www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: videoeditering
Publicerad i Hufvudstadsbladet 14.11.1999
På nätet: videoeditering


Vill du göra en musikvideo för din egen rockgrupp? Vill du pröva på att göra en egen film? Eller tillhör du de där som springer omkring med en videokamera på alla barnkalas, skolavslutningar, julfester, bröllop, resor... Men ingen, inte ens du själv, orkar någonsin se en 70 minuter lång video från någon födelsedagsfest. Och musikvideon där du promenerar omkring med kameran och filmar kontinuerligt i fem minuter ser inte alls lika häftig ut som videorna på MTV med bildklipp var tredje sekund. Och att försöka pröva på att göra en film utan editeringsutrustning är det nog ingen som ens försöker sig på.
För 500 - 2000 mark är det möjligt att köpa ett grafikkort med video in- och utgång. Du kopplar videon till grafikkortet och överför videomaterialet till datorns (stora) hårdskiva och editera det. Resultatet kan du sedan överföra tillbaks till video, arkivera i digitalt format på cd skivor eller lägga ut på webben för hela världen att se. Naturligtvis är kvaliteten inte fantastisk i den här prisklassen, men det är faktiskt möjligt att göra sånt som endast proffs kunde göra ännu för ett par, tre år sedan.

Adobe Premiere (5000 mk) www.adobe.com/products/premiere
Många små reklambyråer som inte har råd med "helprofessionella" videoediteringssystem som kostar hundratusentals eller miljoner mark använder Premiere. Det finns också en enklare version av Premierer som följer med vissa grafikkort. Detta är ett mycket seriöst och bra program men inte helt enkelt att lära sig. Du kan klippa sönder videon i små bitar och kasta omkring bitarna i vilken ordning som helst, låta olika videosekvenser smälta ihop, lägga till specialeffekter, köra videoklippen genom olika filter... Men behöver du finesserna? Knappast.

Ulead Video Studio (500 mk) www.ulead.com/vs
Detta är en "fattig-mans-Premiere" som du dessutom får ladda ner från nätet och pröva gratis i två veckor. Det finns också en enklare version av Ulead som följer med vissa grafikkort. Ulead är ett företag som får proffs i videobranschen att rynka på näsan men personligen återvänder jag gång på gång till Ulead när jag kör fast i Premiere och inte tycker mig ha tid att fördjupa mig i instruktionsmanualen. Men inte heller Video Studio är ett enkelt program att lära sig eller använda för det är fyllt med specialeffekter som ofta bara ser barnsliga ut.
Pröva gratisversionen och känn efter om du verkligen har nytta av effekterna eller om det du egentligen vill ha bara är ett program med vilken du kan klippa ut höjdpunkterna ur en längre video.

Cinax iFilmEdit (400 mk) www.cinax.com/products/ifilmedit.html
Ladda in originalvideon (som måste vara i mpeg format). Spela igenom den och markera det viktigaste med "in" och "ut" punkter. Klicka på "record" och programmet sparar en ny videofil till din hårskiva som bara innehåller de videoklipp som fanns mellan "in" och "ut" markeringarna. Fenomenalt enkelt.
Dina vänner och du själv kommer till och med att orka titta på gamla bröllop, skolavslutningar och födelsedagskalas ifall du bara klipper ut höjdpunkterna till en några minuter lång video.

Avi2mpg1 (gratis) www.mnsi.net/~jschlic1
Om du vill arkivera dina videor digitalt är mpeg antagligen det bästa formatet att arkivera i. Mpeg är en öppen standard för digital video som ger vhs liknande kvalitet och du kan få upp till en timme med video att rymmas på en cd skiva. Normalt lagrar grafikkort med videofunktion materialet i Microsofts enklare avi format som tar mer utrymme. Med gratisprogrammet Avi2mpg1 kan du omvandla avi till mpeg.

Real Producer (gratis) www.real.com/products/tools/producer/
Om du vill lägga ut videor på nätet, eller vill arkivera dem digitalt så de tar väldigt lite utrymme är Real formatet ett av de bästa alternativen. Företaget Real gör sitt bästa för att gömma undan gratisprogrammet "Real Producer" så att du istället skall köpa deras kommersiella Real Producer Pro med fler finesser. Men på den här sidan finns en liten textlänk till gratisversionen av programmet med vilken du kan omvandla videor i exempelvis Avi format. Bildkvaliteten blir dålig, men videofilen blir också så liten att du kan överföra den via modem eller lagra upp till 100 timmar med video på en cd skiva.



Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.