www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: centralbanker
Publicerad i Hufvudstadsbladet 17.05.1998
På nätet: centralbanker


En kapabel centralbank, och därigenom en stabil ekonomi, som väcker förtroende bland utländska investerare är ett livsvillkor för alla länder. Det är alltså inte så konstigt att alla länder från Bolivien och Guatemala till Jordanien och Libanon satsat på att presentera sina centralbanker via nätet. Här i Europa har ju också den kommande europeiska centralbanken diskuterats mycket så låt oss ta en titt på några viktiga, några intressanta och några exotiska centralbanker.

Bank of Jamaica www.boj.org.jm
Jodå, det är fult att utbrista "Har de också en centralbank?" Klart de har, och det är också fult att påpeka att bankens emblem påminner om Chiquita märket på bananer...
Nå, egentligen är det här pigga men ändå respektingivande webbsidor även om informationsmängden inte är den största.

der Deutschen Bundesbank www.bundesbank.de
Tyska Bundesbank, pärlan bland de europeiska centralbankerna, borde jag väl ha börjat med men det lät så tråkigt.
Sidorna är just så stiliga som vi kunde vänta oss av en av världens mäktigaste centralbanker. Denna grafiska stil är för webbsidor vad svarta kostymer är för medelålders män: tidlöst stiligt hur torrt innehållet än är.

Reserve Bank of India www.reservebank.com
Inte riktigt samma återhållsamma stilrenhet som hos Bundesbank men innehållsrikt och Inden är en växande marknad som många håller ögonen på. Här finns mycket fattigdom men också en enorm medelklass.
Rupins kurs, speciellt i förhållande till dollarn, lyfts fram på första sidan men här finns också sådant som "Development research group study series no.16: Dynamics of Inflation in India - a neural network approach."

Bangko Sentral ng Pilipinas www.sequel.net/CB/
Presidentval närmar sig på Filippinerna och det hela håller på att bli en fars. Centralbanken kämpar i alla fall vidare och presenterar varje vecka ekonomiska indikatorer på webben, exempelvis hur räntor, levnadskostnader och bankens reserver varierar. Medelmåttiga sidor men banken tar nog webben på allvar.

Sveriges Riksbank www.riksbank.se
Svenska Riksbanken är den enda som använder en bild av en sedel på första sidan och den gröna färgen som påminner om duken på ett rulettbord för genast tankarna till pengar. Eller är det kanske bara min fantasi?
Utöver den sedvanliga statistiken finns här också information om alla svenska mynt och sedlar. Här beskrivs motivet på sedlarna och historien bakom dem men också tekniska detaljer som hur vanliga personer skall kunna se om sedeln är äkta eller falsk. Vet du föresten vad den lilla "E" bokstaven på de svenska mynten står för? Kom hit och läs så får du veta det och mycket annat fullständigt onödigt men ändå intressant. Varför har inte fler centralbanker sådan här information riktad till vanliga sedelkonsumenter?

Norges Bank www.norges-bank.no
Norska banken anser tydligen att den som har pengar inte behöver försöka skryta med klatschig grafik och använder istället bara text rakt upp och ned.
Men visst är det lilla ordet "Petroleumsfond" mer respektingivande än någon grafik, fonden dit Norska staten pumpar in överskottspengarna från oljeproduktionen.

Central Bank of Malaysia www.bnm.gov.my
Malaysia gick på en ordentlig ekonomisk smäll för en tid sedan och skyllde problemen på den amerikanske valutaspekulatören Soros. Eller blandar jag kanske med Indonesien, i så fall finns deras sidor på www.idola.net.id.
Gul och violett text är inte speciellt bankaktigt, men sidorna ser ändå seriösa ut. Saklig information från ett av länderna som drabbats hårt av de ekonomiska problemen i Asien.

Central Bank of Lebanon www.bdl.gov.lb
Libanon försöker komma på fötterna igen efter inbördeskriget. Överlag har landet satsat ordentligt på Internet och centralbanken utgör inget undantag. Till och med veckans ekonomiska indikatorer ser bra ut.

Monetary Authority of Singapore www.mas.gov.sg
Här är ett land vars ekonomiska situation nämns nästan varje dag i nyheterna. De två första nyheterna på förstasidan är också "seminarium: lärdom av bankkriser" och "att återställa förtroendet för ekonomin".
Snygg grafik föresten.

Central Bank of Kenya www.arcc.or.ke/cbk.htm
"Hållbar och positiv ekonomisk utveckling i Afrika" skrev Time magazine nyligen i en ingående artikelsamling om Afrika och Kenya var ett av länderna på väg uppåt. Kenyas centralbank försöker nog och har stiliga sidor som tål jämförelse men ändå är jag endast besökare nummer 0001298 sedan 1 maj 1997! Sidorna skulle se mycket mer respektingivande ut ifall räkneverket togs bort.

Bank of Russia www.cbr.ru/eng/
För inte så länge sedan hade inflationen gjort Rubelsedlarna till leksakspengar men nu verkar centralbanken ha fått ordning på situationen. Bankens webbsidor är också tillsammans med Bundesbanks de snyggaste jag sett bland alla centralbankerna och hästlängder bättre än Finlands.

Finlands Bank www.bof.fi
Finlands Banks webbsidor är nog en besvikelse med tanke på hur stiliga webbsidor många andra statliga instanser har. Det tycks i alla fall finnas lika mycket information på svenska som på finska och det ger ett plustecken i marginalen.

Eesti Pank www.ee/epbe/
Enkelt, informativt och stiligt. Och jo, de har bilder på sedlarna och information om dem precis som Riksbanken i Sverige. Det här är faktiskt inte första gången Estland lyckats bättre på nätet än Finland.

Bank of Japan www.boj.or.jp/en/
Japanerna har av någon anledning inte ens ännu fått grepp om det här med webbsidor. Japanska centralbankens sidor är typiskt japanska och ser följaktligen värre ut än Libanons centralbanks.
Konkurserna bland bank- och finansinrättningarna i landet tyder också på att de sköter sina bankuppgifter på samma sätt som sina webbsidor.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.