www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: datorspel
Publicerad i Hufvudstadsbladet 22.03.1998
På nätet: datorspel


De senaste tio åren har jag intalat mig att datorspel inte är något för en seriös typ som mig själv. Men så en dag för inte så länge sedan fick jag syn på två nya versioner av ett av mina favoritspel från början av 80-talet. Jag köpte dem inte utan laddade ner demonstrationsversioner av spelen från tillverkarnas webbsidor.
Nu vill jag absolut köpa något spel, men vilket? Jag vill ha ett som kan dra full nytta av alla finesser i min dator, som är tillräckligt enkelt för att jag skall lära mig det på fem minuter utan att ens behöva öppna manualen men ändå tillräcklig sofistikerat för att jag skall orka spela det länge så att mina mödosamt förtjänade 250 mark inte spenderats i onödan.
Jag vänder mig till de olika speltidningar som finns på webben. De som nämns här är alla utomordentliga men också väldigt lika varann. De är alla reklamfinansierade, har tiotusentals läsare varje dag, tiotals heltidsanställda journalister, innehåller dagligt uppdaterade nyheter från branschen, recensioner, länkar till demonstrationsversioner av spel och tips om hur du skall komma vidare i spel om du fastnat.

Game Center www.gamecenter.com
Webbtidningar av olika slag är c|net koncernens specialitet och deras Game Center utmärker sig med proffsiga journalister och moget enkel layout som gör sidorna snabba. En av Game Centers specialiteter är ingående artiklar om hårdvara som berör spel, exempelvis nya grafikkort och DVD. Game Center är också pigga på att skriva artiklar som utnämner de bästa spelen utgående från olika kriterier.

Game Spot www.gamespot.com
Game Spot tillhör förlaget Ziff-Davis som står bakom över 80 tryckta datortidningar runtom i världen som PC magazine och Macworld. Riktiga journalister är Game Spots starka sida och resulterar i artiklar om spel och spelande. Layouten är också tidningslik såtillvida att allt viktigt lyfts fram på första sidan på ett överskådligt sätt. Ett tecken på att det börjat röra sig stora pengar i spelbranschen är att du nu kan hitta intervjuer med speltillverkarnas jurister på nyhetssidorna där olika rättsprocesser mellan tillverkarna diskuteras.

games net www.games.net
Bakom Games Net står ett annat enormt datortidningsförlag, IDG, med nästan 300 tryckta tidningar i 75 länder, bland annat MikroPC och Tietoviikko i Finland. Skillnaden mellan Game Center och Games Net är marginell, här finns till och med likadana hårdvaruartiklar som i Game Center och layouten är inte heller så olik. Den enda unika detaljen är en intervju med Mark Snow som gjort musiken för tv-serien X-Files och nu jobbar med musik till ett nytt datorspel från Microsoft. Seriöst.

Adrenaline Vault www.avault.com
Snart ger jag upp, den här ser ut precis som Game Center, Game Spot och Games Net. Trots att AV till skillnad från konkurrenterna inte ges ut av något stort mediabolag har tidningen 20 anställda. Själv framhåller AV att deras styrka ligger i objektiva recensioner. Undersökande journalistik tycks också förekomma här, åtminstone har AV publicerat en artikel om piratkopiering av datorspel i Asien och Sydamerika.

Game Pen www.gamepen.com
Medan de andra nästan enbart fokuserar sig på nya och kommande spel handlar Game Pen mer om "att spela", sådär överlag. Här kan du hitta information och kolumner om olika typer av spel som flygsimulatorer, sport, strategispel och så vidare. Tonen är generell och kritisk vilket är trevligt då de flesta andra hela tiden försöker vara så trendiga att de nästan bara fokuserar sig på förhandsinformation och sällan sparar på superlativen.



Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.