dumell.net/tidningsartiklar

"Bill Gates tänker säkert på mig då och då"

Publicerad i Åbo Underrättelser 10.10.1998

Finlandssvensken Linus Torvalds och hans skapelse "Linux" erövrar världen. Nu senast meddelade bland annat Intel (företaget som tillverkar Pentium processorerna alltså) att de investerar en hemlig summa i företaget Red Hat som distribuerar Linux. Torvalds position i datorvärlden sammanfattades bäst av honom själv: "Bill Gates tänker säkert på mig då och då"

Vad är Linux?

Linux är ett operativsystem, precis som Windows, och det kan användas i alla datorer som kan använda Windows. Det speciella med Linux är att det gjorts av tusentals privatpersoner och är helt gratis. Projektet drogs igång av Torvalds som numera leder och koordinerar utvecklingen. De privatpersoner som bidragit är dock inte vilka glada amatörer som helst, utan oerhört skickliga programmerare som ofta har universitetsanknytning.

Tekniskt sett är Linux bland det mest avancerade som idag finns på marknaden. Fördelarna med Linux är effektivitet och pålitlighet. Linux kan förvandla en gammal Pentium eller rentav 486 maskin till en kraftfull server som kan fungera oavbrutet flera år i streck. Nackdelen är att det är "gjort av ingenjörer för ingenjörer". Linux har blivit enklare att använda med åren men fortfarande är det i första hand ett operativsystem för tekniskt bruk. Torvalds har ändå varit noga med att inte förbise "normal användning". Om Linux klarar av att börja konkurrera med Windows bland privatpersoner som huvudsakligen ordbehandlar och surfar på nätet, då kommer Torvalds att gå till historien. Linux är mycket mer än bara ett operativsystem, hur Linux uppstått är en modell för framtidens handel, ekonomi och arbetsmarknad. Flera företag i branschen har redan ändrat på sina affärsmodeller och uppget Linux som en förebild.

Vad är Unix?

Torvalds har inte dragit den tekniska idén för Linux ur rockärmen utan från första början arbetat med Unix som förebild. Unix är en "familj" med olika operativsystem som påminner om varandra. Namnet Linux är en korsning mellan Torvads förnamn Linus och Unix.

Unix utvecklades i början på 70-talet på Bell Laboratories men företaget hade problem med konkurrensmyndigheterna i USA och valde att hålla låg profil och inte börja sälja Unix. För att Unix inte skulle gå förlorat började upphovsmännen dela ut det gratis och utan restriktioner till universitet. Unix användes som exempel i undervisningen eftersom den s.k. källkoden var fritt tillgänglig så att alla kunde se hur operativsystemet var gjort och själva kunde gå in och göra ändringar.

Bell Labs fortsatte utveckla Unix men införde småningom restriktioner på hur det fick användas. Några universitet började då utveckla egna fria Unix varianter utgående från de sista helt fria varianterna från Bell Labs. Flera av de studerande som deltagit i universitetens Unix projekt tog med sig sina kunskaper, och en kopia av någon Unix variant, ut i arbetslivet där olika datorföretag började utveckla egna kommersiella versioner av Unix, huvudsakligen för stor- och superdatorer. På det här viset uppstod olika varianter av Unix: Minix, Irix, Aix och Linux för att nu nämna några.

Torvalds avsikt var att på nytt skapa ett helt fritt Unix operativsystem och denna gång för vanliga PC datorer.

Vem är Linus?

Linus Torvalds är en finlandsvensk ung man, strax under 30, som fick sin magistersexamen, gifte sig, blev pappa och flyttade till USA, allt för ganska precis ett år sedan.

Torvalds bekantade sig med Unix när han började studera datateknik vid Helsingfors universitet. Eftersom det inte fanns någon bra Unix variant som fungerade på hans vanliga PC hemma började han 1991 utveckla en variant själv: Linux. När han fått ihop en grund gjorde han den tillgänglig för allmänheten via Internet och likasinnade började hjälpa honom. Den första officiellt färdiga versionen var klar 1995 och sen dess har nyare och ännu bättre versioner utkommit i jämn takt. Uppskattningsvis 10-20 miljoner människor använder Linux.

När det började gå rykten om att Torvalds höll på att bli klar med studierna fick han flera seriösa arbetserbjudanden från USA. Numera bor Torvalds med sin familj i Silicon Valley, Kalifornien, och jobbar för ett teknikföretag som inte har något med Linux att göra men företaget låter Torvalds pyssla med Linux på arbetstid. Torvalds har aldrig direkt förtjänat något på Linux men de senaste åren har han rest runt världen och föreläst på olika organisationer och företags bekostnad. Linux har gett Torvalds ett anseende i hela världen som inte kan mätas i pengar. Och arbetet han fick i USA, tack vare att Linux gjort honom känd, lär vara välavlönat.

Vad är Red Hat?

Red Hat som bland annat Intel och Netscape nu investerat pengar i är ett av företagen som distribuerar Linux. Linux får kopieras gratis men i sitt ursprungsformat är Linux inget välorganiserat paket. Företag som Red Hat samlar ihop de olika komponenter som hör till Linux, gör lättanvända installationsprogram och instruktionsmanualer. Red Hat Linux kan köpas sammanställt på en cd-rom tillsammans med en liten tryckt manual för 200-300 mark i större datoraffärer. Skivans innehåll kan också kopieras från företagets webbsidor (www.redhat.com) där dokumentationen också finns som webbsidor. De flesta Linux användare är glada amatörer som kopierar Linux gratis via Internet eller på sin höjd betalar några hundralappar för att behändigt få allt på en skiva. De egentliga inkomsterna får företag som Red Hat genom den service de erbjuder. Speciellt bland företag är operativsystemets inköpspris betydelselöst, de stora pengarna sätts på pc-stödpersonal och utomstående tekniska konsulter.

Carl-Magnus Dumell