dumell.net/tidningsartiklar
En tyst dator
Publicerad i Jakobstads Tidning 08.05.1999
Lider du av att din dator ständigt brusar i bakgrunden? Det finns sätt att tysta ned en dator. Under det senaste året har problemet fått mycket uppmärksamhet, oljud från datorer har börjat betraktas ur arbetsskyddssynvinkel och även hemmaanvändare har börjat kräva tysta datorer.
Sverige är som vanligt en föregångare. När statliga organ i Sverige köper datorer följer de Statskontorets riktlinjer för hur mycket ljud en dator får avge. Svenska Tjänstemännens Centralorganisation, TCO, vars kvalitetsmärkning av monitorer har blivit en internationell standard, har nu också inkluderat datorers ljudnivå i sin kvalitetsmärkning av datorer. Microsoft igen planerar att lägga upp gränsvärden för oljud som datortillverkare måste uppfylla för att få använda "designed for Microsoft Windows" märket i sin marknadsföring.
Vad kan du själv göra?
Datortillverkarna har reagerat. Exempelvis Fujitsu har en produktlinje, ErgoPro, där ljudnivån är den del av det ergonomiska tänkandet och Hewlett-Packard berättar i sin marknadsföring att vi behöver en tyst arbetsmiljö för att kunna koncentrera oss och vara produktiva. Men vad kan du göra om du har en gammal dator som för oljud?
En dator som står på bordet är nästan på öronhöjd när du sitter framför den. På golvet och/eller under bordet åstadkommer datorn lika mycket ljud men är knappast lika störande. Materialet som omger datorn har också förvånansvärt stor betydelse, hårda ytor reflekterar ljud medan mjuka absorberar ljud.
Att placera datorn rätt kan förbättra situationen en aning, men för att komma längre måste du förstå vad det är som orsakar ljudet i datorn.
Den största ljudkällan brukar vara den fläkt som finns monterad i datorns transformator. Vanligtvis kan du se fläkten, som brukar vara åtta centimeter i diameter, bakom ett galler på datorns baksida. På andra plats kommer sedan datorns hårdskiva som snurrar med ungefär 5000 varv per minut och därför åstadkommer ett ljud med hög frekvens vilket är extra störande. Vissa datorer har dessutom en liten fläkt monterad direkt ovanpå processorn som också åstadkommer en del ljud.
Själv har jag tre datorer som jag är tvungen att hålla påslagna dygnet runt och jag bor i en etta. Det här har lett till att jag har erfarenhet av de flesta metoder som finns för att tysta datorer.
Kylflänsar istället för fläkt
Till att börja med har jag gjort mig av med processorfläktarna och istället skaffat ordentliga kylflänsar (5 cm höga) som jag monterat ovanpå processorerna. Vissa processorer, speciellt från tillverkaren AMD, genererar så mycket värme att de måste ha ett aktivt kylsystem, dvs en fläkt, men sådana processorer har jag undvikit. Till och med en 400 MHz Pentium II klarar sig utan fläkt om kylflänsarna är verkligt stora. Processorfläktar är dessutom kända för att vara opålitliga, dels är de så små att de är känsliga för damm och dels tycks de ofta vara av låg kvalitet.
Termostatstyrd transformator
Fläkten i transformatorn är till för dra ut varm luft ur själva datorn och samtidigt kyla transformatorn så att inga komponenter överhettas och slutar fungera. Många datortillverkare har valt att spara några tior genom att inte koppla fläkten till ett termostat varvid fläkten hela tiden snurra tillräcklig snabbt för att datorn skall fungera också en het sommardag i Sydamerika.
Flera elektronikaffärer säljer tysta transformatorer där fläkten är termostatkontrollerad och ofta dessutom av lite högre kvalitet, priset rör sig kring 400 mark.
Hölje för hårdskivan
Att få tyst på hårdskivan är lite värre. Den enda tillverkaren av hårdskivor som ens uppger hur mycket ljud deras hårdskivor avger är Quantum men inte heller deras kan kallas tysta. Att byta hårdskiva hjälper alltså inte. Den enda lösningen är att placera hårdskivan i en ljudisolerande låda som ändå klarar av att kyla ned hårdskivan så att den inte överhettas och går sönder. Det enda företaget jag känner till som tillverkar och säljer sådana här lådor är amerikanska Silent Systems (www.silentsystems.com) men min erfarenhet av att köpa direkt av dem är inte speciellt god och deras återförsäljare i Sverige har övergett dem. Företaget har även andra produkter för att tysta datorn, exempelvis tysta transformatorer och processorfläktar. Tyska Noisecontrol (www.noisecontrol.de) kan istället vara värt en titt om din tyska flyter bättre än min.
Latexfärg och svenska trumfläktar
En modefluga just nu är att ljudisolera själva datorhöljet med en ny svensk uppfinning: Noisekiller. Det här är en målfärg som säljs i burk eller sprayflaska. Vissa affärer som specialiserat sig på att sälja stereoanläggningar säljer också Noisekiller. Du målar insidan av datorhöljet och efter en timme har färgen torkat och bildat en par millimeter tjock latexliknande yta. Materialet är specialgjort för att absorbera ljud. Jag har själv prövat det här lösningen och det hjälper en aning.
En utmärkt, men tyvärr också dyr, helhetslösning är Whisper från svenska Lap Power. Whisper är antagligen världens tystaste datorer men om du redan har en dator kan du köpa enbart själva Whisper datorlådan i vilken ingår en tyst transformator och ett hölje för hårdskivan. Paketet kostar ungefär tusen mark och affären i Åbo skickar lådan med kurir ändra fram till hemdörren för ytterligare 80 mark.
Istället för en vanlig koreansk "propellerfläkt" används en stor svensktillverkad trumfläkt upphängd i datorlådans tak. En trumfläkt är mycket effektivare och kan vid låga varv sätta stora mängder luft i rörelse. Det lilla ljud fläkten åstadkommer har dessutom låg frekvens och upplevs därför inte som störande av hjärnan. Hårdskivan placeras i en låda av tre millimeter tjock plåt som vadderats med skumgummi på insidan. Lådan är konstruerad så att luft ändå kan cirkulera tack vare trumfläkten ovanför. Dagtid i normal hemmamiljö är det faktiskt omöjligt att höra om datorn är påslagen eller inte, även om du medvetet och noga lyssnar. En "biverkan" av detta har varit att jag flera gånger stängt av min dator i misstag då jag instinktivt tryckt på strömknappen när jag satt mig framför datorn och inte hört att den varit påslagen.
Carl-Magnus Dumell