www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: Kazakstan
Publicerad i Hufvudstadsbladet 17.01.1999
På nätet: Kazakstan


Kazakstan har figurerat i nyheterna nyligen med anledning av presidentvalet där Nursultan Nazarbayev blev återvald. Den forna sovjet-staten har stora oljetillgångar och väckt intresse bland utländska investerare. Internet tycks inte heller vara främmande för landet.

Welcome to the official Kazakstan www.president.kz
Dessa officiella sidor i samband med presidentämbetet är stiliga, tekniskt väl genomförda och informativa. För att inte tala om engelskan som är exceptionell. Många motsvarigheter i Västeuropa bleknar vid jämförelsen. Under rubriken "stat" finns grundläggande information om landets politiska struktur såväl som utdrag ur presidentens tal. Rubriken "ekonomi" riktar sig framför allt till investerare. Under "kultur" kan vi bekanta oss med museum, teatrar och bibliotek men också med artister. Invånarna verkar också mycket stolta över sin historia som presenteras utförligt. Här finns också information om forskning och utbildningsmöjligheter i landet och en allmän nyhetssida. Turistinformationen, som antagligen är utförlig hade jag aldrig möjlighet att ta del av för Internetförbindelsen till Kazakstan slutade samarbeta.

Welcome to Kazakstan www.kz
En privat motsvarighet till det ovanstående men ändå lika stiligt. Det enda som skiljer sidorna från västerländska är guldfärgens popularitet och ornamenten som dekorerar sidorna. Här finns information om Kazakstansk matkultur, historiska personer från landet, arkitekturen, naturen. Den fina fotosamlingen är inte så dum heller och trots att bilderna överförs från Kazakstan går allt snabbt och smidigt.

The Almaty Herald www.herald.asdc.kz
De här sidorna är inte alls lika stiliga som de ovanstående, men vi skall inte vara kräsna för det finns inte så många engelskspråkiga on-line tidningar i Kazakstan att välja mellan. Oljan i regionen utgör bakgrunden för tidningen som riktar sig till utländska investerare.

Hyatt Regency Almaty www.hyatt.com/pages/a/almata.html
Det enda som sticker i ögonen på sidorna är adressen: "Almaty, Kazakstan". Skulle det ha stått "Beverly Hills, CA", skulle allt ha sett normalt ut. Jo, du kan smidigt boka ett hotellrum via webben med ditt kreditkort, men var beredd på att priserna rör sig kring 200-500 dollar per natt. Nå, det här är ett lyxhotell som hör till en internationell kedja, men inte passar bilderna av det här hotellet ihop med min bild av Kazakstan. Kanske dags att uppdatera min bild?

Karaganda state university 195.82.1.1
Karaganda universitetets sidor har en turkosaktig bakgrundsfärg som är så 70-tals att den är modern igen. Det här ser verkligen inte ut som ett universitet men de har 12.000 studerande och är ett av landets ledande utbildningsinrättningar. Speciellt framhåller de sina ekonomiska och matematisk-naturvetenskapliga utbildningslinjer.

ACS Travel www.acs-almaty.kz
Utöver resor till och från Kazakstan arrangerar resebyrån även resor inom landet, både för vanliga turister och affärsmän. Här finns allt: jakt, fiske, ridturer i vildmarker och kanotfärder. För den mer urbana turisten ordnas kulinariska turer, opera-, teater- och museebesök. Och för den riktigt förstörda moderna västerlänningen: turer till nattklubbar.
Min favorit är ändå länken "vårt galleri": "du är en virtuell turist. Du tycker inte om att röra på dig utan föredrar att surfa på nätet dygnet runt. Denna länk är för dig, här kan du uppleva Kazakstan virtuellt." Äntligen en turistbyrå som är med sin tid.

Alpha-K www.geocities.com/Eureka/Gold/3809/
Men om vi ändå är på väg till Kazakstan fysiskt kan vi alltid vända oss till Alpha-K som består av 160 engelsktalande specialister på "fysisk säkerhet", de flesta före detta militärer och poliser. Chefen för företaget är en före detta KGB överste som ansvarade för kontraspionage och säkerheten vid militära installationer och forskningsanläggningar i Kazakstan under sovjeteran. Hans två medarbetare är också forna överstrar, den ena från landets anti-terroristorganisation och den andra från landets centralkriminalpolis. Nog skulle man väl känna sig ganska trygg i deras sällskap.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.