www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: bilmuseum
Publicerad i Hufvudstadsbladet 08.03.1998
På nätet: bilmuseum


Det finns säkert hundra bilmuseum med egna webbsidor, men i nästan alla fall är det frågan om en sida med kontaktinformation och öppenhållningstider. Här har vi plockat ut de få museum som verkligen har något att erbjuda även den virtuella besökaren.

Blackhawk Automotive Museum www.blackhawkauto.org
Ett av de bästa bilmuseum-sidorna på hela nätet och understött av två telekommunikations och elektronikgiganter men ändå var jag bara besökare nummer 00040 under ungefär lika många dagar. BAM har i alla fall lyckats med allt annat utom marknadsföringen och är väl värt mycket fler besök. Här finns roliga och lärorika projekt för barn och ungdomar och detaljrik information om museets bilar för äldre barn. Här finns också en konstsamling med verk som berör bilens tidiga historia.

Motorsports Hall of Fame www.mshf.com
Detta museum har specialiserat sig på gamla tävlingsbilar och presenterar varje månad några klassiker. Just nu kan du bekanta dig med bland annat Ford 999 som var en av de allra första riktiga tävlingsbilarna och det jetdrivna "gröna monstret" Cyclops med 17.500 hästkrafter som byggdes 1962 för att slå hastighetsrekordet för bilar. Art Arfons som byggde bilen provade också att montera pontoner på den och försökte slå hastighetsrekordet för båtar.

Petersen Automotive Museum www.petersen.org/petersen/
PAM är en del av museet Natural History Museum of Los Angeles County och har specialiserat sig på bilar. I det fysiska museet presenteras över 200 fordon av olika slag men på nätet finns endast en serie historiska fotografier av bilturism i Kalifornien.

Henry Ford Museum www.hfmgv.org
Henry Ford som förändrade världen med sin T-Ford har inspirerat detta museum som fokuserar sig på kommunikation, transport och uppfinningar. Webbsidorna är endast en elektronisk reklambroschyr för det fysiska museet men ändå finns här intressanta sidor, exempelvis den om bilen som president John F. Kennedy mördades i.

Fukuyama Auto & Clock Museum www.bekkoame.or.jp/~t-kuro/FACM/eng/index2_e.html
Om du aldrig sett en Mazda minilastbil med tre hjul kan du lappa denna bildningslucka på detta japanska bil- och klockmuseum. Här finns inte så många fordon men de är japanska vilket gör museet unikt. Utöver bilder av fordonen finns också intressant information om dem.

BMW Zentrum www.bmwzentrum.com
Det här är ett av de proffsigaste webbmuseerna men så verkar det också som om det helt och hållet upprätthålls av BMW. Här finns reklamaktig information och stiliga bilder av BMW bilar, motorcyklar och flygplan, såväl de allra senaste modellerna som klassiker från 1920-talet och allt där emellan. Jodå, de började faktiskt med att tillverka flygplansmotorer och gör det ännu. Själva BMW logot symboliserar föresten en roterande flygplanspropeller.

Classic Car Source www.classicar.com
CCS upprätthåller många tjänster på nätet som hör ihop med klassiska bilar, bland annat hemsidor för tiotals bilmuseum runtom i Nord- och Sydamerika. Om du letar efter någon speciell reservdel för din klassiker har CCS en databas som kan vara till hjälp eller så kan du delta i någon av diskussionsgrupperna kring ämnet. Här finns också händelsekalendrar, tidningsartiklar, information om klubbar och länkar till över 50 andra webbsidor om klassiska bilar.

Motorcycle Museum Online www2.tower.org/museum/
Detta motorcykelmuseum existerar enbart på nätet och är en utmärkt informationskälla med uppgifter om olika klassiska motorcykeltillverkare och modeller. Först presenteras tillverkaren allmänt följt av en kronologisk lista över företagets utveckling och motorcykelmodeller de tillverkat.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.