dumell.net/tidningsartiklar

Åboinfo på nätet

Publicerad i Åbo Underrättelser 02.08.1996

Åbo stads egen hemsida (www.turku.fi) ser bedrövlig ut men döljer rätt mycket information. Den svenska versionen innehåller lika många länkar som den finska vilket ger ett lovande intryck men tyvärr visar det sig snabbt att väldigt få länkar i själva verket leder till svenskt material. Tydligen har de som upprätthåller www.turku.fi ansett att det är bättre att ha länkar till finskt material än inget material alls.

Första sidan börjar med några aktuella länkar och därefter länkar till ett dussin huvudämnen.

De aktuella länkarna täcker just nu händelsekalendern, Tall Ships' Race, Åbo musikfestspel, WAM:s sommarutställning och en hundtävling.

Den kanske viktigaste delen av hemsidan är stadens serviceguide. I Serviceguidens alfabetiska innehållsförteckning kan man slå upp en rubrik, till exempel "Avgiftsfri rättegång", "Hittegods" eller "Skolpsykologerna" och få kortfattade information om vart man skall vända sig. Nyttig information är naturligtvis också busstidtabellerna och informationen om centralämbetsverkena, stadsbiblioteket, stadsorkestern, stadsteatern, ungdomscentralen och idrottsbyrån.

För den som vill följa med politiken i staden finns här föredragningslistor och protokoll från stadsfullmäktige, stadsstyrelsen och socialnämnden.

Under turistinformation finns bland annat alla stadens restauranger, museer, hotell och sevärdheter uppräcknade. En trevlig detalj är kartan som användaren kan klicka på för att få en uppförstoring av önskat område.

Staden upprätthåller också en länklista till företag och föreningar i staden.

De som upprätthåller www.turku.fi kritiserar Åbo stad för att vara en gammalmodig och byråkratisk organisation som gjort utvecklandet av hemsidan svårt.

Oberoende av politiska problem så har Åbo idag i alla fall en hemsida som tål jämförelse, åtminstone innehållsmässigt. När det gäller svenskt material behöver Åbo inte heller skämmas för endast Vasa och Helsingfors har mer svenskt material på sina hemsidor.

På det hela taget är stadens hemsida rätt språkligt begåvad för här finns, utöver engelsk och tysk information, även information på ryska.

Den andra stora källan för information om Åbo är Turun Puhelin (www.ttl.fi) som inte ens besvärat sig att skriva ut sitt namn på svenska. TTL har med en aggressiv marknadsföringskampanj försökt bygga upp något de ibland kallar "WeppiKioski" och ibland ett "stadsnätverk". Grundpelarna i stadsnätverket är en samling hemsidor med Åboanknytning och telefonkioskinspirerade www stationer, webbkiosker. Dessa webbkiosker fungerar med telefonkort och finns utställda runt om i staden. Webbkioskerna är vanliga datorer med vars hjälp man kan bläddra igenom de www sidor som TTL sammanställt. Vanliga Internetanvändare kan komma åt samma material via www.weppi.fi.

Någon enorm succé tycks stadsnätverket inte ha blivit, åtminstone inte ännu.

Tanken är att stadsnätverket skall vara en slags interaktiv Gula Sidorna. Den som till exempel tänkt gå ut och äta och vänder sig till en webbkiosk för tips blir dock besviken. Under rubriken "restauranger" finns fyra alternativ, en pizzeria, en hamburgarrestaurang och två hotellrestauranger. En titt under rubriken "nyheter" inger heller inget hopp om att situationen snabbt skulle komma att förbättras. Den som vill veta vad det finns att välja mellan på restaurangsidan skall istället se under turistinformationen på stadens hemsida, där finns alla stadens restauranger sorterade under rubriker som "etniska och andra specialrätter".

Men visst finns här viss information i alla fall. Det bästa kanske är buss- och tågtidtabellerna och apotekens öppenhållningstider. Men också den här informationen finns på stadens hemsida.

En privatunderhållen händelsekalender, Turussa tapahtuu, finns på adressen www.netti.fi/kalenteri och ser lovande ut ur svenskspråkig synvinkel. Visserligen är det mesta enbart på finska men händelsekalenderns upprätthållare beklagar på flytande svenska att det beror på att informationen från arrangörerna ofta kommer på enbart finska. Efter den dåliga svenskan på stadens hemsida och den totala frånvaron av svenska på TTLs hemsida är till och med denna ursäkt på flytande svenska ett glädjande tecken. I den här händelsekalendern finns bland annat alla dagens biofilmer uppräknade.

För den som drabbats hårdast av nätberoendet men ändå vill hålla den mest grundläggande kontakten med verkligheten är at8.abo.fi/cgi-bin/get_weather en bra adress. Här kan du se detaljerade uppgifter om vädret i Åbo just nu utan att ens behöva ta blicken från skärmen. I skrivandets stund är det 17,2 grader, luftfuktigheten är 89%, vinden 1,8 m/s, lufttrycket 1009,4 mbar och ljuskraften 175 W/m2. Och allt det här vet jag trots att jag spenderat de senaste tolv timmarna framför en dator i ett rum utan fönster...

Carl-Magnus Dumell