dumell.net/tidningsartiklar

Internetmusik i fickan

Publicerad i Hufvudstadsbladet 07.02.1999

Musikindustrin försökte förbjuda bärbara MP3-spelare, "Internetmusik-spelare" i USA - istället blev de mycket populära. Nu har de kommit till Finland.

MP3 har redan en längre tid använts för att sprida musik via Internet, ofta olagligt. Med ett enkelt gratisprogram har vem som helst kunnat överföra musik från en cd till sin datorn och lagra det i MP3 format varefter det har varit möjligt att skicka musiken som bilagor i e-post meddelanden eller sätta upp dem på webbsidor så att vem som helst kunnat ladda ner låtarna. Speciellt amerikanska skivbolag har drivit en mycket kraftig kampanj mot den här typen av verksamhet och kampanjerna har uppmärksammats i media.

När det stora amerikanska elektronikföretaget Diamond Multimedia lanserade Rio, en liten bärbar MP3-spelare, väckte det uppmärksamhet. Rio ansluts till en dator varefter musik i MP3 format kopieras över från datorn till spelaren. Skivbolag försökte via en domstol förbjuda Diamond att sälja Rio med motiveringen att människor skulle komma att använda den för att lyssna på musik de olagligt kopierat via Internet. Diamond erkände att Rio skulle kunna användas för att lyssna på olagligt kopierad musik, precis som vilken kassettspelare som helst. Avsikten med Rio var enligt Diamond i alla fall att människor skulle kunna lyssna på musik de lagligt överfört till MP3 format för personligt bruk från cd-skivor de själva äger eller musik de lagligt köpt i MP3 format via Internet. Själva rättsprocessen väckte också massmedias intresse för Rio och när Diamond fick lov att sälja den blev den genast populär i USA.

12 timmar musik - ett batteri

Rio må ha stulit all uppmärksamhet i massmedia men den första bärbara MP3 spelaren var faktiskt MpMan från Koreanska Saehan. Bägge är väldigt små, mindre än ett cigarettpaket, fungerar 10-12 timmar på ett vanligt AA-batteri och kopplas till datorn via printerporten. Att överföra en låt från datorn till spelaren tar mellan 10 och 50 sekunder. Bägge spelarna har 32 MB inbyggt minne vilket är tillräckligt för ungefär 30 minuter musik med cd-kvalitet. Det är också möjligt att använda lite sämre ljudkvalitet och då ryms mer musik i spelarnas minne. Det är också möjligt att utöka minnet, Rio kan utökas till 48 MB och MpMan till 64 MB. Eftersom spelarna saknar rörliga delar så är de inte känsliga för stötar, något alla som joggar säkert uppskattar.

Priset på apparaterna rör sig mellan 1500 och 1700 mark. Största problemet är egentligen att få tag på spelarna i Finland. Två återförsäljare talar bägge om enstaka sålda apparater och att importören har leveransproblem. Bägge försäljarna tror i alla fall att efterfrågan kommer att öka. Det är naturligtvis också möjligt att beställa spelarna direkt från tillverkarna i antingen USA eller Korea, bägge säljer via nätet, men då är leveranstiderna längre och eventuella garantireparationer lite krångligare att få genomförda.

Mer på kommande

Korea är centrum för utveckling av bärbara MP3-spelare. Även Rio som säljs av amerikanska Diamond Multimedia utvecklades ursprungligen av koreanska DigitalCast.

Koreanska Saehan har minst fyra nya MpMan modeller på kommande, alla mer avancerade än den nuvarande MpMan F10 modellen. Till att börja med kommer en F20 modell som är mer finslipad och lättanvänd än F10 medan diktafon och elektronisk kalender är tilläggsfinesserna i F30 modellen. Små utbytbara disketter (Click!-disketter från Iomega) som rymmer 40 MB styck är lagringsmediet i CL10 modellen och H10 modellen lagrar musiken på en liten inbyggd hårdskiva vilket ger enorm lagringskapacitet i jämförelse med alla övriga metoder.

Den koreanska elektronikjätten Samsung har också gett sig in i leken och presentera under våren sin Yepp spelare som också den kan fungera som diktafon och dessutom har inbyggd radio. De övriga Koreanska företagen som utvecklar MP3-spelare är Amac, Varo Vision, DigitalWay och Koreu Media.

Hansori heter spelaren från Amac och den har inbyggd radio precis som spelaren från Samsung.

Lite mer speciell är ClickMan från Varo Vision. Som namnet antyder utnyttjar ClickMan Click!-disketter för att lagra musiken, precis som Saehans MpMan CL10. Dessutom kan ClickMan användas som diktafon och har en inbyggd elektronisk kalender. Det mest speciella med ClickMan är att den kopplas ihop med datorn via en USB kabel istället för via en printerkabel vilket är snabbare och enklare, förutsagt att din dator har en USB kontakt.

Mpio är spelaren som DigitalWay utvecklar och även den kan användas som diktafon och har inbyggd kalender. Specialiteten är en liten tillägsmodul som gör Mpio till en digital kamera och då används apparatens inbyggda minne för att lagra bilder.

Clownen i serien är Mp-Cap från Koreu Media som kan visa sångtexterna i en liten skärm och som dessutom har mikrofonkontakt för att kunna användas som fick-Karaoke-apparat.

Och ännu fler modeller kommer säkert i takt med att MP3 spelarnas popularitet växer.

Vad är MP3?

ISO (Internationella Standardiseringsorganisationen) sysslar också med annat än att slå fast hur lång en meter är eller hur tungt ett kilo är. En av arbetsgrupperna inom ISO är MPEG, Motion Picture Experts Group (Expertgruppen för film). MPEG består av ca 300 experter från elektronik- och mediaföretag och universitet. Gruppen arbetar för att få fram standarder för digital hantering av video och ljud. Hittills har tre standarder slagits fast: MPEG1 för lagring av video och ljud, MPEG2 för digital-tv och MPEG4 för multimedia.

MPEG1 består av en metod för att hantera video och tre olika metoder för att hantera ljud: Audio Layer I, II och III. Det är denna tredje och mest avancerande metod för att hantera ljud, "MPEG1 - Audio Layer III" som kallas MP3 och som vänt upp och ned på hela musikindustrin. Det speciella med MP3 är att ljudet "packas" så att det tar mindre utrymme. Ljud lagrat i MP3 format låter lika bra som en cd men tar bara 1/10 av utrymmet. Ljud på en cd-skiva byggs upp av ca 1,2 miljoner ettor och nollor per sekund. MP3 åstadkommer samma ljudkvalitet med 128.000 ettor och nollor per sekund.

Carl-Magnus Dumell