www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: zippergate
Publicerad i Hufvudstadsbladet 08.02.1998
På nätet: zippergate


"Zippergate" som skandalen kring Bill Clinton och Monica Lewinsky skämtsamt kallats, är starkt förankrat med nätet av tre orsaker. För det första var det inte någon stor tidning eller stort tv-bolag som avslöjade skandalen, utan en liten on-line tidning: Drudge Report. För det andra har många etablerade mediabolag utnyttjat webben mer än någonsin tidigare för den här historien. Newsweek körde ut sin artikel om skandalen på nätet fyra dagar innan den kom ut på papper och den mest omtalade nyheten av alla skrevs av Dallas Newspaper, men endast i webbversionen av deras tidning. För det tredje finns det nu hundratals webbplatser om skandalen. Största delen är för obscena för att nämnas här och de flesta andra innehåller skämt om hela historien.
Men seriös information då? Du kan ju alltid pröva med någon av de vanliga nyhetsplatserna, men jag tvivlar.

Monica Lewinsky Fan Club www.d-zyn.com/monica/
Det finns många Monica Lewinsky Fan klubbar men den här är den populäraste. Sidorna har redan vunnit tre omnämnanden, bland annat har de valts till "dagens heta webbplats" av den respekterade tidningen USA Today. Kanske för att du här kan beställa en egen officiell "Zippergate ’98 t-skjorta"...

I Love Monica home.earthlink.net/~brainiac1/
Här är en kille som påstår sig ha nätets mest kompletta samling foton av Lewinsky till hennes ära. Här kan du läsa de senaste "nyheterna" om henne, läsa en bra samling skämt om Clinton och Lewinsky och skriva på en namninsamling för att uppmuntra henne acceptera erbjudandet från Penthouse på två miljoner dollar för att posera naken i tidningen.

The best Bill Clinton and Monica Lewinsky jokes on the Internet www.mallbox.com/monica/lewinsky.html
"500 slumpmässigt utvalda amerikanska kvinnor fick frågan: skulle du kunna tänka dig att ha sex med Bill Clinton. 84% svarade: inte en gång till."
Den här och sisådär 100 andra skämt om Clinton och Lewinsky hittar du här. Inte lämpligt för känsliga personer och kräver engelskakunskaper som kanske sträcker sig utanför normal skolengelska.

Slate www.slate.com/tangledweb/98-01-22/tangledweb.asp
Webbtidningen Slate som ägs av Microsoft har den bästa artikeln som beskriver hur hela Lawinskyhistorien föddes och växte på nätet. En intressant artikel som belyser hur mediavärlden håller på att förändras.

Drudge Report www.drudgereport.com
Matt Drudges egna lilla webbtidning offentliggjorde historien om Clinton och Lawinsky. Inte mycket till tidning, men Drudge spinner vidare på skandalen som väckte enormt intresse för hans tidning.

Time Magazine: Scandal in the Oval Office cgi.pathfinder.com/time/daily/scandal/
Det här är den respekterade veckotidningen Time Magazines speciella skandalsidor på nätet. Nå, till tidningens försvar måste sägas att det här är helt seriösa sidor namnet till trots. Här finns information om de juridiska problemen som det hela egentligen handlar om enligt åklagaren. Här kan du också läsa analytiska artiklar om de senaste vändningarna i historien. USA i ett nötskal är väl artikeln avsedd att hjälpa föräldrar undvika att svara på frågor som barnen kanske ställer ifall de ser på tv-nyheterna.

CNN: Monica Lawinsky photo gallery cnn.com/US/9801/27/lewinsky.photo.gallery/
Till och med CNNs bästa bidrag till soppan tycks vara en samling fotografier av Lawinsky. Inte mycket till objektivt nyhetsmaterial, snarare tablåaktigt skandalgottande. Enormt populära tycks bilderna i alla fall vara.

Start Page: Monica Lawinsky www.startingpage.com/html/monica.html
Och om du vill se ännu mer kan du alltid vända dig till den här sidan med över 100 länkar till olika webbplatser som berör Monica Lewinsky.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.