dumell.net/tidningsartiklar

Intel och de andra

Publicerad i Jakobstads Tidning 04.04.1996

Intel behärskar 90% av processormarknaden men det finns ändå en brokig och spännande skara processorer och teknologier ute på marknaden och vi skall nu gå igenom dem alla.

Intel

Pentium, processorn som skulle ha hett 586 om amerikansk lagstiftning skulle tillåta tal som varumärken, är fortfarande Intels främsta produkt, men kommer snart att ersättas av Pentium Pro som redan finns på marknaden. Ursprungligen kunde mikrodatorer och deras processorer inte på något sätt mäta sig med stor- och superdatorer men Intels enorma försäljningsvolym har finansierat en förändring. En 200 MHz Pentium Pro är ungefär dubbelt så snabb som en 133 MHz Pentium och ungefär lika snabb som den snabbaste UltraSparc eller Alpha processorn.

Cyrix

I sin marknadsföring påstår Cyrix att den nyss lanserade 6x86an skall konkurrera med Pentium Pro men i verkligheten är den endast ett billigt alternativ till en vanlig Pentium. Företagets 5x86 processor igen är nästan en Pentium till priset av en 486a. Cyrix processorer är, precis som AMDs och NexGens, fullständigt Intel kompatibla.

AMD

K-et i AMDs 5k86 processor står för Kryptonit, fantasiämnet som kunde skada Stålmannen, och symboliserar AMDs försök att hota Intel. AMDs 5k86 lanserade först nyligen, kraftigt försenad, och den tänkta Pentium Pro utmanare, 6k86, blev en omöjlighet. AMD löste problemet genom att överraskande köpa konkurrenten NexGen och kom på så sätt över en nästan färdig Pentium Pro utmanare (Nx686) på nolltid.

AMDs 5k86 är ingen spännande processor, den är en "billighets-Pentium", men den torde stärka AMDs ställning och skära i Intels enorma försäljningsvolymer.

NexGen

Trots att NexGen var den minsta av de tre företag som utvecklade Intel-kompatibla processorer så lyckades de bäst och den nya ägaren AMD har nu flyttat över sin forskningspersonal för att hjälpa NexGen att snabbare få klar sin Nx686 processor.

Nx586 processorn som redan funnits på marknaden en tid är en spännande korsning mellan en RISC och en CISC processor som översätter komplicerade 80x86 CISC instruktioner till enklare men snabbare RISC instruktioner. Nx586, precis som 6x86 och 5k86, ligger prestandamässigt på samma nivå som Pentium men prismässigt under, men med lite större självsäkerhet än 6x86 och 5k86. Framtiden ser ljus ut för AMD/NexGen.

PowerPC

IBM, Motorola och Apple gick 1991 samman för att utveckla ett alternativ till Intels processorer: en RISC processor dubbelt så snabb och till halva priset som Intels. Det hela började lovande men nu när den fjärde processorn i PowerPC familjen, 620, introducerats verkar luften ha gått ur alliansen. Processorn är endast marginellt snabbare än Intels Pentium Pro och priset ungefär det samma. Än så länge är det endast Apple som i någon större skala utnyttjat PPC. Istället för att krossa Intels x86 marknad har PPC hittat en egen nisch på sidan om.

Sun

UltraSparc är ett lyckat försök att ta igen den starka ställning Sparc processorerna hade i slutet på 80-talet. En 167 MHz UltraSparc-I är ungefär lika snabb som en 200 MHz Pentium Pro och den snabbare UltraSparc-II processorn väntas till sommaren.

Sun har nyligen köpte superdatortillverkaren Cray och blev därigenom världens största tillverkare av stordatorer samtidigt som de fick tillgång till teknologi som gör Suns framtid mycket spännande.

Mips

Silicon Graphics (SGI) blev berömda för de Oskarbelönade specialeffekter i filmen Terminator 2 som skapat med SGIs datorer. Deras nyaste T10000 processor har traditioner: R2000 var 1985 den första serietillverkade RISC processorn och T10000 erbjuder idag mer kraft än en Pentium Pro. Utöver SGIs datorer kan vi idag hitta Mips processorer i bland annat Sonys spelkonsol PlayStation.

DEC

Alpha har blivit ett begrepp inom processorbranshen. Den processorkraft som går förlorad på grund av en enkel arkitektur fås tillbaka med ränta i form av hög klockfrekvens. DEC har mycket aggressivt försökt marknadsföra Alphan eftersom den kan köra Windows NT har de i viss mån lyckats. Nu är även x86 emulatorer på kommande som gör det möjligt att köra vanliga DOS/Windows program. DECs flaggskepp 21164 är snabbare än Pentium Pro och 21164A som väntas nå marknaden senare under året har utlovats slå nya hastighetsrekord.

Hewlett Packard

Den allt annat än aggressiva marknadsföringen av HPs PA processorer gör att få känner till att den nyaste PA-8000 processorn är de effektivaste på marknaden, snabbare än såväl den snabbaste Pentium Pron som Alphan.

PA processorseriens framtid är ändå oklar för HP har meddelat att de kommer att samarbete med Intel för att utveckla en helt ny processortyp som skall ersätta såväl Intels 80x86 serie som HPs PA serie. Det går rykten om att denna nya processortyp inte kommer att vara en CISC eller ens RISC processor utan utnyttja VLIW teknik där avancerade kompilatorer gruppera upptill 20 instruktioner som sedan alla kan utföras på samma gång. Hittills har ingen lyckats utnyttja VLIW kommersiellt men om någon har resurser att övervinna problemen så är det just duon Intel / HP.

Carl-Magnus Dumell