dumell.net/tidningsartiklar

Hänt i branschen

Publicerad i Åbo Underrättelser 17.08.1996

Det är inte lätt att hänga med i vad som händer inom datorbranschen och på Internet. Om du av någon anledning inte suttit fastklistrad framför skärmen natt och dag den senaste månaden så kanske du har orsak att ta dig en titt nedan. Och om du vill imponera på vänner och bekanta med kommentarer som "jag tror MMX kommer att rädda Intels CISC marknad tills problemen med VLIW övervunnits" så är det här en guldgruva för dig.

Microsoft eller Netscape ... igen

Om du de senaste dagarna försökt besöka www.microsoft.com har du antagligen fått felmeddelandet "för många användare". I onsdags lanserade Microsoft "slutgiltiga" versionen av www-bläddraren Internet Explorer 3.0 som kunde hämtas gratis från företagets www-sida och intresset för den har varit enormt. Nästa hysteri torde inträffa denna måndag när konkurrenten Netscape lanserar "slutgiltiga" versionen av sin bläddrare Navigator 3.0. Några revolutionerande nyheter erbjuder de slutgiltiga versionerna inte i jämförelse med de förhandsversioner som offentliggjorts med några veckors mellanrum. Allt tal om slutgiltig version är rätt ointressant för redan om några veckor kommer allas intresse att vända sig till de första förhandsversionerna av såväl IE 4.0 som Navigator 4.0.

Aktierna sjunker

För ganska exakt ett år sedan börsnoterades Netscape (www.netscape.com) och startade en digital guldrush. Ordet "Internet" fick vilken investerare som helst att plocka fram pengar utan att ställa frågor. Trots att Netscape gjort en vinst på endast några miljoner så steg aktierna snabbt från 14 dollar till nästan 90. Idag har bubblan spruckit och aktierna är nu värda under 50 dollar ... och sjunker. Nu har det även kommit ut nyheter om att Netscapes ledning försökt sälja sina privata aktier i företaget.

Ännu värre gick det för Pixar, filmbolaget som gjorde den datoranimerade filmen Toy Story. Pixar lanserades på börsen i december för 22 dollar per aktie och han ända upp till 50 innan de rasade till 16 dollar, alltså under introduktionspriset. Diverse börs-index som följer teknikföretag visar fall på tiotals procentenheter de senaste månaderna bland hundratals Internet- och andra teknikrelaterade företag.

Ny sökrobot

Trots att Internetföretagens nedgång på börsen fått Internetbaserade tidningen HotWired att vänta med att börsnotera sig så har de lanserat en ny sökrobot: HotBot (www.hotbot.com).

När jag för tre månader sedan gjorde en översikt över sökrobotar nämnde jag en intressant experimentell sökrobot vid namnet Inktomi. HotWired har nu licensierat tekniken bakom Inktomi och HotBot tog omedelbart ledningen bland sökrobotarna genom att till och med överträffa Digitals Alta Vista (altavista.digital.com). HotBot söker efter nyckelord bland över 50 miljoner www sidor på under en sekund.

PowerPC överraskar

IBM och Motorola började tillsammans utveckla PowerPC processorn för att kunna tävla med Intel's Pentium processorer men samarbetet gav inte önskat resultat. PowerPC processorerna blev försenade och var inte alls så snabba som förväntade. Nu har IBM och Motorola överraskande presenterat en 200 MHz version av PowerPC 603e och 604e sex månader tidigare än planerat. Och inte nog med att de nya PPC processorerna dök upp tidigare än väntat, de är också snabbare än väntat. De första testerna visar att en 200 MHz PPC 604e är ungefär dubbelt så snabb som en 200 MHz Pentium och över 50% snabbare än en 200 MHz Pentium Pro.

Pentium Pros efterföljare

Intels Pentium Pro processor baserar sig på samma 70-tals CISC (Complexed Instruction Set Computer) som föregångarna 486, 386, 286 och så vidare. Det har länge varit känt att CISC tekniken inte kan pressas hur långt som helst och nu tycks Pentium Pro ha nått gränsen för hur snabb en CISC processor kan bli. Alla konkurrenter har redan övergått till RISC (Reduced Instruction Set Computer) teknik men Intel har beslutat satsa på VLIV (Very Large Instruction Word). Det har forskats i VLIW sedan 70-talet och tekniken är överlägsen men medför också problem som ingen hittills lyckats överkomma. Om Intel, med sina enorma ekonomiska resurser, lyckas överkomma problemen och utnyttja VLIW kommersiellt så kommer de på nytt att skaka av sig konkurrenterna som börjat knappa in på Intels försprång. Intel väntas dessutom redan inom några månader presentera multimediaanpassade MMX (MultiMedia eXtension) Pentium processorer som byggts ut för att kunna hantera ljud och bild snabbare.

Tala med din dator

IBM är det ledande företaget inom taligenkänning och har utvecklat sitt VoiceType dikterings- och taligenkänningssystem ända sedan 50-talet. Nu har IBM lyckats förenkla VoiceType så att det fungerar på en vanlig Pentium utan extra hårdvara och inte längre kräver någon anpassning till användarens röst. IBMs mest geniala drag är kanske ändå att bygga in detta tidigare så dyra program i sitt operativsystem OS/2. I nya OS/2 är det möjligt att diktera texter för textbehandlingsprogrammet och styra datorn och dess program genom att säga till exempel "gå till hemsidan www.ibm.com". Programmet klarar också av att välja rätt mellan orden "wright" och "right" genom att analysera omkringliggande ord. Till en början kommer OS/2 att levereras med understöd för engelska, franska, tyska, spanska och italienska.

Nya OS/2, Merlin, torde dyka upp i affärerna före årets slut och IBM väntar att röststyrningen och dikteringsmöjligheterna kommer att revolutionera branschen på samma vis som de grafiska operativsystemen (MacOS, AmigaOS, Windows) gjorde i mitten av 80-talet.

Carl-Magnus Dumell