www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: gratis e-post
Publicerad i Hufvudstadsbladet 03.05.1998
På nätet: gratis e-post


Om du inte har en egen Internetanslutning utan använder Internet på bibliotek, via någon gemensam dator på arbetsplatsen eller via någon väns dator så har du antagligen ingen egen e-post adress. Men du kan få en.
En av de hetaste företagsidén på nätet just nu är reklamfinansierad e-post service som användaren kommer åt via webbsidor från vilken dator som hellst.
Och även om du har en egen e-post adress via din Internetleverantör, utbildningsanstalt eller arbetsplats så kan dessa gratis e-post tjänster vara intressanta för de ger dig en bestående adress som inte ändrar även om du blir klar med studierna, byter Internetleverantör eller arbetsplats. Servicen är också guld värd för de som behöver läsa sin post från många olika datorer, exempelvis en på jobbet och en hemma, eller en bordsdator och en bärbar dator eftersom du kommer åt din postlåda från vilken dator som helst från vilken du kan se webbsidor.
Skillnaderna mellan företagen i branschen är små. Alla kräver att du registrera dig och anger en del om dig själv för att företagen skall väta hurudan reklam de skall visa åt dig. När du använder tjänsterna går du till deras webbsida, skriver in användarnamn och lösenord som du valt åt dig själv varefter du får se en webbsida som ser ut som ett e-post program.

GNWmail www.gnwmail.com
Bakom nya GNW Mail står ett finländskt företag som siktar på den Europeiska marknaden. Företagsidén låter vettig för de stora bolagen i branschen hittills är alla amerikanska och verkar inte speciellt intresserade av oss. Utöver att GNW Mail som enda företag erbjuder sin service på såväl finska som svenska så finns det pengar att tjäna för dem ifall de lyckas marknadsföra sig bland Europeiska företag som vill nå ut med reklam till just Europeiska Internetanvändare.
Vissa problem har de fortfarande, åtminstone när jag valde svenska fick jag en salig blandning av engelska, finska och svenska på min skärm. Problemen till trots är GNW ensam om att ens försöka erbjuda service på svenska, hela servicen överlägset snabbast och sidorna är klara och enkla att använda. Enda kruxet i marginalen är vissa tekniska finesser som saknas men de flesta behöver dem knappast och för de som behöver har GNW lovat åtgärda bristerna så småningom.

Hotmail www.hotmail.com
Störst av alla i branschen är Hotmail som köptes upp av Microsoft kring årsskiftet. Sidorna är långsamma, dels för att Hotmail är så populär (med över åtta miljoner registrerade användare) och dels för att sidorna är packade med reklamer och "tilläggstjänser" som nyhetsrubriker som knappast är speciellt Intressanta utanför USA. Den tekniska sidan har de i alla fall under kontroll och Hotmail är antagligen tekniskt sett den mest avancerade i det här gänget.

Yahoo! Mail mail.yahoo.com
Det största hotet mot Hotmails maktposition är Yahoo! Mail som tidigare gick under namnen Rocketmail och Four11 Mail. Numera ägs tjänsten alltså av Yahoo som är mest känd för sin Internetkatalog www.yahoo.com.
Yahoo! Mail är lite snabbare än Hotmail men har inte heller riktigt alla finesserna. Lite mer lättanvänd är Yahoo kanske ändå än sin ärkerival och trots att finesserna är aningen färre räcker de nog för de flesta.

AltaVista eMail altavista.iname.com
AltaVista är kungen bland sökrobotarna och AltaVista eMail är mycket bra. Endast GNW är snabbare men den riktiga styrkan ligger i användarvänligheten där jag vågar påstå att AltaVista är bäst av alla. Bara den här nu ännu skulle komma på svenska, vilket inte är en omöjlig tanke eftersom AltaVistas sökrobot understöder svenska.
En rolig detalj är att användaren får välja domain, alltså vad som skall stå efter @-tecknet. Utöver standard altavista.net finns också sådant som cyberdude.com och earthling.net. För en tilläggsavgift kan du också välja bland en mängd ännu mer exotiska adresser som buddhist.com, muslim.com och who.net.

MAIL excite www.mailexcite.com
Excite är företaget som upprätthåller den medelmåttiga sökroboten WebCrawler. MAIL excite är inte heller någon höjdpunkt. Det bästa med excite är att de inte använder nästan någon grafik alls för olika rubriker och tryckknappar vilket skulle kunna göra servicen snabb. Orsaken till att den ändå inte är snabb ligger i reklamrutorna som excite tydligen tillåter att vara större än hos konkurrenterna.

Internet-käyttäjät Ikuisesti IKI r.y. www.iki.fi
IKI är inte en gratis e-post service, men speciellt nog för att jag skall vilja nämna det. IKI är en finsk förening med målsättning att erbjuda en evig e-post adress via vilken du kan vidarebefordra din e-post till din riktiga adress. Genom att dela ut din @iki.fi adress åt vänner och bekanta behöver du bara ställa in IKI att vidarebefordra e-post till en ny adress i fall du byter läroinrättning, företag eller Internetleverantör och din riktiga adress ändrar. Vänner och bekanta behöver alltså inte bry sig i vilken din riktiga adress för tillfället är.
Medlemsavgiften är 140 mark och i IKIs stadgarder ingår att inte uppbära medlemsavgift i annat fall än om föreningen drabbas av ekonomisk kris. Under de år som IKI funnits har det i alla fall inte behövts.



Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.