yahoo börslancerades i början av året och drog in över 150 miljoner mark. Investerare som tror sig ha hittat en digital guldåder tycks inte besvärade av att Yahoos vinst från reklamintäckterna ligger på sådär fem miljoner mark per kvartal.

Tre andra populära sökrobotar är Infoseek (www.infoseek.com), Webcrawler (www.webcrawler.com) och Lycos (www.lycos.com) som alla bygger på samma idé som Yahoo, dvs de erbjuder hierarkiskt organiserade listor över hemsidor samtidigt som de kan fungera som sökrobotar.

Inktomi (inktomi.berkeley.edu) däremot skiljer sig från mängden eftersom den inte är kommersiell ... ännu.

Inktomi är ett forskningsprojekt vid ett amerikanskt universitet med avsikt att utveckla en billig sökrobot. Medan Alta Vistas hastighet botnar i en av marknadens absolut snabbaste, och dyraste, datorer (en Alpha Server 8400 5/300 med 10 processorer och 6 GB RAM) så kommer Inktomi upp i nästan samma hastighet med fyra datorer i samma prisklass som vanliga snabba PCn. Den här utvecklingen medför att det kommer att bli lättare att upprätthålla mindre, till exempel nationella, sökmotorer. Redan nu täcker Inktomi i många fall fler hemsidor än de kommersiella sökrobotarna, med undantag av Alta Vista, men Inktomis register innehåller många sidor som inte längre existerar medan nya sidor saknas. Det här kommer säkert att ändra när Inktomi blir kommersiell och antagligen börjar uppdateras dagligen som de andra kommersiella sökrobotarna.

För tillfället finns två finska sökrobotar som endast söker bland inhemska websidor, nämligen Trampoliini (www.inet.fi/trampoliini) och Ihmemaa (www.fi/haku.html). Trampoliini upprätthålls av Tele medan Ihmemaa är reklamfinansierad. Bägge verkar vara ungefär lika snabba och omfattande, det verkar till och med som om de skulle vara ett strå vassare än Alta Vista. Men egentligen vittnar väl det här i första hand om Alta Vistas överlägsenhet, att den klarar av att söka igenom hela världens websidor nästan lika noggrant som nationella sökrobotar klarar sina små område.

Carl-Magnus Dumell