www.dumell.net / tidningsartiklar / Hufvudstadsbladet / På nätet: OS i Nagano
Publicerad i Hufvudstadsbladet 25.01.1998
På nätet: OS i Nagano


Det är fortfarande några dagar kvar tills vinter OS i Nagano börjar, men på nätet började allt rulla redan för länge sedan. Ta en titt och du kommer att bli förbluffad över hur mycket man kan åstadkomma kring något som inte ens börjat ännu. Och när det sedan börjar...

1998 Nagano Olympic www.nagano.olympic.org
Vinterolympiaden i Nagano började redan i mittan av november på nätet då tävlingarnas officiella sidor öppnades för allmänheten. Om du har de minsta intresse av de olympiska spelen och tillgång till Internet så ta dig en titt här. Tyngdpunkten ligger inte så mycket på tävlingsresultat, det sköter de olika mediabolagens nog via sina webbsidor, utan här försöker arrangörerna lyfta fram allt möjligt annat som på något vis anknyter till de olympiska spelen. Visst, det är marknadsföringssidor, men de känns ändå sorglöst okommersiella i jämförelse med mycket annat på nätet.

CBS Sportsline www.winterolympics.com
TV bolaget CBS har en nätets två populäraste sportrelaterade webbplatser och Sportsline styrka ligger i siffror och detaljerad bakgrundsinformation. Här kan du se en video om hur slalombacken i Nagano ser ut ur de tävlandes perspektiv, kolla upp reglerna för alla de olika grenarna och ta del av grenarnas historia. Här finns också resultaten från tidigare vinterolympiader, information om deltagare som tippas vara framgångsrika och fotografier av dem från de senaste tävlingarna före Nagano. Trots att det är frågan om en amerikansk tv kanal känns den positivt Internationell och neutral. Åtminstone än så länge.

ESPN SportsZone espn.sportszone.com/olympics98/
Sport TV kanalen ESPN är den andra av de två stora på nätet vad gäller sport. Trots att ESPN är ett renodlat amerikanskt företag finns här mycket internationellt material och den grafiska helheten är också rätt europeisk, sidan är tydligt upplagd och inte fylld med små detaljer som en amerikansk julgran. Alla nyheter är tydligt grupperade enligt gren och koncentrerar sig på idrottsprestationerna. Sakligt och informativt. De har till och med lyckats hitta en nyhet om curling (det där när tre personer står och sopar framför en stenkäggla som glider fram över isen).

MSNBC Sports www.msnbc.com/news/OLYMPICS_Front.asp
MSNBC (TV bolaget NBC och Microsoft) skulle vilja bli den tredje stora aktören vad gäller sport och Internet och de har nyligen börjat satsa stora pengar på det.
Och vem sa att vi finländare aldrig uppmärksammas ordentligt i internationella sammanhang. I skrivandets stund lyder den näst största rubriken på MSNBC Sports "från backhoppare till strippare" och gissa vilket lands Matti det handlar om. I övrigt är nyheterna mycket USA centrerade och faller knappast oss européer i smaken.

CNN and Sports Illustrated www.cnnsi.com/olympics/events/1998/nagano/
CNN är känd som Nyhetskällan och Sports Illustrated är mest känd för sitt fotointensiva baddräktsnummer. Vad får man då när man kombinerar dessa två? Ett underhållande paket som tar fasta på intressanta detaljer och människorna. Läs till exempel om den Indiske tonåringen som knappt sett snö för några år sedan och nu är Indiens ende deltagare i Nagano och även om han inte tillhör medaljfavoriterna har han klarat sig riktigt bra. Grenen är "luge" vilket torde vara de där enmanskälkarna.

City of Nagano - Olympic information www.city.nagano.nagano.jp/olympic/index-e.html
Japanerna må överlag vara föregångare vad gäller teknologi men webben har de fortfarande inte förstått sig på. Staden Naganos sidor med information om olympiska spelen är typiskt Japanska: ingen grafik, länkar som inte fungerar och extra tecken som smugit sig in när de försökt göra sidor med icke-japanskt alfabete. Till och med de mest torra kommunkansliernas sidor här i Finland har hunnit ett år längre i utvecklingen, och nu talar vi om en stor Japansk stad som vill briljera globalt som värd för OS.
Nåväl, här finns länkar till kartor och lite information om vad som kommer att hända var under tävlingarna.

1998 Nagano Winter Paralympic Games www.nagano.paralympic.org/top.nsf/index?openform&lang=english
Direkt efter de vanliga olympiska tävlingarna följer de olympiska tävlingarna för handikappade, paralympiaden. De tävlingarna brukar inte uppmärksammas så stort i de etablerade medierna trots att de har många deltagare och är en mycket viktig händelse för rätt många. Nu erbjuder nätet en chans att ta del av även dessa olympiska spel ordentligt. Tävlingarna pågår 5-14 mars.

Internationella Olympiska Kommittén www.olympic.org
Till och med Förenta Nationerna bryr sig mer om Internet än IOK. Nu lovar IOK i alla fall att de skall presentera nya sidor strax före OS i Nagano börjar, istället för den bunt med pressmeddelanden och de arkivtexter de idag kallar hemsida. Att surfa på de här sidorna är som att sitta framför en telex-maskin. Dessutom kommer det olympiska museet att få egna sidor på adressen www.museum.olympic.org.Carl-Magnus Dumell

Observera att den här texten är rätt gammal - det betyder dock inte automatiskt att den är föråldrad.

I många fall är texterna här relevanta och hjälpfulla också idag och de ger alltid en intressant tillbakablick över ämnet.