www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: Dagestan
Publicerad i Hufvudstadsbladet 15.08.1999
På nätet: Dagestan


Dagestan där oroligheter som bäst pågår är ett av världens sämst Internetanslutna områden. Men till och med i Dagestan finns det en och annan server. På nätet kan vi hitta information om såväl landet, bakgrunden till konflikterna i området som den islamska rörelse rebellerna tillhör.

Dagestan caspian.hypermart.net/dagestan.html
Om du inte vet var Dagestan finns och tipset "bredvid Georgien" inte hjälper nämnvärt kan du titta här. På sidorna finns många kartor som laddas in snabbt som visar landets placering både i förhållande till hela Europa och i förhållande till de närmaste grannländerna. Dessutom finns här bilder av flaggan, utförliga beskrivningar om områdets nuläge och historia samt fina fotografier som ger en konkret bild av vad Dagestan är.

Makhachkala www.makhachkala.ru/english/index_e.html
Allmänbildad som du är vet du naturligtvis att huvudstaden heter Makhachkala (och presidenten Magomedov Magomedali Magomedovich) och har 369.700 invånare. Denna server som faktiskt tycks befinna sig fysiskt i staden innehåller information om staden, såväl administrativ som kultur och historia. Sidorna gör anspråk på att vara officiella. Tonen är naturligtvis lite överentusiastisk såsom officiella kommunala webbsidor alltid är och det mesta är ännu under uppbyggnad (dvs allt utom rubrikerna saknas) men med ett klick på din mus kan du sätta elektroner i rörelse i Makhachkala och det är ju kul i sig ... om du inte har så mycket annat att göra.

Center for Russian Studies www.nupi.no/cgi-win/Russland/a_enhet.exe/DAGESTAN
Mer objektiv och ingående data hittar vi vid centret för ryska studier vid norska utrikespolitiska institutet. Här finns de flesta siffror du någonsin kunnat önska dig om Dagestan tillsammans med en samling ekonomiska och politiska nyhetsartiklar som berör området.

Conflict Studies Research Centre www.ppc.pims.org/csrc/TheCaucasusRegionandCaspainBasin.htm
Varför har konflikten uppstått och varför är så många intresserade av detta etniskt problematiska område? Amerikanska försvarsministeriet driver ett informationsprogram inom vilket de publicerat en mycket ingående analys av vilka strategiska intressen som spelar in i konflikterna i regionen. Här finns allt från militära synpunkter på områdets topologi till vilka internationella oljebolag som har kontrakt på att utvinna hur många procent av områdets oljetillgångar.

Dagestan State University www.soros.org/uic.html
George Soros har ju pumpat in en hel del pengar i forna Sovjet för att främja demokrati och bland annat dragit igång projektet "University Internet Centers". Med 100 miljoner dollar hjälper Soros tillsammans med Ryska staten 33 delstatsuniversitet att komma in på Internet. De flesta av universiteten är redan anslutna men Dagestans delstatsuniversitet förväntas bli anslutet först mot slutet av året. Mera information om projektet, och en länk till universitetet så fort det blir anslutet, hittar du här.

Wahhabi www.ahle-sunnat.org.uk/WAHABI.html
Enligt nyhetsrapporterna tillhör de muslimska rebellerna Wahhabi rörelsen. Wahhabi var en man som levde under 1700-talet och grundade en egen islamsk skola. Den här sidan gör anspråk på att ge historisk information om vem Wahhabi var och vad hans efterföljare gjort men tonen är inte neutral utan negativ. Som så ofta i religiösa sammanhang är synpunkterna många och frågorna känsliga.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.