www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: Visual Basic
Publicerad i Hufvudstadsbladet 14.03.1999
På nätet: Visual Basic


Intresserad av att göra egna datorprogram, att programmera? Visual Basic är språket för dig som vill göra Windows program enkelt. VB är också ett språk som väcker starka känslor bland alla som använder något annat språk för att göra datorprogram. Ja, jag vet att det inte är lika sexigt som att koda ANSI C i EMACS på en VT102 terminal och att "Hello World" exemplet blir 1,5 MB men VBs styrka ligger i att det är enkelt att lära sig och att du snabbt kan göra komplicerade Windows program.
Det du behöver är en Visual Basic kompilator som skapar ett datorprogram enligt instruktionerna du skrivit i Visual Basic språket. Denna kompilator är i sig ett kommersiellt program som du måste köpa precis som Word eller Excel.

Microsoft msdn.microsoft.com/vstudio/sp
Om du har någon version av Visual Basic så börja med att gå till Microsofts sidor för att hämta de senaste korrigeringarna (Service Pack) för VB. För nyaste VB6 har det hunnit komma ut två korrigeringspaket och för gamla VB5 tre. Få saker är så störande som att sitta 40 timmar framför datorn och försöka hitta ett fel i ditt program och till sist inse att felet inte är i ditt program utan i själva Visual Basic. Tro mig, jag vet.

Carl's & Garry's VB links www.cgvb.com
Carl och Garry har sedan 1994 upprätthållit dessa sidor som nu är den självklara startplatsen i jakten på information om VB på nätet. Arkivet med programexempel gläder alla som sysslar med VB och nybörjare har nytta av introduktionstexterna till programmering i VB. Lite längre hunna uppskattar att kunna söka i det så kallade Usenet arkivet med över 350.000 diskussionsinlägg angående Visual Basic. Och så finns här länkar, mycket länkar.

Visual Basic för ALLA www.algonet.se/~hockes/vbfa
Tidigare hette Håkan Wennbergs sidor "Visual Basic för Nybörjare" men killens självförtroende har tilltagit. Bättre sidor än så här hittar du inte på svenska om VB, och inte särskillt många på andra språk heller. Proffsigt och komplett med diskussionsforum, bokrecensioner, kodexempel, nyheter på VB fronten och framför allt webbsidor som på ett tydligt sätt lär ut programmering i Visual Basic från grunden.

Visual Basic Instinct www.vbi.org
Även i Norge finns kunskap om VB som världen kan ta del, denna gång på engelska. Här finns inte speciellt mycket information vilket gör det enkelt att navigera och det du hittar är ganska bra. Själva sidorna är bland de bäst designade och snabbaste i det här sammanhanget.

(Visual Basic -) Home Page personal.eunet.fi/pp/oburman/burman/
Finland då? Jodå Otto Burman har gjort en Visual Basic 4 manual på finska som du kan ladda ner. VB4 börjar ha ett par år på nacken men även om du har VB5 eller VB6 så är grunderna de samma. Det fina med den här manualen är att det är en Windows hjälp fil som du kopierar över till din egen dator och sedan kan använda utan att behöva ha igång någon Internetkontakt.

Visual Basic Zone www.vb-zone.com
En trendig on-line tidning för Visual Basic användare. Kolumnister, artiklar, recensioner och veckans det-ena-och-det-andra. Sidorna är reklamfinansierade och ser respektingivande ut. Mängden information är inte häpnadsväckande men sidorna kan vara värda att hålla ett öga på.

Advanced Visual Basic vb.duke.net
Som namnet antyder är sidorna tänkta för dig som redan kommit igång med VB. Ett par tusen VB användare använder sidorna dagligen för att finna lösningar på tekniska problem och se exempel som kan ge inspiration i det egna programmerandet. Lär dig till exempel hur du kan förvandla ditt VB program till en NT "service" eller hur du kan bygga in webbserver funktioner i dina VB program.

Visual Basic World www.angelfire.com/az/vbworld
Naiv och på många sätt lite motbjudande men den sista länken, "source code" innehåller förvånansvärt intressanta programexempel. Här finns program som kan hantera e-post, hämta webbsidor, överföra filer via Internet och så vidare. Du kan se hur programmen är gjorda och lära dig bygga in samma finesser i dina egna program.

CGI4VB pweb.netcom.com/~obrienk
En pärla. Ett CGI program är ett datorprogram som körs i en webbserver och "samarbetar" med webbsidorna. Exempelvis räknare som visar hur månte besökaren du är och gästböcker på webbsidor är CGI program. Normalt är CGI program skrivna i språk som endast de mest kunniga behärskar men med hjälp av CGI4VB kan du göra CGI program i Visual Basic. Servern måste vara en Windows maskin och du måste ha möjlighet att kopiera ditt program till servern men i övrigt är CGI4VB lekande lätt.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.