www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: finlandsguider
Publicerad i Hufvudstadsbladet 13.12.1998
På nätet: finlandsguider


Regelbundet stöter jag på Australienare, Amerikaner och rentav Europeer som frågar om vi har mycket snö ... i augusti och undrar om det inte är tråkigt att äta rökt lax till morgonmål, lunch och middag varje dag. För någon vecka sedan stötte jag på en världsvan Australienare i Köpenhamn som kände till en enda sak om Finland: en av våra populäraste sporter är att springa ikapp med frun på ryggen.
Dags att kolla vad människor får veta om Finland om de tar del av någon resemålsguide om Finland på nätet.

A blast trough SW Finland www.hype.com/finnart
Om du vänder dig till världens populäraste länklista, Yahoo, är det här den första guiden rörande Finland du hittar. En kanadensisk privatperson reste runt i sydvästra Finland 1995 och har satt ihop en turistguide på basen av sina upplevelser. Killen har såsat ihop vissa detaljer, men han är ärligt entusiastisk och har koll på de viktiga sakerna. Det här är en äkta reseskildring gjord av en allmänbildad och uppmärksam person.

STN Matkaopas www.travel.finlandia.net
Tja, efter att ha läst avsnitten om vinterkriget och Finlands försvarsmakt idag är jag villig att satsa pengar på att upphovsmannen är reservofficerare. Vackert så, men jag undrar hur potentiella turister regerar på vapenskrammel när de väntat sig turistinfo. I övrigt är detta en lista över olika saker som kan vara av intresse för turister typ: "hälsovård - om du blir sjuk bör du kontakta en hälsovårdscentral".

Travel in Finland www.travel.fi/int
Detta tycks vara en av många kommersiella "turistguider" där kommuner betalar för att få med länkar till sina hembygdsmuseum. Någon riktig information finns här inte utan markandsföringsmaterial i ett exceptionellt dåligt organiserat paket.

WebTravel - Finland www.webtravel.fi
Just när jag trodde att det inte går att hitta sämre designade sidor stöter jag på dessa. Musiken som hör till sidorna är tiofaldigt värre än den de spelar som bakgrundsmusik i lågpris varuhus. Obeskrivligt. Med högtalarna avstängda går det att se på sidorna men dessvärre finns här inte mycket att se. Här finns några länkar till knapp information om enstaka städer (dock inte Helsingfors) men dessutom leder flera av länkar till "HTTP/1.0 404 Object not found" meddelanden. Under "evenemang" finns några händelser uppräknade, varav flera "kommer att äga rum" i somras, detta trots att sidorna påstås ha uppdaterats under hösten.

Wild and Free www.fintravel.com
"Reseinformation om Finland" är rubriken och sidorna är indelade i kategorierna "snöskotersafari", "hundslädessafari", "rensafari", "fitness-turism" (!?) och "ungdoms- och religiöst resande". Knappen som du skall trycka på om du behöver info om att resa i Finland är dock knappen som låter dig sända e-post till de som gjort webbsidorna. Vad är då webbsidorna till för?
Efter det här paketet är jag övertygad om att bilar inte existerar i Finland på grund av vår stränga vinter som råder året runt. Istället står vi på skidor och dras av en ren medan rika turister åker snöskoter. Dessutom klär vi oss alla i klarblåa folkdräkter.

Finland FAQ www.lysator.liu.se/nordic/scn/faq41.html
Det sista informationspaketet för potentiella turister vi hittar om Finland via Yahoos är hemsidan för Internet-diskussionsgruppen "soc.culture.nordic".
Det här är en nästan vetenskapligt noggrann basinformation om Finlands historia, befolkning och kultur. Speciellt avsnittet "invånare och språk" är förtjänstfullt skrivet. Enda problemet är att denna textmassa antagligen är för massiv för att intressera en vanlig turist. Avsnittet om "den finländska bastun" är däremot just så klichéfyllt som det kan vara utan att en utlänning skall genomskåda det. Eller är jag den enda finländaren som inte upplever att bastun är en grundläggande del av mitt dagliga liv och mitt främsta sätt att "rena min kropp och min själ"?

Lonely Planet - Destination Finland www.lonelyplanet.com/dest/eur/fin.htm
Australienska "Lonely Planet" gör både böcker och webbsidor om att resa som är bland de populäraste i världen.
Visst, finländarnas mentalitet beskrivs med ett skämt om Pekka och Toivanen som vandrar ut till en ödemarksbastu för att supa och visst, "wife carrying competition" nämns, men här finns ett foto av min gamla skolbyggnad från Jakobstad. Det ni! Tokigheterna som nämns är ironiskt skriva och här finns få påståenden som får en inföding att se förvånad ut. På det hela taget är det här en välskriven, rolig och informativ guide för turister.
Ett extra plus i marginalen är "läsarnas brev" där personer som besökt Finland skickat kommentarer och tips. Redaktionen på Lonely Planet har valt ut några bra brev som är informativa för andra turister, ger en riktig bild av Finland och fyller mig med hopp om att det finns utlänningar som sett Finland någorlunda så som vi infödingar gör.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.