dumell.net/tidningsartiklar

Windows 2000 och Windows Millennium

Publicerad i Hufvudstadsbladet 05.03.2000

Nya Windows 2000 har just dykt upp i affärerna och Windows Millennium Edition kommer senare under året. Låt oss reda ut Windows.

Windows 2000 är efterföljaren till Windows NT, Microsofts operativsystem för professionellt bruk, och finns i fyra olika varianter. Windows Millennium igen är uppföljaren till Windows 95 och 98 som främst är avsett för hemmabruk. Dessutom har Microsoft vidareutvecklat Windows CE, en kompakt, nedbantad variant av Windows för fickdatorer och mobiltelefoner. Det finns nu Windowsvarianter för allt mellan superdatorer och mobiltelefoner.

Windows 2000

Bill Gates kallade Windows 2000 för Microsofts mest ambitiösa projekt som krävt 5.000 personer och två miljarder dollar. Gates tal gjorde klart att Microsoft med Windows 2000 siktar in sig också på stora serverdatorer där Unix operativsystem för tillfället dominerar. För hemmaanvändare rekommenderar Microsoft sin gamla Windows 98:a och dess efterföljare Windows Millennium Edition som kommer senare under året.

Men att slå sig in på den tunga servermarknaden tar tid och de senaste tecknen tyder på att Windows 2000 i själva verket kommer att tas i bruk snabbast i bärbara datorer. Orsaken till detta är att NT saknar vissa finesser som behövs för bärbara datorer och företag vill inte använda Windows 95/98 i sina anställdas bärbara datorer. Tack vare Windows 2000 kan företag nu installera samma operativsystem i alla sina datorer, såväl bordsdatorer som bärbara.

Utöver nya finesser är Windows 2000 stabilare än gamla Windows varianter. Just Windows benägenhet att krascha har ju varit den kanske främsta orsaken till att Windows inte tagits riktigt på allvar och ofta kommenterats på mycket nedvärderande vis av erfarna datoranvändare. Det är inte utan orsak som Windows inte används i de datorer som styr kärnkraftverk eller respiratorer. Microsoft har tagit åt sig av kritiken och låtit 750.000 personer testa operativsystemet innan det ansågs redo att säljas. Redan innan Windows 2000 officiellt lanserades användes det i över 20.000 webbservrar på nätet enligt Netcraft. Microsoft har inte heller stressat med utvecklingen utan accepterade att Windows 2000 försenades med över ett år i förhållande till de ursprungliga planerna.

Win 2000 i olika skepnader

Nu finns Windows 2000 i tre olika utföranden och tre till är på kommande. Den enklaste versionen, som ersätter Windows NT 4.0 Workstation heter Windows 2000 Professional. Denna är avsedd för bordsmaskiner och bärbara datorer i företagsmiljö. För enklare servrar finns Windows 2000 Server som ersätter Windows NT 4.0 Server. För stora serverdatorer igen finns Windows 2000 Advanced Server och inom några månader förväntas Microsoft få klart Windows 2000 Datacenter för riktigt, riktigt stora datorer (det blir lite inflation i begreppen när redan enklaste versionen kallas "professional"). Dessutom planerar Microsoft en Windows 2000/64 för datorer med Intels kommande 64-bitars processor Itanium som så småningom skall ersätta Pentium. Och så är en Embedded Windows 2000 för "apparater" som använder mikroprocessorer men inte är renodlade datorer. Sådana här apparater skulle exempelvis kunna vara digitala tv apparater med datorliknande tilläggsfunktioner.

Många små eller en stor

I samband med lanseringen av Windows 2000 demonstrerade Microsoft en mycket effektiv webbserver som i själva verket var 500 vanliga bordsdatorer som agerade som en stor dator och klarade av en belastning på 1.6 miljarder webbsidor per dygn. Att koppla ihop många mindre datorer till en effektiv enhet är en teknik som olika Unix operativsystem redan länge klarat av men Windows 2000 för ner det till ännu mindre och billigare datorer. Men Windows har också utvecklats åt andra hållet, Windows 2000 Datacenter understöder kraftfulla datorer med upp till 32 processorer, betydligt fler än NT 4.0. Så här stora datorer har hittills använt olika Unix operativsystem, exempelvis AIX från IBM eller Solaris från Sun.

Windows eller Unix/Linux?

Hittills har kommersiella unix-varianter dominerat stordatormarknaden, exempelvis AIX, Solaris, HP-UX (Hewlett Packard), Irix (Silicon Graphics) och Tru64 (Compaq). Samtidigt har gratis-unixen Linux förvandlat vanliga PC datorer av olika slag till pålitliga och kostnadseffektiva små och medelstora servrar. Hittills har Microsoft hamnat lite i kläm men Windows 2000 i dess olika skepnader förbättrar märkbart Microsofts situation.

En viktig fråga är exakt hur stabilt Windows 2000 är. Enligt en undersökning Microsoft presenterat behöver en Windows 95 maskin startas om varannan dag, en Windows NT maskin var femte dag medan Windows 2000 fungerar tre månader i streck utan att krascha. Många Linux/Unix användare är dock vana vid att en dator skall fungera kontinuerligt i ett år utan att krascha.

En annan fråga är priset, speciellt i kampen mot Linux. Exempelvis att sammankoppla många små bordsdatorer till en slags superdator med hjälp av Windows 2000 är i princip kostnadseffektivt, men kanske inte om det behövs en dyr Windows 2000 kopia för varje enskild dator.

Processortillverkaren Intel hävdar också att Windows 2000 kräver ca 250 MHz snabbare processor än en dator med Windows 98/NT för att fungera lika snabbt eftersom Windows 2000 är "tyngre". Microsoft håller inte med utan hävdar att 2000 är snabbare än NT/98 om bägge körs i en vanlig Pentium dator med 64 MB RAM. Onekligen är Intel den minst opartiska instansen att uttala sig i den här frågan eftersom de vill sälja dyra nya processorer, men olika oberoende företag (ex. Gartner Group) verkar stå närmare Intels påstående.

Windows Millennium

I början av februari meddelade Microsoft att uppföljaren till Windows 95 och 98 kommer att heta ME som i Millennium Edition (millennium utgåvan). ME förväntas bli klar under sommaren, kanske i maj. Översatta versioner torde bli klara ett par månader senare.

I många år har Microsoft nu utvecklat två olika Windows varianter parallellt, Windows 9X och Windows NT. Enligt Microsoft skulle Windows 98 bli den sista i sin serie och därefter skulle de två varianterna smältas samman till en. Trots detta gav Microsoft ut Windows 98SE, en slags andra upplaga av Windows 98, och nu kommer så ännu Windows Millennium Edition som fortfarande inte integrerats med NT/2000. Men Microsoft hävdar nu att en hemmaversion av Windows baserat på Windows 2000 faktiskt är under planering. Kodnamnet för produkten lär vara Whistler enligt tekniktidningen Cnet.

Men Windows ME kommer åtminstone att se ut som Windows 2000, åtminstone enligt obekräftade uppgifter som cirkulerar i branschen.

En intressant detalj är att ME kommer att inkludera ett program, Movie Maker, för videoeditering i datorn. Microsoft framhåller också att ME inriktats på just digital media och underhållning.

Just nu testas den andra förhandsversionen och en tredje förhandsversion lär vara planerad innan den slutgiltiga versionen lanseras. Enligt officiella uttalanden från Microsoft kommer ME att testas "så länge som det behövs".

Windows Compact

Det finns ännu en tredje variant av Windows: Windows CE (Compact Edition). Denna variant har redan funnits i flera år och är avsedd för fickdatorer men har inte hittills blivit särskilt populär. Största problemet har varit att CE varit för stort för fickdatorer trots att det är en kraftigt nedbantad version av Windows. Men Microsoft har inte gett upp utan vidareutvecklat CE samtidigt som fickdatorer, och rentav mobiltelefoner, blivit kraftfullare. Nyligen har till exempel Sony och Benefon gått in för att använda åtminstone delar av Windows CE i sina kommande mobiltelefoner.

Carl-Magnus Dumell