www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: mobiltelefonföretag
Publicerad i Hufvudstadsbladet 19.12.1999
På nätet: mobiltelefonföretag


Nokia har figurerat i nyheterna ännu mera än normalt senaste tiden både med anledning av deras nya WAP telefoner och hur de stigit i värde på börsen. Även om det inte alltid ter sig som om Nokia hade konkurrenter så finns det faktiskt sådana. Här är mobiltelefonföretagen i alfabetisk ordning.

Alcatel www.alcatel.com/gsm/
Europeiska Alcatel har 120.000 anställda och sysslar med all typ av telekommunikation, även mobiltelefoner. Alcatel har alltid ett finger med i spelet när det gäller nya standarder och teknisk utveckling.

Benefon www.benefon.com
Finlands andra mobiltelefonföretag, även det starkt förankrat i Salo. Detta måste vara ett av världens minsta mobiltelefonföretag och de har dessutom hamnat ordentligt i skuggan av det andra finländska företaget i branschen men Benefon visar ständigt exempel på unikt tekniskt nytänkande.

Ericsson mobile.ericsson.com
Svenska Ericsson är en veteran inom telefonbranschen och Nokias värsta konkurrent. Nu har Ericsson uppmärksammats för sitt samarbetsavtal med Microsoft som sist och slutligen visade sig vara mycket begränsat.

Motorola www.mot.com/GSS/CSG/
Värdens före detta största mobiltelefonföretag. Även om de två nordiska konkurrenterna kört om Motorola i många avseenden har detta jättelika amerikanska företag resurser och det är fortfarande ett av världens viktigaste företag i branschen, bland annat genom sina handhållna satellittelefoner och elektronik för mobiltelefoner.

Nokia www.nokia.com/phones/
Finlands stolthet och så vidare.

Panasonic www.mcuk.panasonic.co.uk
Japanska Matsushita, som bland annat går under namnet Panasonic när det gäller hemelektronik, har länge hållit fast vid en del av världens mobiltelefonmarknad. Och situationen kommer knappast att förändras inom den närmaste framtiden.

Philips www.pcc.philips.com
Europeiska elektronikjätten Philips bestämde sig för några år sedan att bli en av världens tre största tillverkare av mobiltelefoner. Flera personer i ledande ställning inom Nokia, Ericsson och Motorola hoppade över till Philips som på kort tid fick ut tre olika GSM telefoner. Sen hände inte så mycket mer.

Samsung samsungelectronics.com/mobile/
De flesta företag i den här branschen är stora, men Koreanska Samsung är verkligen stort. Utöver fartyg, vapen, flygplan, tv-apparater, mikroprosessorer och superdatorer så har de nu också gett sig in på mobiltelefonmarknaden. Det kan vara värt att hålla ett öga på dem med tanke på framtiden.

Siemens www.siemens.de/ic/products/cd/english/index/products/mobiles/
Tyska elektroniklegenden Siemens fortsätter envist att tillverka mobiltelefoner även om de förefaller en aning tandlösa i det här sällskapet.

Sony www.sel.sony.com/SEL/wtc/
Sony är en annan hemelektronikjätte som också tillverkar mobiltelefoner och de har haft vissa framgångar på den amerikanska marknaden och inte är de helt okända här i Finland heller.

Qualcomm www.qualcomm.com/phones/
Amerikanska Qualcomm, som bland annat gör e-post programmet Eudora, har snabbt vuxit på mobiltelefonsidan och är idag ett inflytelserikt företag i branschen tack vare sina patenter. Än så länge tillverkar de huvudsakligen telefoner och komponenter för den amerikanska marknaden och satellittelefoner.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.