dumell.net/tidningsartiklar

Konsten att köpa dator

Publicerad i Åbo Underrättelser 09.08.1997

Du planerar att köpa en dator men känner dig villrådig och helt utlämnad framför försäljaren. Det är inte lätt att köpa dator, men helt villrådig skall du inte behöva känna dig.

Om du känner dig lite villrådig är du antagligen ute efter en dator för ordbehandling, Internetsurfande och kanske lite spelande. Låt mig först föreslå ett prisvärt "standardpaket" för ungefär 9000 mark som passar de flesta och sedan gå noggrannare in på var och en av de viktigaste komponenterna så att du kan skräddarsy ett paket för din plånbok och dina behov.

Nästan alla datorer idag kommer med någon form av Pentium processor från tillverkaren Intel. På "amatörsidan" håller den normala Pentium processorn på att ersättas av den aningen förbättrade Pentium MMX processorn och på "proffssidan" håller Pentium Pro på att ersättas av den förbättrade Pentium II processorn.

Om du bara tänkt göra vanliga saker som ordbehandla, surfa och kanske spela en aning är en 160 MHz Pentium MMX det mest prisvärda köpet. Om dina behov däremot är lite mer krävande eller du är beredd att spendera lite mer för att inte datorn inte skall föråldras så snabbt lönar det sig att köpa den långsammaste Pentium II processorn och om ett par år bara byta ut processorn till en snabbare Pentium II modell.

Det finns också konkurrerande processorer från tillverkare som Cyrix och AMD och som vanlig användare märker du ingen annan skillnad mellan dessa och Intels än det 500-1000 mark lägre priset men det kan vara svårt att hitta affärer som säljer datorer med dessa processorer.

Hårdskiva

De minsta hårdskivorna idag rymmer ungefär 2 GB vilket är tillräcklig för de flesta. En 3 GB hårdskiva kostar däremot enbart ett par hundra mark mera och gör att din dator är aningen bättre rustad för framtiden. Om du däremot vill ha en större hårdskiva än 4 GB stiger priset snabbare än storleken. Skillnaden i hastighet och pålitlighet mellan olika märken och modeller avsedda för vanliga konsumenter är obetydlig även om försäljaren kanske kommer att säga annat.

RAM

Datorns så kallade arbetsminne, RAM, bör vara minnst 32 MB annars kommer processorn inte att kunna arbeta med full hastighet. Idag räcker 32 MB för det mesta men om ett år kan 64 MB vara motiverat men då kommer minnespriserna också att vara lägre. Om du väntar med att bygga ut minnet till 64 MB med ett år kanske du sparar 500 mark jämfört med att direkt köpa 64 MB idag.

Minnet säljs i moduler som monteras i datorn parvis. De flesta datorer har enbart utrymme för fyra moduler så om du får 32 MB i form av fyra moduler på 8 MB var kommer det inte att finnas tomma modulplatser ifall du vill bygga ut minnet om ett år. Se alltså till att du får minnet i form av två stycken 16 MB moduler.

Låt inte försäljaren förvirra dig med tal om olika typer av RAM, hastighetsskillnaderna rör sig enbart kring enstaka procent.

Bildskärm

De flesta datorförsäljare försöker pressa ned priserna på sina datorpaket genom att inkludera bedrövliga monitorer. Nästan alla monitorer idag har en till synes bra bild så det är ofta svårt att skilja en bra från en dålig bara genom att titta. En dålig monitor har däremot ett flimmer som är svårt att se men som i längden kan leda till huvudvärk och trötta ögon. Dåliga monitorer är dessutom dåligt strålningsskyddade.

Till att börja med skall du se till att du får en 15-tums monitor, mindre monitorer är inte billigare, bara mindre. Större igen mycket dyrare och bara lite större eller mycket större och fruktansvärt dyra.

Priset mellan olika 15-tums monitorer varierar också kraftigt, från under 2000 mark till över 6000 mark och det finns utmärkta och bedrövliga monitorer längs hela skalan.

Tumregeln är att en monitor på vilken det står datortillverkarens namn är en dålig monitor som datortillverkaren köpt in i parti för sina lågprispaket och låtit trycka sitt namn på.

Det bästa enkla råd jag kan ge är att försöka se hur platt skärmen är för en platt skärm vittnar vanligtvis om hög kvalitet.

Ljudkort

Jag vill inte föra fram något enskilt märke framom något annat men när det gäller ljudkort är det oundvikligt: SoundBlaster. Många program, speciellt spel, är helt enkelt bara gjorda för att fungera med SoundBlaster ljudkort. Det finns en massa olika modeller med olika finesser att välja mellan men normalt räcker det med att se till att ljudkortet är ett "wavetable" ljudkort för annars kommer ljuden ibland att låta som ur en gammal elorgel från 70-talet. Om varje hundralapp är viktig kan du pressa priset en aning genom att helt lämna bort ljudkortet och kanske köpa det senare när din ekonomi återhämtat sig.

Låt inte försäljaren förvirra dig med provlyssningar och tal om CD kvalitet ljud. Alla ljudkort på marknaden idag låter lika bra som CD oberoende av ifall de kostar 100 eller 3000 mark, skillnaderna ligger djupare än så.

Grafikkort

Om du huvudsakligen tänkt använda din dator till något annat än spelande är vilket grafikkort som helst med 2 MB inbyggt minne tillräckligt bra.

Om spel däremot är mycket viktiga för dig vill du säkert bekanta dig med de betydligt dyrare kort som har snabbare inbyggt minne och specialegenskaper för att snabba upp tredimensionell grafik, egenskaper som är rätt värdelösa utanför spel oberoende av vad försäljaren säger.

Modem

Den normala modemhastigheten idag är 28.8 kbps, dvs tusen bitar per sekund. Det finns också 33.6 kbps och nu har även 56 kbps modem börjat dyka upp men ofta är telefonlinjerna inte tillräckligt bra för att dessa modem skall kunna köras på högre hastigheter än 28.8. Dessutom flyter trafiken på Internet ofta så sakta på en helt global nivå att hastigheten mellan dig och din lokala Internetleverantör inte spelar så stor roll, 0.2 - 30 kbps är normala överföringshastigheter även om du har snabbare modem. Själv märker jag sällan någon skillnad mellan mitt 19 kbps modem hemma den 4000 kbps anslutning jag har på jobbet.

Köp hellre ett externt modem än ett som monteras inne i datorn för de externa brukar förorsaka färre problem.

Cd-rom

Det tycks råda någon form av hysteri kring cd-rom stationernas hastighet, helt i onödan. Hastigheten mäts i skivans rotationshastighet i jämförelse med i en normal ljud cd-spelare. I en 4x station snurrar skivan alltså 4 gånger så snabbt som i en vanlig musik cd-spelare. Det här betyder ändå inte att en 8x station är dubbelt så snabb som en 4x station i praktiken för det avgörande är inte hur snabbt skivan snurrar utan hur snabbt lasern kan hitta följande spår och det blir bara svårare ju snabbare skivan snurrar. Själv har jag båden en 4x och en 10x station och jag märker ingen hastighetsskillnad mellan dem. Köp den billigaste du kan hitta, vilket antagligen är 6x eller 8x idag, det är alldeles tillräckligt.

En klassisk fråga gäller skillnaden mellan så kallade märkesdatorer och andra datorer, speciellt sådana som någon liten datoraffär plockat ihop själva. Alla datorer innehåller samma Intel processorer, samma Panasonic diskettstationer, samma Seagate hårdskivor, samma Keytronic tangentbord och så vidare. Endast en "märkestillverkare" gör själv komponenterna, och följaktligen marknadens sämsta datorer, alla andra plockar ihop sina datorer av samma delar som killarna i din lokala datoraffär. Skillnaden är att märkesdatorn har lite bättre manualer och kostar mycket mer. Köp istället en märkeslös dator och använd en del av den inbesparade summan till att köpa utmärkta svenskspråkiga instruktionsböcker som passar dina behov i bokhandeln. Försäkra dig bara om att företaget där du handlar din dator verkar vara så ekonomiskt stabilt att det åtminstone finns kvar under garantitiden.

Carl-Magnus Dumell