dumell.net/tidningsartiklar

En tyst dator

Publicerad i Hufvudstadsbladet 11.03.2001

För några år sedan skrev jag en artikel om tysta datorer och den har lett till långt mer respons från läsare än alla andra artiklar tillsammans. Och intresset för problemet växer. Vi omges i allt större utsträckning av datorer och ljudet är störande.

Tystnad och prestanda är svåra att förena. Nyligen meddelade Intel att de ser strömförbrukning och därigenom värme som de största problemen när det gäller att utveckla nya och ännu snabbare processorer. En ny Pentium 4 processor drar kring 50 watt och konkurrenten AMDs flaggskepp Athlon konsumerar i värsta fall 65 watt. Allt detta blir värme och det krävs allt kraftigare, och ljudligare, fläktar. Även hårdskivor pressas till nya nivåer. Nu räcker inte 5400 varv per minut längre utan det behövs 7200 eller 10000 varv per minut för att tillfredsställa konsumenterna.

Förra gången du köpte en dator tog du säkert i beaktan mängder av egenskaper som påverkar prestandaden men knappat en enda som påverkar ljudnivån. Följaktligen låter det som om du hade ett skadeskjutet flygplan under skrivbordet. Och behöver du verkligen en skrivmaskin som klarar av att utföra miljarder instruktioner per sekund då du endast hittar en eller ett par tangenter per sekund?

De senaste åren har jag prövat alla trick som finns. Jag har målat insidan av datorkåpan med ljudabsorberande latexfärg, köpt ljudisolerande lådor för hårdskivor, transformatorer som inte behöver någon fläkt och jag har ställt ner hastigheten på speciellt utvalda processorer för att de skall klara sig utan fläkt. Men det jag framför allt lärt mig är hur viktigt det är att välja en dator med tysta komponenter från första början och hur mycket arbete som behövs för att lista ut vilka komponenter som verkligen är tysta.

Idag är situationen bättre än för ett par år sedan men bra är situationen ändå inte. Exempelvis besvärade sig inte hårdskivetillverkarna då ens att ange ljudnivån, idag talar de gärna om sina lösningar för att få ner ljudnivån.

Om du tänkt köpa en ny dator eller byta någon komponent så kolla upp vad din lokala datorförsäljare har att erbjuda och sök sedan upp information om produkterna exempelvis från tillverkarnas webbsidor eller via nedanstående länkar. Det finns tysta komponenter, det gäller bara att hitta dem.

Ingående information, på engelska:

http://www.silent.se (adressen uppdaterad 11.6.2003)
http://pmitros.mit.edu/silence.html

Carl-Magnus Dumell