www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: världskuppen 98
Publicerad i Hufvudstadsbladet 14.06.1998
På nätet: världskuppen 98


"Världskuppen i fotboll kommer att vara den största enskilda händelsen på nätet för att locka nya användare till nätet, nya annonsörer och skapa nya former för företag att marknadsföra sig", skrev den stora nyhetsbyrån Reuters för en tid sedan. Vad de glömde nämna var att de själva dragit i gång en sportservice på nätet just inför Världskuppen, en service som är beroende av reklamintäkter.
Men fotboll intresserar inte amerikaner och hur ser det ut när européer och asiater skall försöka klara sig på nätet på egen hand? Inte så bra, tyvärr.

World Cup 98 www.france98.com
De officiella sidorna för tävlingen.
Här finns väl allt en fotbollsintresserad behöver veta, men lite väl slätstruket är det nog. Tekniskt välgjort, ja, men tråkigt. Och eftersom det är fransmän som varit i farten är engelskan lite si och så. Att stor möda sats på att försöka prångla ut World Cup prylar (t-skjortor, muggar, handdukar, ölstop...) ger heller inget plus i marginalen.

ESPN SportsZone espn.sportszone.com/soccer/worldcup98/
Den amerikanska idrotts-tv-kanalen upprätthåller den kanske populäraste webbplatsen av alla vad gäller sport. Trots att fotboll inte alls är populärt i USA och ESPN antagligen gjort sidorna med vänstra handen slår de det mesta i Europa.

YLE sport.yle.fi/france98/
Jag är jävig när det kommer till Rundradion, men jag försöker vara objektiv: hyggliga sidor. Bättre än något i Sverige än så länge, men inte alls lika bra som exempelvis ESPN.

Sky Sports World Cup '98 www.sky.co.uk/worldcup2/
På den gamla goda tiden då satellit-TV fortfarande betydde Sky Channel visade de mest musikvideor och billiga tecknade serier. I dag är Sky en serie seriösa tv-kanaler som syns nästan enbart i Storbritannien och deras sportavdelning kan sin sak. Kanske inte fullt lika bra som BBC men här finns vissa guldkorn, som en närmare titt på regeländringar inför tävlingarna och vilka konsekvenser de kan tänkas ha.

BBC / Beeb www.france98.beeb.com
Beeb är en kommersiell webbservice (reklamfinansierad) som upprätthålls av brittiska rundradiobolaget BBC. En service upprätthållen av skickliga journalister på ett enormt mediabolag i ett fotbollstokigt land. Här finns bland annat noggrann information om varje enskild spelare, komplett med foto, från alla 32 deltagarländerna.
Men visst finns det okunskap om exotiska främmande kulturer också bland icke-amerikanska journalister, eller vad sägs om att antyda att Abba var norskt.

Reuters SportsWeb www.sportsweb.com/world_cup/
Sportnyheter har länge varit en het vara på nätet och nu ställer sig nyhetsbyrån Reuters bland de stora mediabolag som satsat i stora sportwebbplatser. När SportsWeb drogs i gång i januari var det uttryckligen för att hinna skapa rutin inför Välrdskuppen i fotboll som skulle bli det första stora evenemanget. De borde ha övat längre. Grafik som ser ut som ett sydamerikanskt flygbolag från 70-talet och innehållet är i form av telegramnyheter i lång rad. Inte undra på att chefen för Reuters Internetsatsning flyttade över till Playboy Multimedia.

Fifa www.fifa.com
Fifa, Federation Internationale de Football Association, är den Internationella fotbollsorganisationen. Jag blev överraskad när jag såg sidorna för jag hade väntat mig något liknande till vad alla andra stora takorganisationer inom idrotten har men Fifa skiljer ur till sin fördel. Här har internationella olympiska kommittén något att ta efter, och nästan alla andra också. Snyggt, tekniskt välgjort och dagligt uppdaterat material.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.