För den äventyrslystne finns alternativ till Windows och de flesta är på många sätt bättre. Du använder antagligen Windows för att "alla andra" gör det och det är ett bra alternativ om du huvudsakligen surfar på nätet eller ordbehandlar i Word. Men allt från mobiltelefoner till superdatorer använder andra operativsystem än Windows och de flesta av dessa går också att använda i en helt vanlig PC.
Linux (Red Hat) www.redhat.com
Det mest omtalade alternativet till Windows just nu är Linux som uppfanns av Finländaren Linus Torvalds och utvecklats av tusentals frivilliga programmerare runtom i världen, de flesta med universitetsanknytning. Vad gäller användarvänlighet för nybörjare förlorar Linux fortfarande mot Windows men anses allmänt vara tekniskt mer avancerat och pålitligt.
MacOS www.apple.com/macos
Macintosh med sitt lättanvända operativsystem har i 15 år varit det mest populära alternativet till Microsofts olika operativsystem. MacOS är fortfarande exemplariskt lättanvänt men tillverkaren Apples ekonomiska problem har minskat på intresset för MacOS. Att köra MacOS i en helt vanlig PC är möjligt men mycket, mycket krångligt.
OS/2 Warp www.software.ibm.com/os/warp
Microsoft utvecklade OS/2 åt IBM för att ersätta MS-DOS på 80-talet, men Microsoft utvecklade också ett nästan identiskt system för egen räkning vid namn Windows… OS/2 börjar vara allmänt dödförklarad och senaste versionen är tre år gammal men det är ändå ett bra operativsystem, med exempelvis inbyggd taligenkänning för diktering, och kostar bara några tior på den begagnade marknaden.
BeOS www.be.com
Världens kanske bästa, tekniskt sett mest avancerade och minst sålda operativsystem trots att det bara kostar 350 mark. Apple förhandlade om att köpa rättigheterna till hela BeOS för att ersätta det tekniskt föråldrade MacOS men förhandlingarna strandade. Utvecklingen av BeOS för vanliga PC datorer fortsätter men utöver ett fåtal entusiastiska användare verkar ingen intresserad av att använda det.
Geoworks www.geoworks.com
Geos utvecklades för 80-talets hemdatorer med enstaka kilo minne och passar därför utmärkt för dagens små handhållna datorer, exempelvis avancerade mobiltelefoner som Nokias Communicator. Geos har naturligtvis utvecklats under årens lopp och ser lite ut som Windows, men är fortfarande ett mycket kompakt och "lätt" operativsystem. Företaget New Deal (www.newdealinc.com) har gjort ett programpaket baserat på Geos för gamla datorer som inte klarar av Windows. Tack vare New Deals paket kan gamla 286, 386 och 486 datorer användas för ordbehandling och för att surfa på nätet.
Solaris www.sun.com/solaris
En av många kommersiella Unix varianter som används i många verkligt stora datorer. Sun försöker hitta nya kunder och erbjuder Solaris gratis tillsammans med StarOffice (ordbehandling, kalkylprogram och databasprogram) för icke-kommersiell användning.
Linus Torvalds valde att själv skapa en gratis unix variant, Linux, eftersom de kommersiella unix varianterna kostade tiotusentals mark. Linux popularitet har satt press på de kommersiella alternativen.
QNX www.qnx.com
Ännu en av många komersiella unix varianter, men QNX är speciellt. På deras hemsida hittar du en demo, ett komplett, avancerat och modernt operativsystem tillsammans med allt du behöver för att surfa på nätet och allt detta på en enda diskett. Jag är nästan frestad att använda ett utropstecken. Ladda ner demot till en diskett och starta om din PC från disketten och du kan surfa på nätet.
Ni gamla Amiga användare kan också vara intresserade av att veta att AmigaOS håller på att återupplivas och QNX utgör kärnan i nya AmigaOS.
EPOC www.symbian.com
Du har kanske aldrig hört talas om Epoc eller företaget Symbian men du är säkert bekant med de företag som äger Symbian: Nokia, Ericsson, Motorola och Panasonic. Världens fyra största mobiltelefontillverkare samarbetar för att utveckla operativsystem för kommande, mer avancerade mobiltelefoner. Ok, Epoc kan du inte köra i din PC, ännu åtminstone, men jag ville ändå nämna det.
JavaOS www.sun.com/javaos
JavaOS är ett litet, effektivt och framför allt portabelt operativsystem, dvs det är enkelt att göra om JavaOS så att det fungerar i en ny miljö. Operativsystemet är tänkt för allt från digitala TV-apparater till fullständiga datorer. Redan i ett par år har JavaOS använts i vissa speciella nätverksdatorer men har inte ännu blivit den succe många väntade sig.
Carl-Magnus Dumell