www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: joggingskor
Publicerad i Hufvudstadsbladet 23.08.1998
På nätet: joggingskor


Jag skulle köpa nya joggingskor men ingenstans fanns någon expedit som kunde berätta för mig vilka skor de har i en viss prisklass, vad tillverkarna vill föra fram om just den modellen, om det är de med gröna eller blå ränder som är herrmodellen och så vidare. Utan att veta mer om skorna än vad som stod på prislappen var jag inte beredd att handla. Låt oss se om nätet kan hjälpa.

Nike www.nike.com
Världens största tillverkare av sportskor lär amerikanska Nike vara även om tyska Adidas börjat återhämta sig. Sidorna är visuellt proffsiga men sidstrukturen bygger kanske på lite väl många "mellansidor". Det spännande är att den grafiska stilen var så främmande för mig att jag länge trodde jag kommit fel. De använder inte ens sitt berömda "Swosh" märke på första sidan. Sidorna är dessutom fruktansvärt långsamma. Informationssidorna för många skor ser ut som reklamplanscher med enbart fyndiga slogans men utan någon som helst vettig information. Ingenting här får mig att vilja gå till en affär i morgon och köpa ett par Nike.

Adidas www.adidas.com
Tyska Adidas håller på att bli lika populärt som det var på 80-talet. Webbsidorna ser utmärkta ut och följer företagets stiliga marknadsföringskampanjer. Trots att även Adidas server finns i USA känns allt ganska snabbt. Det bästa är i alla fall navigationssystemet som är verkligt behändigt. Ett separat litet navigationsfönster öppnas på skärmen där du väljer språk, huvudavdelning och underavdelning. Så här kommer du snabbt till rätt plats, men det är fortfarande svårt att få en helhetsbild över produktsortimentet så du vet inte riktigt om det du ser på skärmen är allt de har eller bara en liten del av modellerna i en viss kategori. Det lilla extra här är en interaktiv animerad presentation av olika skors egenskaper men du får vara beredd på att vänta flera minuter på att få ner animationen via ett vanligt modem.

Reebok www.reebok.com
Brittiska Reebok är nummer tre i branschen.
Den grafiska designen är lite barnsligt science-fiction aktig som dessutom är gör det otympligt att röra sig mellan sidorna. Enda roliga är att när du fått fram ett skopar du är intresserad av så kan du snabbt välja bland de olika färgalternativen som finns, en liten detalj, men skojig. I övrigt en besvikelse, efter Nike och Adidas har jag inget tålamod att långsamt och planlöst irra mellan Reeboks sidor.

Puma www.puma.com
Även Puma tycks vara tyskt och har hängt med länge även om de aldrig tävlat i storlek med Adidas eller Nike. Stilen är enkel och traditionell på de första sidorna men de enskilda skorna presenteras sedan på sidor som ser ut som någon från Star Trek. Det är enkelt att hitta information eftersom Puma gör så pass få produkter i jämförelse med de stora konkurrenterna men navigationssystemet är i motsvarande grad förvirrande. Här finns i alla fall mycket teknisk information om skorna.

Asics www.asicstiger.com
Nåja, så här skall det se ut. Efter 15 sekunder hade jag fått en överblick över hela sortimentet och kunde börja se på individuella skor. Ingen frustration, exemplariskt! Informationen om skorna är kortfattad men ger ett seriöst intryck. Det här är också det enda företaget i gänget som har satt ut priserna för de olika produkterna. Priserna är naturligtvis de rekommenderade försäljningspriserna i USA, men de låter dig i alla fall se skillnaderna i pris mellan olika modeller och ger en grov uppskattning av vad de kostar här. På det hela taget utmärkta sidor som ger en bra bild av deras skor. Jag är beredd att gå över till Asics efter det här.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.