www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / Att hitta på nätet
Publicerad i Hufvudstadsbladet 01.03.1998
Att hitta på nätet


Att hitta information på nätet är ofta svårt, men det behöver inte vara så. Om du knappt alls kan röra dig på nätet på egen hand, ifall du försöker hitta allt med hjälp av sökrobotar eller ifall du helt enkelt inte hittar det du söker så har du orsak att läsa vidare.

Det första steget mot att behärska informationen på nätet är att se skillnaderna mellan de olika formerna av information. Det andra steget är att lära sig behärska de olika metoderna för att hitta olika typer av information.
För att belysa olika sätt att hitta saker och ting tänker jag vara patriotisk och använda Nokias flaggskepp "Nokia 9000" som exempel. Du kanske vill börja med att läsa vad Nokia själv har att säga om apparaten. Därefter vill du kanske läsa olika utvärderingar av apparaten, exempelvis tester som publicerats i tidningar, och till sist eventuellt ta del av vad helt vanliga privatpersoner har att säga om Nokian. Och om du är riktigt seriös kanske du vill läsa artiklar från facktidskrifter eller rentav vetenskapliga artiklar där telefonen omnämns.

Hitta organisationer och företag

Att gissa adresser är en av de enklaste metoderna att hitta det du söker men alltför få har insett detta. I övre kanten av webbläsaren, strax under raden med ikoner, finns ett rektangulärt vitt fält med text där sidans adress står. Ofta börjar texten med "http://". I de här fältet kan du själv skriva in adresser och förvånansvärt ofta kan du gissa dig fram till en lämplig adress. Om du till exempel vill gå till Nokias webbsidor skall du absolut inte börja söka efter "nokia" i någon sökrobot utan direkt skriva in adressen "www.nokia.fi" uppe i det rektangulära fönstret. Du behöver inte skriva "http://" i början, webbläsaren sätter själv till denna tekniska inledning som helt enkelt betyder att texten därefter är en webbadress.
De flesta adresser följer modellen "www.namn.land". Till exempel Hufvudstadsbladets adress är "www.hbl.fi". De nordiska landskoderna är fi, se, no, dk och is. Internationella och amerikanska företag igen använder däremot ändelsen ".com" som står för "commercial". Till exempel Nokia som är ett internationellt företag har sina internationella sidor på adressen "www.nokia.com" medan de finländska sidorna finns på adressen "www.nokia.fi". Nokias svenska sidor hittar du igen på "www.nokia.se".
Internationella icke-kommersiella organisationer använder ändelsen ".org". Exempelvis Amnestys adress är "www.amnesty.org" och Unicef använder adressen "www.unicef.org".

Hitta ämnen Sökrobotarnas svaghet är att de visa alla sidor där sökordet du skrev in förekommer, till exempel även 2500 tonåringars privata hemsidor där de skrivit att en Nokia 9000 är "cool".
Hierarkiska länklistor är däremot länkar som samlats in och sorterats av redaktörer. Den största och mest kända av alla hierarkiska länklistor är amerikanska Yahoo (www.yahoo.com) som har ett stort antal anställda som surfar på nätet och skriver upp intressanta länkar i ett välsorterat register. Vid Yahoo börjar du med att slå upp "företag", därefter väljer du "telekommunikation" och slutligen "trådlöst" … fast på engelska naturligtvis.
Här hittar du sedan handplockade länkar till webbsidor som berör mobiltelefoner.
Yahoo är också ett utmärkt ställa att hitta internationella företags och organisationers adresser ifall de inte är så uppenbara att du kan gissa dem.
Det finns också en svensk version av Yahoo på www.yahoo.se, men där finns inte alls lika många utvalda länkar. I Finland har vi till exempel Radio Citys "www.linkkiopas.fi" och Teles "www.inet.fi".

Hitta kommentarer, tips och åsikter

Ofta är vanliga privatpersoners ärliga kommentarer och erfarenheter mest värda och dem hittar du på Usenet, eller i news / diskussionsgrupperna som de också kallas. Skillnaden mellan diskussionsgrupper och e-post är att du skickar meddelandet till en viss diskussionsgrupp (en slags elektronisk anslagstavla) istället för till en enskild mottagare. På det här viset kan alla deltagare i diskussionsgruppen läsa ditt meddelande och svara på det om de vill, svaret kommer lika så att vara synligt för alla så att andra i sin tur kan kommentera det, och så vidare. Det enklaste sättet att ta del av diskussionsgrupper är genom DejaNews (www.dejanews.com) som är en slags sökrobot för nyhetsgrupper. Om du skriver in "Nokia 9000" hittar du hundratals texter från de senaste månaderna där telefonen berörts.
Själv bokar jag aldrig in mig på ett hotell eller köper något i stil med en kamera eller något datortillbehör utan att först ha kollat vilken erfarenhet andra har av det.

Hitta seriös information

Om du i arbetet eller studierna behöver vetenskapliga texter eller artiklar ur ovanliga facktidskrifter kan du vända dig till sökroboten Northern Light (www.northernlight.com). Utöver att söka genom webben (vilket den gör dåligt) så kan den här sökroboten också söka bland texter från 2900 olika journaler, facktidningar, böcker och kommersiella databaser. Naturligtvis måste du betala för dessa texter, priser varierar mellan en och fyra dollar och betalningsmedlet är kreditkort. För de flesta som vant sig vid att allt på nätet är gratis kan det kännas konstigt men om du till exempel för arbetet skall skriva en rapport om hur Nokia 9000 marknadsförs i södra Asien eller speciella egenskaper med tanke på gläsbygder är en dollar ett lågt pris för en artikel ur "South China Morning Post" eller facktidskriften "Rural Telecommunications" om telefonen.
Om det är något speciellt ämne du är ute efter kan det också löna sig att ta en titt på någon specialsökrobot, det finns över etthundra. På www.search.com finns en bra samling med länkar till alla dessa olika sökrobotar. Exempelvis finns det sökrobotar om filmer, begagnade bilar och arbetsplatser.

Hitta mängder med detaljer

Traditionella sökrobotar för att söka bland vanliga webbsidor har många brister, men ibland är de oersättliga. De två överlägset bästa sökrobotarna är Alta Vista (altavista.digital.com) och Hot Bot (www.hotbot.com). Alta Vista har ett konservativt utseende och kräver att användaren behärskar de tekniska finesserna som erbjuds för att inverka på sökningarna. Hot Bot igen har ett allt annat än konservativt utseende och är lättanvänt. För de som ofta använder sökrobotar är Alta Vista det bästa valet, för andra är Hot Bot bättre.
När du använder Alta Vista är det två saker du behöver kunna använda: plustecken och citationstecken. När du räknar upp sökord kommer Alta Vista att ge dig en lista med länkar till alla sidor där NÅGOT av sökorden förekommer trots att du antagligen endast vill se sidor där alla orden förekom. Genom att sätta ett plustecken framför varje ord anger du att ordet måste finnas med. Exempelvis "+nokia +9000 +gsm". Om du vill söka efter ett uttryck eller ett namn skall du sätta citationstecken kring uttrycket. Om du skriver in orden Bill och Clinton kommer du också att få med sidor där "Bill Jackson" och "James Clinton" nämns. Genom att använda citationstecken och söka efter "Bill Clinton" tvingar du Alta Vista att bara visa de sidor där de två orden finns intill varandra.
En av Alta Vistas nyaste finesser är att den kan översätta webbsidor som du hittat från franska, tyska, italienska, spanska och portugisiska till engelska vilket ibland kan vara mycket värdefullt. Översättningarna är naturligtvis bedrövliga, men åtminstone jag läser hellre en text som översatts bedrövligt till engelska än den portugisiska originaltexten.
HotBot är enklare att använda för där finns en meny som låter dig välja om den skall söka efter "alla orden", "exakt denna fras" eller "något av orden" som du skrivit in.
Det finns också en rent finländsk sökrobot, Ihmemaa, på den finurliga adressen "www.fi" som alltså enbart söker igenom webbsidor i Finland. Dessutom finns det en nordisk sökrobot, Nordic Web Index, på "nwi.funet.fi".



Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.